Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Verscherpen of scherp/zacht fotograferen, Jubus Culubus

Wanneer iemand mij vraagt hoe een boom, bloemetje of een insect heet, iets waar ik echt geen verstand van heb dan noem ik het altijd Jubus Culubus. Geleend van mijn overleden vader Jitse met echte Amsterdamse humor. Als er mensen zijn op Facebook die denken de wijsheid in pacht te hebben en al een tijd lopen te narren en nu op de koop toe mij beschuldigd van vals spelen ( en later nog veel meer). Ja dan komt er een keer een moment dat de maat vol is. Ik ga een les geven in scherp fotograferen of zacht fotograferen of verscherpen met denk aan Dennis. Een extra les kan nooit kwaad want het blijkt maar weer dat er nog ontzettende veel geleerd kan worden. Dus er komt weer een duidelijke en heldere les.Lees de blog…

Fotografische stammen oorlog

Resultaten en kwartaal cijfers vliegen ons weer om de oren op het internet van camera fabrikanten. Volg je een beetje social media dan lijkt het wel alsof er een stammen oorlog is uitgebroken. Schermafbeelding 2019-11-15 om 12.08.03Lees de blog…

Full frame of crop sensor kopen?

De laatste tijd is dit wel een van de meest gesteld vragen aan mij. Ga ik hier een heel duidelijk antwoord op geven? Ja en nee! Het is en blijft heel persoonlijk. Ik ga proberen om het een en ander uit te leggen. Dit in navolging op de voorgaande blog waarin ik schreef dat het formaat er wel degelijk toe doet. Toen ging het meer over de nieuwe Nikon Z mount, nu ga ik mij meer concentreren op de beeldsensoren en de pixels grootte.
Nikon-FX-and-DX-SensorLees de blog…

Size does matter, Nikon Z mount

Hoe groter des te beter? Niet altijd. maar met foto camera's wel. En dan ga ik niet schrijven over fysiek grote camera's, maar wel over Nikon's Z mount en pixels. Of over die van anderen.
Z6_frontLees de blog…

Project Rembrandt, verplicht kijken

Wanneer je bij mij op cursus komt dan heb je een doel. Je wilt beter worden met fotografie. Dat kost tijd en geld. Wanneer je op zondag avond tijd hebt om 21.20 uur op NPO1 kun je kijken naar project Rembrandt en dat is gratis. Een herhaling van zetten van wat je bij mij al geleerd hebt. Herhaling kan echter nooit kwaad. Ik doe haast niets anders. Er is echter één groot verschil. En dat is de leraar.

IrisvanProjectRembrandt

Lees de blog…

100 jaar Tour de France fotografie

Fotografie en wielrennen zijn twee werelden die volop in ontwikkeling zijn. Er wordt veel over wielrennen gesproken, vaak negatief helaas. Wielrennen is zo mooi als je goed kijkt. Ik kijk naar 100 jaar Tour de France en tegelijkertijd ook 100 jaar fotografie.

1906

Lees de blog…

Paul Huf award

Een belangrijk Nederlands portret fotograaf was Paul Huf. Vroeger vond ik hem goed en tegenwoordig wat minder. Dat ga ik deels verklaren. Feit blijft dat hij belangrijk is geweest voor de Nederlandse fotografie.
Paul HufLees de blog…

Fuji camera vervangen

Nog niet zolang geleden heb ik de Fuji X-T3 gekocht. Mijn X-T1 was/is zo goed als op over en uit. Dat is niet erg na zeer intensief gebruik. Wat wel erg is, is dat ook ik na een overstap erg moet wennen. Waar ik jarenlang precies wist wat het eindresultaat zou worden met mijn X-T1, ging het ineens een stuk minder goed met mijn X-T3. Deze verraste mij. In eerste instantie niet positief. Ik heb het een en ander uitgeprobeerd en getest en nu weet ik weer waar ik sta en wat ik mag verwachten van de X-T3. De aanleiding was de onderstaande foto.

Parry

Lees de blog…

Jaar in beeld

Het jaar 2018 zit er weer op. Ook fotografisch bekeken. Het was een druk en goed jaar. Met voor mijzelf als hoogtepunt de komst van alle cursisten en een hele fraaie opdracht voor het departement Corrèze. Het gaat echter niet om mij maar om de cursisten. Er is weer veel fraais gemaakt. Hierbij een overzicht en wat uitleg. Lees de blog…