Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Cor

k doe het niet vaak, maar nu moet het! Een blogje schrijven over een cursist. Heel soms passeren er cursisten die met iets unieks bezig zijn. Cor is er daar één van. Cor is in hart en ziel pacifist en legt de waanzin van de eerste wereld oorlog vast. Iets waar ik het helemaal met hem eens ben. Iedere oorlog is er één teveel. En er moet altijd met elkaar gesproken worden na een oorlog dus volgens mij kun je dan maar beter de oorlog overslaan en gelijk beginnen met praten. Dit is min of meer Cor's protest. Opdat het niet vergeten wordt, erbij stilgestaan wordt en het hopelijk nooit meer zal gebeuren.
30986967420_83ffd86d17_z
De eerste wereld oorlog speelde zich af van 1914 tot 1918. Nederland heeft er weinig "last" gehad, Nederland was neutraal voor zover ik weet. Frankrijk, Engeland, Belgie en Duitsland hebben des te meer geleden onder deze totale waanzinnige oorlog. Voor zover bekend zijn er 20 miljoen doden gevallen. In Frankrijk wordt de eerste wereld oorlog nog steeds als de "Grote oorlog" gezien. De tweede wereld oorlog is gewoon de tweede. Cor fotografeert sinds 2014 tot 2018 exact 100 jaar later de plekken en gebeurtenissen van La Grande guerre. Zijn onderwerpen zijn heel divers. Van monumenten, landschappen, familieleden van oorlog slachtoffers, vele aspecten laar Cor zien.

In de twee jaar dat Cor bij mij op cursus komt is hij uiteraard veel beter nog gaan fotograferen dan hij al deed. Op zich is dat lastig en listig voor zijn serie omdat zijn werk steeds beter wordt. Het grote probleem met series is dat het wel een eenheid moet uitstralen. En zeker met een vier jaar durende serie ligt het risico op de loer dat een serie anders eindigt dan dat je hem begonnen bent. En deze serie is zo groot dat je niet even bepaalde foto's even opnieuw kunt maken omdat de eenheid er niet meer is. Sommige momenten of herdenkingen komen gewoon niet meer terug. Er gaat verschrikkelijk veel tijd in zitten. Wie neemt er tegenwoordig nog vier jaar de tijd om iets te gaan fotograferen waarvan je uit je eigen normen en waarden het totaal niet eens bent? Waanzinnig gaaf en knap.
31241743381_b8649ca38e_z
Bovenstaande foto is ook een verrassende. Een fietser in ouderwetse kledij met achter in het beeld een oorlog monument. Het ene heeft op zich helemaal niet met het andere te maken. En toch vind ik dit heel gaaf werk! Omdat het zo verrassend is.
31241770801_755d5f6b40_z
De kraters die achtergebleven zijn in een zeer groot landschap door alle bommen die op elkaar gegooid zijn. Als je in het oorlog gebied van destijds doorrijd met de auto heb je geen idee hoe groot de ellende destijds geweest moet zijn.
30987361220_bfb4e76a60_z
Een gave plaat voor zover je dat kan of mag zeggen over een Duits oorlog kerkhof. Mooi gefotografeerd. De oorlog wordt dus ook van meerdere kanten bekeken. De Duitsers waren ook slachtoffers.
30987242340_3b29514daa_z
Last post in Ieper, Belgie.Wil je er meer over weten ga maar Googelen.
31212390442_a3f7bcfb1c_z
En nog een oorlog kerkhof, ditmaal volgens mij voor de Franse slachtoffers.

Wil je meer zien kijk dan op: Cor Oorthuijsen. Dit album laat 917 zien die allen goed en mooi gefotografeerd zijn. Ik ben er trots op dat Cor een cursist van mij is. De inspiratie en theorie heeft hij bij mij opgedaan, maar het werk is echt van hemzelf net als het idee. Super gaaf vind ik dit. Iemand die zijn camera gebruikt om aandacht voor iets te vragen wat hij/zij een probleem vindt. Ik heb het helaas nooit echt gedaan op deze manier omdat ik altijd een commerciëlele fotograaf ben geweest. Misschien komt mijn serie ook nog wel eens. Ik heb echter geen idee. Cor wel! 917 foto's staan er momenteel op e teller en volgens mij zit Cor nu op de helft. Dit gaat een tijdloos document worden voor later. Als protest en ter nagedachtenis van… Dat is mijn interpretatie. Het westelijk front van de Noordzee tot de Zwitserse grens. Ga het bekijken. Dit moet gewoon bekeken worden.

Ik hoop dat Cor ooit als het af is iets gaat doen met deze serie. Het is te goed!