Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

De beste flitsende cursisten resultaten 2016

Flitsen is een belangrijk onderdeel van fotografie. In combinatie met flitsen kan er zoveel meer gedaan en gemaakt worden. Sferen neerzetten die zonder flitsers niet mogelijk zijn. Eigen werkelijkheden maken. Ik ben er gek op. Het vraagt veel van de verbeelding van een flitsende cursist. En ook die van mij. Maar als je even stevig doorgaat, dan heb je ook wat.

Arjen-alice-in-wonderland

Lees de blog…

De beste vervolg cursisten foto's uit 2016

En na de beste foto's van basis cursisten komen de vervolg cursisten. Het beste, knapst gemaakt of mooiste werk uit 2016. Lekker erugkijken op een geslaagd jaar. Ruth-geschiedenis-fotografie-1Lees de blog…

De beste basis cursisten foto's van 2016

Het jaar en cursus seizoen is voorbij. Wat hebben de cursisten gepresteerd dit jaar? December is altijd een mooie tijd voor lijstjes en terugkijken. In deze blog alleen het werk van basis cursisten. Daarmee kan ik makkelijk al een hele blog vullen.
Chera-toevallige-passant
Chera was klaar voor deze spugende lama die langskwam. Nou ja, bijna dan. Het ging iets te snel, maar dan vragen we hem toch om even stil te blijven staan. Lees de blog…

Het leven is net als fotografie

Er is veel aan de hand in de wereld. Veel onrust, tegenstellingen, verbaal geweld en onbegrip. Ik denk dat middels fotografie er relatief makkelijk oplossingen voor gevonden kunnen worden. Het is immers maar net hoe je naar "problemen" kijkt. Dat kan een verschil opleveren. En dat allemaal door fotografie? Ja, ik denk van wel. Lees dan even door, het kost je hoogstens vier minuten en misschien geeft het stof tot nadenken. Ik hoop het. Wat is echt en wat niet? Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Fotografie is net als het echte leven. Kijk eens wat beter, langer en anders.
straat-tegenstellingenLees de blog…

Batterijladers

Wat is een goede batterijlader? Waar moet je op letten als je een batterijlader gaat kopen? Wat is waar van wat batterijlader fabrikanten op hun verpakkingen zetten? Heel weinig. Jij als consument wordt in de maling genomen waar je bij staat. Ik ga licht in de duisternis brengen.
goedkope ansmannLees de blog…

Yousouf Karsh

Yousoef Karsh (1908 - 2002) was één van de grootste portret fotografen uit de twintigste eeuw. Geboren in Mardin als Armeniër in het het voormalig Ottomaanse rijk, tegenwoordig Turkije. Juist door dat laatste een niet echt veilig gebied voor Armeniërs en daarom verhuiste zijn familie hem naar zijn oom in Canada.
ChurchillLees de blog…

Beeldkwaliteit is niet alles

Canon maakt al jaren matige camera’s en hoe wil je of moet je dat verdedigen. Tony doet het met verve. Je valt zowat accuut in slaap en er wordt veel met getallen en cijfers gegoochelt. Ik denk dat niemand dit filmpje tot het einde uit kan kijken, ik wel, maar ook ik had zoiets van….. wow wat is dit? Tony goochelt door met vergelijkingen en andere camera’s dat het een lieve lust is. Alles wordt uit de kast gehaald en geen resultaat zo slecht of Tony kletst het wel weer recht.

FB7D7ABE-FF59-463A-B46B-2830F08E5E9A

Lees de blog…

Fout licht en een slechte belichting

Ik open vanavond mijn mail en zien een bericht van CA Brive, je weet wel die rugby club uit Brive waar ik vaak ga kijken. Ik heb al eens een blog geschreven over rugby fotografie in de vorm van Rugby voor dummies. In de mail van vanavond zat een foto een foto die ik ook heb weliswaar vanuit een iets ander standpunt. En laat het nu net een foto zijn van eergisteren waar mijn blog wat is fout licht over ging. Kijk, vergelijk en leer… Fot van de echte fotograafLees de blog…

Wat is fout licht?

Fotografie is schrijven met licht….? Ja dat zeggen ze allemaal en iedereen praat elkaar maar na. ik ben niet zo van dit soort in hokjes stoppen. Ik ben gek op mooi licht, sterker nog, het is mijn specialiteit. Eén ding is zeker wel waar, zonder licht kun je niet fotograferen. Met mooi licht maak je mooie foto's en met slecht licht maak je slechte foto's. Is dat helemaal waar? Ja, zo goed als. Fout licht geeft slechte foto's. Ook als ze wel technisch goed zijn. Sfeer gaat boven techniek. En fout licht geeft geen sfeer.
Speler-in-de-schaduwLees de blog…

Als je niet kijkt dan zie je niets

Vele blogs heb ik inmiddels geschreven onder de naam Patrick Kijkt. Ik ben een gelukkig mens want ik kan het heel aardig. Velen kunnen het "nog" niet. Ik probeer het ze te leren; bewust kijken. En heel veel zeg ik tijdens mijn cursus: " Als je niet kijkt dan zie je niets". Het lijkt zo logisch, zo logisch dat het bijna stupide klinkt. Lees de blog…

Wanneer fotografie iemand doet huilen...

Fotografie en huilen lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar toch het is wel zo. En dat is voor de helft van de fotografen, meestal de vrouwen. En heel, heel, heel erg soms is er wel eens een man die ik zie met licht rode ogen, maar in eerste instantie gaat deze blog over de dames. Die staan ik veel dichterbij hun emotionele kant dan mannen. Het is een gegeven wat ik na tien jaar cursus geven wel durf te stellen. Maar hoezo horen huilen en fotografie bij elkaar?
De-buur-kinderenLees de blog…

Als je er geen verstand van hebt schrijf dan niets

Rico Pfirstinger schrijft boekjes over Fuji camera's. Hij schijnt dat alleraardigst te doen gezien het aantal cursisten die een boek van hem hebben. Boekjes die de lastige Fuji camera's uitleggen. Geen overbodige zaak. Want wanneer je het onderste uit de kan wilt halen met een Fuji camera moet je veel weten. En daar helpt Rico bij als je tenminste zijn boek koopt. So far, so good totdat ik het volgende artikel tegenkwam wat uit een van zijn boeken komt. http://www.fujirumors.com/raw-for-jpeg-shooters/ Voor als je het zelf wilt lezen en anders wat ik ervan vind. Met deze blog wil ik jullie in ieder geval weer 19,95 euro besparen.
Voorkant rico boekLees de blog…

10 jaar digitale fotografie vakantie

Vandaag, 28 januari 2016 bestaat Digitale Fotografie Vakantie tien jaar. Reden voor een klein feest blogje. Over twee weken gaan we dat vieren in Nederland met de alweer zesde cursisten borrel. Eerst een kleine terugblik op tien jaar digitale fotografie vakantie cursussen.
10-jaar-fotoLees de blog…

Objectieven ontcijferen

Op objectieven staat heel veel geschreven. Maar wat betekent het allemaal? Waar op te letten? Hiermee wil ik een klein en makkelijk overzicht maken per merk. Vaak omdat je door de bomen het bos niet meer ziet. Handig voor als je iets nieuws wilt gaan kopen. canon-EF-50-mm-18Lees de blog…