Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Fotografen kijken

Had ik maar gebeld... Corbijn statieportretten

Hij zei het nog zo…. een hele goede vriend van mij, Bel ze maandag! zei hij Je moet ze bellen. Ik heb het niet gedaan, ik vond dat niet kunnen. Bellen naar aanleiding van de dood van Erwin Olaf. De kans om er misschien tussen te komen om een keer de statieportretten van de Oranjes te mogen maken. Hij heeft al eerder enkele lijntje uitgegooid, maar het heeft niet mogen baten. Is dat erg? Nee niet, maar wel als je de laatste statieportretten van Anton Corbijn ziet. Ik zeg het heel voorzichtig… het is erg slecht. Zo zet je je Koningshuis niet op de foto. Ze worstelen al met hun imago, dan ga je ze niet zo koud, lelijk en stijf op de foto zetten. staatsiefoto-koning-willem-alexander-2023---01 1Lees de blog…

Je zal maar een Godox 400/600 gebruiker zijn....

Veel van mijn foto's plaats ik op Flickr. Een fotografie platform waar je je foto's kunt plaatsen. Ik doe veel te weinig met Flickr voor mijn eigen fotografie. Wil je echt populair worden dan moet je er ongeveer dag en nacht mee bezig zijn. Dat ben ik ook wel, maar niet voor mijzelf, maar voor mijn cursisten ( https://www.flickr.com/groups/dfvnadecursus/). Ik gebruik het om makkelijk de foto's van mijn cursisten te kunnen beoordelen. Gisteren avond schrok ik mij rot. Ik had een foto geplaatst, door mij gemaakt, in een subgroep voor mensen die met Godox AD400 0f 600 flitsen en heb meteen mijn foto's er weer vanaf gehaald. Wat een fantasie loosheid en clichés. Een groep met alleen maar half blote meisjes. Wist ik veel?Scherm­afbeelding 2023-02-19 om 12.27.19

Lees de blog…

Jacob Olie

Dit is bijna de oudste fotograaf die ik ga bespreken. Het is de eerste hobbyist die ik ga bespreken. Omdat hij hij zo goed was? Nee dat niet, Het was een goedwillende amateur die met vallen en opstaan een indruk wekkend oeuvre heeft opgebouwd. Dus de les in deze bespreking zal worden, doe vooral wat je leuk vind en wie weet wat ervan komt.

Declaration de deplacement ingevuld 11

Lees de blog…

Grandmaster Flash

Hoe grappig was het dat cursist Erik mij laatst in een comment op FB mij Grandmaster Flash noemde. Ik dacht: "Ja, natuurlijk hij heeft gelijk, geniaal bedacht" Ook al had ik deze titel voor mijzelf nooit bedacht. Dus daar moest een foto bij komen. En die heb ik vanochtend even gemaakt. Let op: deze blog is kritischer en inhoudelijker dan je zou verwachten op het eerste gezicht.

_DSC4174

Lees de blog…

Portret fotograaf Platon, vaak is iets niet wat het lijkt

Bijna alle fotografen in deze rubriek van Patrick Kijkt zijn voorbeelden of inspiratie voor mij. En nu een keer niet. Voorbeelden van fotografen kunnen op verschillende manieren komen aanwaaien. In dit geval is het een antwoord op een vraag van iemand die deze stijl van fotografie graag zou willen beoefenen. Dat kan. Alleen kan ik hier geen fotografische les van maken. Waarom niet? Omdat wat je te zien krijgt fotografisch niet mogelijk is. En dat is ook een les. Uitgaande van wat ik altijd doe: Echte fotografie zonder nabewerking. Niets meer en minder dan dat. En het is ook weer een les kijken. Heel goed kijken en leren.

Schermafbeelding 2020-10-12 om 20.13.40

Lees de blog…

Henk één der laatstse fotografische Mohikanen...

Een vriend en vakman is heen gegaan. Een man met een volkomen leven. Niet makkelijk maar wel echt geleefd. Henk was als fotograaf één van de laatste in zijn en mijn soort fotografie. Alleskunners of noem hem een Mohikaan. En nu is Henk dood. Ik ben er ziek van en doet mij ook wederom beseffen dat aan alles een einde komt. Mohikanen zijn er bijna niet meer. Henk was er één van. Dit is mijn eer betoon aan hem, een vriend en fotograaf.

