Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Had ik maar gebeld... Corbijn statieportretten

Hij zei het nog zo…. een hele goede vriend van mij, Bel ze maandag! zei hij Je moet ze bellen. Ik heb het niet gedaan, ik vond dat niet kunnen. Bellen naar aanleiding van de dood van Erwin Olaf. De kans om er misschien tussen te komen om een keer de statieportretten van de Oranjes te mogen maken. Hij heeft al eerder enkele lijntje uitgegooid, maar het heeft niet mogen baten. Is dat erg? Nee niet, maar wel als je de laatste statieportretten van Anton Corbijn ziet. Ik zeg het heel voorzichtig… het is erg slecht. Zo zet je je Koningshuis niet op de foto. Ze worstelen al met hun imago, dan ga je ze niet zo koud, lelijk en stijf op de foto zetten. staatsiefoto-koning-willem-alexander-2023---01 1
Je ziet hier hierboven een deel uitsnede van een half shot portret van de Koning. Wat is er in hemelsnaam met de kleuren gebeurd. Kijk de binnenkant van zijn oor eens. Het is gewoon paars! Wat je ook terugziet aan de andere kant van zijn gezicht. Veel magenta maar tegelijkertijd ook een vleugje groenzweem (waarschijnlijk niet te zien op internet). Dit zijn twee tegenovergestelde waarden qua witbalans. Dit moet helemaal niet mogelijk zijn. Het is heel lastig om beiden in één foto te krijgen. Omdat ze tegenovergesteld zijn elkaar. Tocht is het Anton Corbijn gelukt. Kwestie van in Raw fotograferen en je helemaal suf nabewerken en niet meer doorhebben dat je veel te ver bent gegaan en er niets meer van klopt.
staatsiefoto-koning-willem-alexander-2023---03 1
Hierboven zie je een volledig portret van de Koning. Datzelfde magenta is weer goed te zien in zijn gezicht. De handen ga ik het niet (wel) over hebben. Laat de Koning zich een beetje ontspannen. Die rechterhand voor de kijker, dat kan echt niet. En hij heeft toch echt ervaring genoeg met dit soort fotografie inmiddels. En dan is er nog een detail.
staatsiefoto-koning-willem-alexander-2023---03 2
Wat ligt er nu achter de benen en schoenen? Daar heeft iets gelegen of het is een heel erg slechte fotobewerking?

Corbijn heeft de naam harde foto's te maken. Dat is leuk met U2 en andere bandjes, maar dat kun je niet zo doen met Koning. Alles loopt dicht. Zwarten waar geen enkele doortekening meer in zit. En de broekspijp…. was er geen stylist aanwezig, al hoewel een beetje fotograaf dit ook moet zien.
En dan de grand finale….
staatsiefoto-koninklijk-paar-2023 1
Koud afstandelijk, harde en zorgelijke mensen. Dat is wat ik zie. Waarom laat Anton ook zoveel van de achtergrond zien? Het gaat toch om de mensen? Dan mag die achtergrond best wel wat donkerder. Kortom ik heb spijt dat ik op aanraden van mijn beste vriend Ayan niet gebeld heb naar de RVD. Wie kiest daar de fotograaf? Dat is de vraag. Zouden Willem Alexander en Maxima het zelf kiezen. Krijgen ze een short list? Ik heb geen idee.

Nu wordt het even omschakelen als je de onderstaande foto ziet. Iets van mijzelf, geen statieportret maar zo had het er ook uit kunnen zien. Kwestie van staan en een chique pakkie aan of jurkje in dit geval. Dus gaarne even niet letten op de kleiding en zo. Dat is allemaal heel makkelijk aan te passen. Net als locatie, maar je moet het als fotograaf doen daar waar je bent. Dus maak er maar wat moois van. Het gaat om de sfeer. Wat wil je dat mensen uitstralen!
26-11-2022_Odille atelier_0028
Zie het verschil in benadering. Warm ten opzichte van koud en hard. Bij de bovenstaande dame had ik warme gevoelens omdat het een warme vrouw is net als Maxima. Dus dan pak ik het sowieso op die manier aan. Altijd iemand zo mooi mogelijk fotograferen. Corbijn niet. Als ik zijn foto's zie, allemaal, dan zou ik gaan denken dat hij niets met het Koningshuis heeft. Een compleet mislukt project. Kennis en kunde was niet aanwezig toen het moest gebeuren. En dan zijn er nu echt wel mensen die denken waar bemoei ik mij mee. Je kan niet zomaar negatief zijn over de grote Anton Corbijn zijn denken mensen vaak. Wie ben jij dan wel Patrick Mollema? Nog kijk en vergelijk de foto's. Foto's zeggen meer dan woorden.
staatsiefoto-koningin-maxima-2023---01 1
Maxima is toch een leuke spontane, warmbloedige Argentijnse? Ik denk dat ook. Zeer waarschijnlijk de reden waarom Willem Alexander destijds verliefd op haar is geworden, maar Anton heeft van haar iets heel anders gemaakt. Ze is verworden tot een harde en koude vrouw. Teveel magenta, te hoge contrasten en het licht staat op de lange kant. Het is niet charmant gefotografeerd. Al het leuke en warme is door onkunde eruit gehaald.

Hmmm, stom ik had dus wel moeten bellen! Ik had naar Ayan moeten luisteren. Maar ja, ik vond dat nogal wat. Erwin dood en ik dan na het weekend meteen bellen en mijzelf aanbieden als fotograaf. Ik denk ook niet dat het zo zou werken. Het lijkt er toch op dat men voor "DE" Namen kiest. Maar ja, die bakken er niet zoveel van. Anton in ieder geval niet. Zwart wit was zijn ding in het verleden met rockbands en andere musici. Hij heeft weinig in kleur gefotografeerd. In zwart wit was hij beter. Daar had hij het bij moeten houden. Zo had het ook in zwart wit gekund, Anton zijn sterke punt. Of….. stel je Willem Alexander eens zo voor met een biertje in zijn hand. Hij zal altijd de bijnaam Koning Pils behouden. Hoe lang dat inmiddels ook geleden is. Stel hem nou eens voor met een biertje in plaats van een sigaret zoals hieronder gefotografeerd. Wedden dat zijn populariteit met grote sprongen omhoog gaat! Beetje zelfspot werkt altijd. Ik zou dat zo graag willen fotograferen. Die statieportretten maak ik ook wel en dan nog veel mooier. Maar ja, ik ben mister nobody.
Mina portret
Ik zou wel weten hoe ik het veel mooier en waardiger zou kunnen maken. Dat zeg ik van alle foto's die Corbijn heeft gemaakt van het Koningshuis. En dan heb je altijd nog over een stukje smaak. Dat weet ik ook. Maar zoals Anton het heeft gedaan…. dat kan echt niet. Mensen die het zo hard nodig hebben om een beetje hun ingeteerde imago op te poetsen en dan zo hard en koud en lelijk fotograferen. En bedenk dat een gemiddeld snapshotje van Anton 2400 euro kost. Ik moet er niet aan denken wat deze Koninklijke reportage heeft gekost. En dan komt het ook nog eens overal in Nederland aan de muur te hangen.


Alle getoonde foto's zijn van het RVD. Waarbij men schrijft dat je de foto's mag gebruiken mits met respect en niet voor commerciële doeleinde. Ik denk dat ik dat gedaan heb. Ik denk dat ik hiermee juist mijn respect laat zien. Omdat het veel en veel mooier moet en kan.