Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

JPG en Raw

Voorwaarden deelanme vervolg cursus

Ken jezelf en je eigen capaciteiten...

Al zeker drie jaar hebben Babs en ik discussies over wie er wel en niet mee kan doen aan de gevorderde cursus. De discussie komt voort uit het feit dat gevorderde cursisten zo vaak geen gevorderde cursisten zijn. Ik durf er zelfs wel een getal aan te hangen. 95% van de gevorderde cursisten die instromen op de gevorderde cursus zijn het niet. Dit zijn dus de mensen die beginnen bij ons met de gevorderde cursus en hier in Pébru geen basis cursus hebben gedaan. Deze blog is dan ook speciaal geschreven om Babs te helpen met nieuwe cursisten zich beter te laten realiseren waar ze aan beginnen met een gevorderde cursus. Iedereen is welkom, maar wel graag bij de juiste cursus. Lees de blog…

De RAW politie in je nek

Het tijdschrift Zoom schreef een artikel waarom je in RAW moet fotograferen. Mijn eerste gedachte was: "oh niet weer he?"

Zoom artikelLees de blog…

Reuters stopt met RAW fotografieEén zwaluw maakt nog geen zomer, maar toch… Ik roep al tien jaar het hardst van alles over RAW en JPG en ik zeg iedere keer: ” Ga nu in JPG fotograferen, als je écht wilt leren fotograferen”. Door velen buitenstaanders (niet mijn cursisten, althans dat denk ik) word ik als een soort Don Quichot bekeken. Die man op zijn ezel die met zijn lans probeert de RAW molens aan te vallen. Kansloos zeggen vele mij onbekenden en zogenaamde experts. Want iedereen fotografeert in RAW. 

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar toch… Ik roep al tien jaar het hardst van alles over RAW en JPG en ik zeg iedere keer: ” Ga nu in JPG fotograferen, als je écht wilt leren fotograferen”. Door velen buitenstaanders (niet mijn cursisten, althans dat denk ik) word ik als een soort Don Quichot bekeken. Die man op zijn ezel die met zijn lans probeert de RAW molens aan te vallen. Kansloos zeggen vele mij onbekenden en zogenaamde experts. Want iedereen fotografeert in RAW.

Wat niet mag

Lees de blog…

Hey how are you RAW doing?

Ik zit in het zonnetje met cursist Adrie naast mij op een bankje. Net heb ik even wat foto’s staan schieten. Niet echt geconcentreerd, want ik ben er voor de cursisten en niet voor mijzelf bezig. Cursisten willen echter ook wel eens mijn oplossingen voor problemen zien na het fotograferen. Vandaar dat ik wel eens wat meeschiet, als het kan, maar helaas eigenlijk nooit 100% en volledig geconcentreerd. Het is niet anders. Lees de blog…

RAW fotografie

Tijdens mijn cursussen leer ik iedereen, maar dan ook echt iedereen om geen RAW te gebruiken. Ik heb daar vele redenen voor. Pedagogische, maar ook hele andere. De belangrijkste is wel dat je met alleen maar gebruik van RAW bestanden nooit echt leert fotograferen.

Redenen hiervoor zijn:
  1. Eerst leren fotograferen en daarna kun je alsnog op RAW gaan fotograferen mocht je daar dan nog behoefte aan hebben.
  2. Echt fotograferen (JPEG) is veel leuker dan RAW fotograferen.
  3. Met RAW fotografie leer je niet fotograferen
  4. Wat „ze” ook zeggen, RAW is niet de manier. Laat „ze” maar kletsen. „Ze” zijn mensen die zelf hun techniek niet onder controle hebben.
  5. 90% van de RAW fotograferende mensen hebben geen verstand van kleuren en witbalans
  6. En „ze” gaan het ook nooit meer leren.
  7. Een echte foto haal je uit je camera en niet uit Photoshop.
Lees de blog…