_DSF3571

Lees de blog…

Boek "Een pacifist aan het front"

In 2017 schreef ik al een blog over Cor. Het feit dat ik twee keer over dezelfde fotograaf schrijf is wel bijzonder. Dan moet er echt wel iets aan de hand zijn. Goed of slecht. In dit geval alleen maar goed. Ik ben zo trots als een pauw op Cor. Zijn boek is al enige tijd af. Ik kwam er alleen niet aan toe om er een blog over te schrijven. Dit boek en Cor verdienen gewoon veel aandacht.

Voorkant

Lees de blog…

100 jaar Tour de France fotografie

Fotografie en wielrennen zijn twee werelden die volop in ontwikkeling zijn. Er wordt veel over wielrennen gesproken, vaak negatief helaas. Wielrennen is zo mooi als je goed kijkt. Ik kijk naar 100 jaar Tour de France en tegelijkertijd ook 100 jaar fotografie.

1906

Lees de blog…

Paul Huf award

Een belangrijk Nederlands portret fotograaf was Paul Huf. Vroeger vond ik hem goed en tegenwoordig wat minder. Dat ga ik deels verklaren. Feit blijft dat hij belangrijk is geweest voor de Nederlandse fotografie.
Paul HufLees de blog…

Robert Doisneau

Wederom ga ik kijken naar een Franse fotograaf. Misschien niet geheel toevallig omdat in Frankrijk de fotografie is uitgevonden. Weliswaar ver voordat Robert Doisneau ging fotograferen maar toch.

06B78F27-C9A4-48BD-AB69-10E81AEF1329

Lees de blog…

Cor

k doe het niet vaak, maar nu moet het! Een blogje schrijven over een cursist. Heel soms passeren er cursisten die met iets unieks bezig zijn. Cor is er daar één van. Cor is in hart en ziel pacifist en legt de waanzin van de eerste wereld oorlog vast. Iets waar ik het helemaal met hem eens ben. Iedere oorlog is er één teveel. En er moet altijd met elkaar gesproken worden na een oorlog dus volgens mij kun je dan maar beter de oorlog overslaan en gelijk beginnen met praten. Dit is min of meer Cor's protest. Opdat het niet vergeten wordt, erbij stilgestaan wordt en het hopelijk nooit meer zal gebeuren.
30986967420_83ffd86d17_zLees de blog…

Yousouf Karsh

Yousoef Karsh (1908 - 2002) was één van de grootste portret fotografen uit de twintigste eeuw. Geboren in Mardin als Armeniër in het het voormalig Ottomaanse rijk, tegenwoordig Turkije. Juist door dat laatste een niet echt veilig gebied voor Armeniërs en daarom verhuiste zijn familie hem naar zijn oom in Canada.
ChurchillLees de blog…

Andy Sumners

Ik kijk naar een man die alleen door donkere en vooral kleine straatjes in Tokyo loopt. Straatjes zoals je ze alleen in het verre oosten vindt. Het is koud en guur Een klein fototasje hangt om zijn nek en hij loopt, stopt, kijkt en maakt een foto. Een ritme wat zich iedere keer herhaalt. Hij doet het gene wat jij het liefst doet. Foto’s maken.

Andy

Lees de blog…

Oliviero Toscani

Shockerend, stof tot nadenken gevende, en confronterend is het fotografie werk van Oliveiro Toscani. De Italiaan die bijna 20 jaar lang fotograaf was van modemerk Benetton. Ik ken geen enkele andere fotograaf die door zijn relatie met één klant zo bekend is geworden. Een uitzonderlijk lange samenwerking tussen fotograaf en klant. Een hele vruchtbare samenwerking hoewel dat er in eerste instantie niet op leek. Benneton steeg tot grote hoogten.

9CCC8A87-6DDF-4AE6-AC44-CF402834F35C

Lees de blog…

Javbier Spaanse toeristen fotograaf

Ditmaal niet de bespreking van een wereld beroemde fotograaf. Wel van een onzichtbare en onbekende fotograaf. Ook die zijn het waard om te bespreken.
Ik lig aan de rand van het zwembad en ik kijk door mijn zonnebril om mij heen. Ik zie van alles. Er is echter één iemand die mij specifiek opvalt. Een jonge Spanjaard die aan het fotograferen is om en rond het zwembad als toeristen fotograaf. Ik houd hem in de gaten en kijk wat hij doet en hoe hij het doet. Eén ding valt mij meteen op. Wanneer hij een foto maakt kijkt hij nooit of die goed geworden is. Vanaf een afstandje weet ik eigenlijk al hoe laat het is. Het verhaal is echter nog niet klaar. Want zelden of misschien wel nooit heb ik een van mijn cursisten zo goed met mensen zien omgaan die nog geportretteerd moesten worden. Verbazingwekkend goed en naturel doet hij deed.
Lees de blog…

