Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Dit is van mijn kant een camera advies onder voorbehoud. De beste dat moet jijzelf zijn. Ik zie mensen heel goed fotograferen met matige camera's en vice versa. Jij als fotograaf maakt het verschil niet de camera. Deze top 5 is voornamelijk gebaseerd op prijs/kwaliteit verhouding. Hoeveel kwaliteit kun je kopen voor niet al teveel geld. Dure camera's kopen is erg makkelijk, maar haal je dat laatste kleine stukje verschil er ook uit? Ik ken er maar weinig die dat kunnen. En tegenwoordig zijn er bijna geen slechte camera's meer. Alles is dus relatief en deze top 5 is zoals ik er tegenaan kijk. Wel met de toevoeging dat ik zo'n beetje alle camera's wel ken.
Op dit moment de beste camera en aanbieding. Een complete set inclusief twee objectieven 16-50mm en een 50-250mm, APS-C voor slecht 1199 euro. En de kwaliteit is top. Echt helemaal top. En wie heeft er nu perse een Full frame nodig? Bijna niemand. Objectieven zijn lichter, goedkoper en net zo goed. Grote voordeel van de Z50 is het Z mount systeem waardoor licht nog rechter naar binnen kan vallen.
Stacks Image 16
De leukste camera om mee te spelen. Ja met nadruk op spelen. Er klopt veel niet aan deze camera en er is nog veel ruimte om te verbeteren, maar de kwaliteit is hoogwaardig. Het niet kloppende histogram blijft het grootste pijnpunt. Het is een camera voor mensen die het leuk vinden om te spelen. Als je daar de persoon niet voor bent dan kun je beter wat anders kopen.

Vergeleken met de Nikon Z50 is de X-T3 wel te duur. De X-T3 is zeker niet beter maar ongeveer gelijkwaardig, maar zoals geschreven wel leuker om mee te spelen met alle instellingen om je uiteindelijke foto te bepalen. In de toekomst zal er wat moeten gebeuren met de Fuji prijzen.
Stacks Image 25
Technisch bekeken de beste camera uit deze top 5. Full frame, niet al teveel pixels en het grote Z mount systeem wat door geen enkel ander merk geëvenaard kan worden. De prijs is inmiddels aardig gezakt en daardoor nog wat aantrekkelijker geworden. De Z6 II is er ook inmiddels, maar die heb ik nog niet kunnen beoordelen.
Stacks Image 37
Een beest van een camera, wat dat dan ook mag betekenen. De allerhoogste specificaties uit deze top 5. Erg scherp en goed. Maar… histogram en hoge lichten scherm kloppen te vaak niet bij deze camera. Net zoals het Fuji histogram. En de prijs zorgt ervoor dat deze niet echt hoger kan komen in mijn top5.

Objectieven zijn erg duur om erbij te kopen. Dat is echter niet anders dan bij Canon en Nikon. maar wel belangrijk om in je overwegingen mee te nemen.
Stacks Image 47
De upgrade uitvoering van de Fuji X-T3. Als ik die goed vind dan vind ik de X-T4 ook goed. Maar…. zeker niet beter en wel duurder. Histogram klopt nog steeds niet. Wel verbeterd is de Kelvin waarde schaal en de batterijen. En een betere grip, maar of dat een hogere prijs waard is? Hoger dan de X-T3 ooit heeft gekost.

Deze X-T4 is net zo goed als een X-T3. Maar zo langzamerhand zit Fuji wel erg hoog met haar prijzen. Ja, ze weten veel uit een APS-C sensor te halen. Maar er zijn goedkopere full frames die het beter doen.
Stacks Image 57