Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

2017 en geen keuze hebben

Het is het jaar 2017. In een wereld waarin we zoveel keuze kunnen maken is er op het gebied van foto archivering software eigenlijk geen keuze. Adobe doet raar met haar Lightroom, Apple is gestopt is met Aperture en Macphun ruikt bloed en biedt zich aan als een beter alternatief. De huidige situatie rondom fotografie software is zorgwekkend.
Macphun is different and betterLees de blog…

Grijs en Ying en Yang

Naar grijs kijken doe ik niet graag. Grijs is zo enorm niks! Ik hou van verschillen en zeg dan ook Leve de verschillen! Verschillen maken het leven leuk en ook je fotografie.

grijsschaalLees de blog…

Back and front focus problemen

De laatste tijd kom ik het vaker tegen. Problemen met scherp stellen. Je weet zeker dat je alles goed doet, je weet zeker dat je op het juiste punt hebt scherp gesteld en toch ligt de scherpte ergens anders in de foto. Tijdenlang heb je er geen last van gehad en opeens wel. Of je hebt er nog nooit last van gehad en dan opeens verschijnt het lastige probleem van back of front focus in je foto's. Want zo heet dit probleem. Een nare en lastige want het maakt je onzeker. Lees de blog…

Grote maten fotografie

Iedereen heeft het recht om mooi om de foto te staan. Groot, klein dik of dun, mooi gefotografeerd worden is een recht vind ik. Maatje 34 en 36 kan iedereen wel leuk fotograferen, maar vanaf maatje 40 wordt het wat anders. Overal ter wereld bestaan grote maten. Meer dan 50% van Nederland blijkt uit onderzoek te zwaar te zijn. Dus even opletten! Je zou wat aan dit blogje kunnen hebben. Tenzij je nooit verder komt met je fotografie dan maat 36. Dan mag je deze overslaan.
Zo moet het nietLees de blog…

Als je niet kijkt dan zie je niets

Vele blogs heb ik inmiddels geschreven onder de naam Patrick Kijkt. Ik ben een gelukkig mens want ik kan het heel aardig. Velen kunnen het "nog" niet. Ik probeer het ze te leren; bewust kijken. En heel veel zeg ik tijdens mijn cursus: " Als je niet kijkt dan zie je niets". Menigeen denkt dan dat ik Johan Cruijff probeer te imiteren met quasi slimme uitspraken. Klopt, behalve dat ik hem probeer na te doen. Of misschien kan ik beter voortaan zeggen: " Als je niet bewust kijkt dan zie je niets". Lees de blog…

Excuus Truus en the decisive moment

Ze zijn er in alle soorten en maten. Excuses om niet de "goede" foto te maken. Tijdens elf jaar lesgeven heb ik ze allemaal gehoord. Of denk ze allemaal al gehoord te hebben. Hierbij een lijstje met mijn oplossingen voor vele excuses.

Frans Lantigh meeuwen

Lees de blog…

Cor

k doe het niet vaak, maar nu moet het! Een blogje schrijven over een cursist. Heel soms passeren er cursisten die met iets unieks bezig zijn. Cor is er daar één van. Cor is in hart en ziel pacifist en legt de waanzin van de eerste wereld oorlog vast. Iets waar ik het helemaal met hem eens ben. Iedere oorlog is er één teveel. En er moet altijd met elkaar gesproken worden na een oorlog dus volgens mij kun je dan maar beter de oorlog overslaan en gelijk beginnen met praten. Dit is min of meer Cor's protest. Opdat het niet vergeten wordt, erbij stilgestaan wordt en het hopelijk nooit meer zal gebeuren.
30986967420_83ffd86d17_zLees de blog…

De RAW politie in je nek

Het tijdschrift Zoom schreef een artikel waarom je in RAW moet fotograferen. Mijn eerste gedachte was: "oh niet weer he?"

Zoom artikelLees de blog…