Henri Cartier Bresson

De meester van “het moment”. Henri Cartier-Bresson leefde van 1908 tot 2004. Deze unieke fotograaf had het onwaarschijnlijke talent om op het juiste moment af te drukken. Dit is de makkelijkste manier om zijn fotografie te beschrijven als je geen foto’s van hem bij de hand zou hebben. Als je zijn foto’s ziet dan denk je “ oh ja, die ken ik”. Je tweede gedachte zou kunnen zijn, dat het bijna niet mogelijk is om zo vaak precies het moment te fotograferen. Henri Cartier Bresson kon het wel. Lees de blog…

Richard Avedon

Ook Richard Avedon hoort in het lijstje met belangrijke, goede en invloedrijke fotografen. Avedon was in zijn tijd een vernieuwende modefotograaf en daarnaast maakt hij ook vele portretten. In 2004 is hij overleden.
avedon-dovima-with-elephants1Lees de blog…

Lesje fotografie geschiedenis

Algemeen wordt aangenomen dat Daguerre (Fransman) de eerste foto ter wereld heeft gemaakt. Dat zou in 1838 zijn geweest. Best al een tijdje geleden. Dat jullie nu fotograferen hebben jullie te danken aan deze meneer. Niet de uitvinder van de fotografie, maar wel man van het uitvinden om op een snellere manier te kunnen fotograferen. Een gemiddelde belichtingstijd van 8 uur is niet echt heel erg werkzaam. Stel je voor dat je dan nog een belichtingstrapje van mij moet schieten. Lees de blog…

Ansel Adams

Ansel Adams ( 1902 - 1984) was een Amerikaans fotograaf. Beroemd geworden door zijn landschappen gemaakt in Amerikaanse natuurparken. Loop een willekeurige poster winkel binnen en er hangt of staat wel een Ansel Adams. is het daarom goed? Nee, niet daarom. Wel omdat hij grensverleggend bezig is geweest met de fotografie naar een hoger niveau te tillen. Alles wat hij deed was gericht op het maximale uit de foto te halen, in die tijd nog een negatief. En in een tijd dat de te gebruiken materialen nog niet zo goed waren, heeft hij zelf een aantal hulpmanieren ontwikkeld om toch tot maximale resultaten te bereiken. Lees de blog…

Film: The Bang Bang club

Ik heb een film gezien en vind dat jullie die ook moeten zien. The Bang bang club. Een film over fotografen. Een harde film over vier fotografen die het nieuws fotograferen in het zeer onrustige en gevaarlijke Zuid Afrika in beeld brengen nog voordat apartheid werd afgeschaft. De vier fotografen, Kevin Carter ( Winnaar Pulitzer prijs), Greg Marinovich (winnaar Pulitzer prijs), Ken Oosterbroek en Joao Silva fotograferen de rellen, moorden en wantoestanden in de zwarte townships. Met gevaar voor eigen leven. Lees de blog…

Robert Maplethorpe

Bekend en berucht om zijn fotografie van naakte mannen. Ja Robert was gay, maar om te stellen dat hij vooral bekend was om zijn naakten van mannen is te kort door de bocht. Lees de blog…

Jean Marie Perrier

Vaker wil ik bijzondere fotografen en hun werk bespreken.Iets als een bron van inspiratie en ken je klassiekers. Ik kan dan direct de grote namen kiezen, maar dat doe ik in eerste instantie niet. Ik kies na Stefan Vanfleteren nu voor een Franse fotograaf. Ooit heb ik een keer een boek van hem gekocht in de uitverkoop bakken van de Aldi, erger kan het haast niet, maar het zegt niets over de kwaliteit van de man zijn werk. Dat is zeker geen Aldi fotografie. Lees de blog…

Vanfleteren

merkx-vanfleteren
Inspiratie opdoen is regelmatig een probleem voor cursisten. Daarom heb ik besloten om bekende/goede/beroemde fotografen te gaan bespreken hier in Patrick Kijkt. Allicht dat het jullie op ideeën brengt en/of inspiratie geeft. Het zullen niet alleen maar fotografen zijn die ik bewonderLees de blog…