Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Geloof de consumentbond niet

De consumentenbond maakt er een potje van volgens een bericht van vandaag 9 september 2014. Ze vragen aan fabrikanten forse prijzen wanneer hun product als beste getest is of als beste koop uit de test komt.
De consumentenbond maakt er een potje van volgens een bericht van vandaag 9 september 2014. Ze vragen aan fabrikanten forse prijzen wanneer hun product als beste getest is of als beste koop uit de test komt. Een klein nieuwsfeitje vandaag gevonden op de website van de NOS. Toch is dit geen nieuws. Dit is zo oud als de weg naar Kralingen. Dat het nu pas boven water komt verbaast mij. Dit verhaal en handelen van de Consumentenbond gaat namelijk dertien jaar terug. Toen vonden er ook al vreemde dingen plaats. En het ging als volgt:

Tring, tring......... tring, tring........... ( geluid van de telefoon)

Ik: Goedemiddag u spreekt met Patrick Mollema, directeur van Casio digitale camera's in Nederland ( het bedrijf heette anders maar dat doet er even niet toe)
Andere kant: Ja, goedemiddag u spreekt met de Consumentenbond, wij hebben een heel leuk bericht voor u.

Ik: Oh wat dan?
Consumentenbond: Uw camera de Casio EX-1 is als beste getest door ons. Gefeliciteerd dat u testwinnaar bent geworden.
Ik: Nee maar, dat is geweldig, zeker omdat het niet zo'n geweldig goede camera is (dacht ik) dit kon ik natuurlijk vanuit mijn functie niet zeggen. Dus alsnog zei ik

Ik: Af, fantastisch wat een geweldig bericht. Dank u wel, wat een eer. Ongelofelijk wat mooi.
Consumentenbond: Ja, en we hebben gelijk nog een vraagje

Ik: Oh en dat is?
Consumentenbond: Wij gaan volgende week zaterdag adverteren op de achterpagina van de Telegraaf en wij zouden het fijn vinden als u daaraan mee zou willen doen?

Ik: Hoezo vraagt u of ik mee wil doen? We hebben toch gewonnen?
Consumentebond: Ja, u heeft gewonnen, maar wanneer u mee wilt gaan in de advertentie dan moet u daarvoor wel betalen.

Ik: Hmmm, dus u test en ik moet betalen?
Consumentbond: Ja, zo zijn onze regels.

Ik: Helaas heb ik net met een nieuwe camera line-up mijn gehele marketing budget al gespendeerd en ik heb niets meer. ( Casio Europa gaf belachelijk weinig marketing geld aan haar distributeurs zoals wij en het geld voor dit soort marketing activiteiten was altijd heel snel op, vooral omdat het zo belachelijk weinig was). Dit laatste heb ik niet exact zo gezegd tegen de consumentenbond, maar ik heb wel gezegd dat ik momenteel echt helemaal geen budget meer had om in te haken op deze onverwachte leuke mededeling. ( Het gevraagde bedrag was 5000 gulden)

Consumentbond: Tsja, dan moeten wij u uit de test halen met de Casio camera.
Ik: Hoezo, ik heb toch gewonnen?

Consumentbond: Ja u heeft gewonnen, maar alleen als u ook meedoet aan de advertentie.
Ik: Nou, dat is fraai! Dus omdat ik geen geld heb voor de advertentie ben ik nu dus opeens niet meer de testwinnaar als ik het goed begrijp?

Consumentbond: Nee, dat ziet u niet goed, maar als u niet betaalt voor de advertentie kunnen we u niet opnemen als winnaar in de categorie digitale camera's.
Ik: Dus dan wint opeens een andere camera?

Consumentenbond: Dat zou kunnen ja.....dan moeten we wel iemand anders de prijs toewijzen want anders is de test niet compleet.
Ik: Dus als ik betaal heb ik gewonnen en als ik niet betaal dan wint iemand anders?

