Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Hey how are you RAW doing?

Ik zit in het zonnetje met cursist Adrie naast mij op een bankje. Net heb ik even wat foto’s staan schieten. Niet echt geconcentreerd, want ik ben er voor de cursisten en niet voor mijzelf bezig. Cursisten willen echter ook wel eens mijn oplossingen voor problemen zien na het fotograferen. Vandaar dat ik wel eens wat meeschiet, als het kan, maar helaas eigenlijk nooit 100% en volledig geconcentreerd. Het is niet anders.
Zojuist stond ik nog voor de kerkdeur belichtingtrapjes te schieten. Klik, klik, klik..... Te spelen met mijn witbalans voor de mooist mogelijke foto, klik,klik,klik..... Contrast verlagen klik,klik..... En nog even een serie opnamen er achteraan met Active D Lighting om te kijken of dat misschien nog wat meer oplossingen voor de te overbruggen problemen zou kunnen bieden, klik, klik en nog eens klik.

Heel snel en soepel. Ja, dat ritme van werken zit er wel in bij mij. Een Amerikaan, ik had hem al zien staan kijken, loopt om mij af en vraagt wat ik aan het doen ben. „ Are you bracketing for HDR?” Is zijn eerste vraag. „No, I said”. I am playing with all my different settings to get best exposure possible straight out of the camera. „ Yeah man, that’s great”. But you do that for a HDR photo? No, I just told you, I shoot in JPEG and tray take make the best out of it. „ You say what?” You are making your photos in JPEG? „Oh, yes I do.”

Ik laat hem zien wat ik doe en hoe ik het doe, leg de techniek en visie erachter uit. En al pratende besef ik dat ik deze vriendelijk ogende Amerikaan een gratis fotolesje aan het geven ben. Maakt niet uit denk ik nog, moet kunnen en altijd leuk om te doen en kennis te delen. We babbelen nog even verder en de Amerikaan verdwijnt in de kerk waar ik zojuist uitgekomen ben.

Ik zit met Adrie te praten over HDR in de hete zon. En hé, daar is de Amerikaan ook weer, nog geen twee minuten later. „ Can I ask you another question?” Yes, ofcourse no problem, antwoord ik terug. „Are you really shooting in JPEG?” Not in TIFF or RAW? En ik leg nog een keer uit dat JPEG 90-95% van de kwaliteit van de camera is en RAW 100%, maar dat ik vaak 90-95% wel genoeg kwaliteit vind. En nogmaals leg ik uit dat je in beide gevallen dus echt met de perfecte belichting moet werken, daar RAW ook geen oplossingen biedt als de foto niet perfectly exposed is. „ Yeah, yeah, I understand man. You’re right”. So you never you use JPEG? No, never antwoord ik. I am an excellent photographer and I don’t need it, bluf ik een beetje. Want het begint nu toch ook wel een beetje een spelletje te worden. Als ik 100% wil gebruik ik ook RAW, maar met 90-95% van de mogelijke kwaliteit neem ik 100% van mijn fotografie tijd genoegen. De Amerikaan is helemaal flabber de flapskie. Hij snapt er helemaal niets meer van. En bluffen? Nee eigenlijk niet, ik neem gewoon genoegen met minder. Als ik standaard 90-95% van de mogelijke kwaliteit kan behalen, kan ik de 100 ook halen. Maar dat is lang niet altijd nodig. Dit laatste heb ik hem niet uitgelegd. Hij was echt al genoeg flapper die wapskie.

Warmolt de andere cursist van deze week komt aangelopen en heeft de Amerikaan nog horen zeggen tegen zijn vrouw, „he is really not using RAW. He makes his pictures in JPEG. Can you believe that? His wife was answering:”yeah I asked the other guy, but he was also photographing in JPEG. Unbelievable they do”.

Yes we do, because we are good!