Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Dit is van mijn kant een camera advies onder voorbehoud. De beste dat moet jijzelf zijn. Ik zie mensen heel goed fotograferen met matige camera's en vice versa. Jij als fotograaf maakt het verschil niet de camera. Deze top 5 is voornamelijk gebaseerd op prijs/kwaliteit verhouding. Hoeveel kwaliteit kun je kopen voor niet al teveel geld. Dure camera's kopen is erg makkelijk, maar haal je dat laatste kleine stukje verschil er ook uit? Ik ken er maar weinig die dat kunnen. En tegenwoordig zijn er bijna geen slechte camera's meer. Alles is dus relatief en deze top 5 is zoals ik er tegenaan kijk. Wel met de toevoeging dat ik zo'n beetje alle camera's wel ken.
Hetzelfde kwaliteit niveau als een Z6. Maar dan veel goedkoper en wat langzamer. Vier foto's per seconde is echter voor 98% van de fotografen meer dan genoeg. Een Full frame camera met zeer betrouwbare kleuren en zeer prettige bediening. Laag ruis niveau bij hoge ISO waarden. Vooral dan ben je veel beter uit dan met een APS-C camera. De 1549 euro die er voor gevraagd wordt is niet duur.
Stacks Image 16
Op dit moment de beste camera en aanbieding. Een complete set inclusief twee objectieven 16-50mm en een 50-250mm, APS-C voor slecht 1199 euro. En de kwaliteit is top. Echt helemaal top. En wie heeft er nu perse een Full frame nodig? Bijna niemand. Objectieven zijn lichter, goedkoper en net zo goed. Grote voordeel van de Z50 is het Z mount systeem waardoor licht nog rechter naar binnen kan vallen.
Stacks Image 62
Technisch bekeken niet de beste camera uit deze top5 want dat is de Nikon Z8. EenFull frame camera met niet al teveel pixels en het grote Z mount systeem wat door geen enkel ander merk geëvenaard kan worden. De prijs is inmiddels aardig gezakt en daardoor nog aantrekkelijker geworden. De Z6 II is er ook inmiddels, maar die heb ik nog niet kunnen beoordelen. En inmiddels ook wel een beetje ingehaald door de Nikon Z5. Hetzelfde, maar iets langzamer, maar ook veel goedkoper.
Stacks Image 37
Technisch bekeken de allerbeste camera die er is. Met compleet nieuwe technieken en camera instellingen. Echt een camera voor de betere fotograaf ome vingers bij af te likken. De prijs is momenteel rond de 4300 euro. Geheel gerechtvaardigd deze prijs, maar voor de meesten zal dit een struikelblok zijn. Beter dan deze camera is er niet.
Stacks Image 25
Canon gaat eindelijk weer goed vooruit met haar R camera's. Wel nog stevig aan de prijs. Dat wel. Maar het is goed en vooral heel betrouwbaar. Met weer een hoger dynamisch bereik. Wat voorheen altijd de achilleshiel was van Canon.
Stacks Image 47
En dan denk je waar is dan Fuji gebleven in deze top 5? Ja Fuji is eruit. Te weinig vernieuwing de laatste jaren. De prijzen worden steeds hoger voor hun APS-C camera's terwijl de full frame prijzen dalen. Op wat nieuwe film simulaties na doet Fuji niet zoveel meer. En problemen die al jaren voortduren als een slecht histogram worden nog steeds niet aangepakt. Kaizen betekent verbetering. Dat was jarenlang het sterkste punt van Fuji. Inmiddels al jaren niet meer.

En Sony staat er ook niet in. Is voor mij een koud en puur marketingmerk zonder enige liefde voor fotografie. Specs zijn aardig maar de camera's fotograferen zoals ze in de markt gezet worden. Koud, hard en met teveel fouten erin. Niet kloppende histogrammen en schermen die te vroeg uitbijters laten zien. Net als bij Fuji is dat al jaren aan de gang en er wordt niets aan gedaan.