Enfin dit echt en waar gebeurde verhaal speelde zich dertien jaar geleden af. En al die tijd heeft de consumentenbond zeer waarschijnlijk deze praktijken gehanteerd en veel, heel erg veel geld verdiend aan het testen en publiceren van testen. Dat de bedrijven die er nu nog mee geconfronteerd worden het niet langer meer pikken is niet echt vreemd voor mij. Het is machtsmisbruik. Nederland kijkt graag naar goede testresultaten en bedrijven willen er graag mee pronken. Beiden hebben er een belang bij. Maar is het de taak van de Consumentbond om dit commercieel uit te buiten?

Volgens mij is de consumentenbond al heel lang niet meer de bond die opkomt voor belangen van haar leden. Nee, ze zijn al zeker dertien jaar volgens mij niets meer dan een commerciële organisatie. Dat de kachel moet roken bij de consumentenbond begrijp ik ook wel. Wanneer echter commerciële belangen uitstijgen boven testresultaten, dan ga ik hele grote vraagtekens plaatsen. En niet alleen nu maar al dertien jaar lang.

De consumentenbond moet haar broek kunnen ophouden door middel van de contributie die de leden betalen. Op het moment dat ze geld gaan vragen aan fabrikanten voor de resultaten van tests wordt het mijns inziens een zeer discutabel verhaal. Dat is nu en dat was ook al zo dertien jaar geleden. Sindsdien heb ik geen hoge pet meer op bij het horen of zien van consumentenbond tests. Ik zeg niet dat testresultaten te koop zijn, maar geld vragen voor de uitslagen? En als je niet betaald wordt je uit de test geschrapt! Dit is zeer bedenkelijk en het heeft helaas ook echt plaatsgevonden.

Als laatste zou ik ook nog kunnen beginnen dat de consumentenbond helemaal niet goed kan testen. Onze EX-1 won de test, maar zo goed was die Casio EX-1 helemaal niet. Er waren veel betere camera's. Ik wist dat en anderen wisten dat ook, maar toch won de Casio camera. Hoe kwam de consumentenbond erbij om de Casio EX-1 in hemelsnaam als beste te testen? Dan moet je echt blind zijn of er geen verstand van hebben. Er waren veel mooiere Canon en Olympus compact camera's op dat moment in de markt aanwezig. Beter in alle opzichten. Maar toch won Casio de test? Onmogelijk , maar het gebeurde toch.

Het artikel op de NOS website: http://nos.nl/op3/artikel/696218-fors-prijskaartje-voor-beste-koop.html wordt afgesloten met de tekst dat het vooral zuiver moet blijven bij de consumentenbond. Wel, dat is het al lang niet meer. Een consumentenbond test zegt mij niets. Mede door het bovenstaande verhaal. Er zijn echter nog veel meer voorbeelden. De verkeerde test van Epson printers en inkt cartridges. En dan de fouten met de anti virus software tests? En de fouten met de test van mobiele telefoon providers? En niet kunnen vertellen hoe er getest is.... En dan nog de matrassentest..... En ga zo maar door.

58667CCC-C905-4C18-84EF-169A53853C8A

En op zich is het allemaal heel logisch. Je kan niet overal verstand van hebben als Consumentenbond. Een matras testen is heel iets anders dan een digitale camera testen. Laat het dan ook over aan mensen uit de branche zelf. Die weten waar ze het over hebben en waar ze op moeten letten want je kunt niet alles weten als Consumentenbond. Maar ja, hoe kunnen ze dan nog geld vragen voor een test? Dus dan toch maar zelf blijven doen.

De Consumentbond is misschien wel een onafhankelijke organisatie, maar weten vaak niet waar ze het over hebben. En geld vragen voor logo's? Zeer dubieus. De consumentenbond is voor mij niets meer dan een commerciële organisatie. Niet geloofwaardig, ze marchanderen en kunnen vaak niet goed testen. Geloof in ieder geval nooit een test van de Consumentenbond test als het over digitale camera's gaat. 9