Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Voorwaarden deelanme vervolg cursus

Ken jezelf en je eigen capaciteiten...

Al zeker drie jaar hebben Babs en ik discussies over wie er wel en niet mee kan doen aan de gevorderde cursus. De discussie komt voort uit het feit dat gevorderde cursisten zo vaak geen gevorderde cursisten zijn. Ik durf er zelfs wel een getal aan te hangen. 95% van de gevorderde cursisten die instromen op de gevorderde cursus zijn het niet. Dit zijn dus de mensen die beginnen bij ons met de gevorderde cursus en hier in Pébru geen basis cursus hebben gedaan. Deze blog is dan ook speciaal geschreven om Babs te helpen met nieuwe cursisten zich beter te laten realiseren waar ze aan beginnen met een gevorderde cursus. Iedereen is welkom, maar wel graag bij de juiste cursus.
Ondanks de vele correspondentie van Babs met aankomende cursisten en de checks die ze uitvoert gaat het bijna altijd mis. Ik vraag dan vaak geïrriteerd aan Babs hoe het kan dat die of die in de cursus terecht is gekomen. Babs pakt dan vaak snel de correspondentie erbij en laat het mij lezen. En ja bijna altijd staat er bevestigd door de cursist dat ze het allemaal al kennen wat er gevraagd wordt. Niet dus. En dan beginnen de problemen. In een toch al volle cursusweek moet er bijles gegeven gaan worden. Ergens tussendoor. Of ik moet de andere aanwezige cursisten die de basis cursus wel hebben gevolgd heel lief aankijken of ze even geduld hebben omdat ik driekwart week basis cursus even moet inhalen en bijspijkeren! Dat gaat dus niet. Ik kan geen twee weken cursus in één week stoppen. En het geduld van de mede cursisten houdt ook een keer op.

Bijspijkeren gaat dan over:

  • Belichting trapjes
  • 0 metingen maken
  • De gehele licht theorie (wat is mooi licht en waarom)
  • Als er licht is is er ook een schaduw
  • Hoe zet je mooi licht neer
  • Histogrammen
  • Hoek van inval is hoek van uitval (heel erg belangrijk in fotografie)
  • Goede tot perfecte witbalans maken
  • En dit alles gefotografeerd in JPEG!!!

Babs vraagt altijd of de aankomende gevorderde cursisten belichting trapjes kunnen maken, 0 metingen maken en zo gaat ze verder met haar waslijst aan vragen. Soms zijn er mensen die beginnen te twijfelen en dan toch maar voor de zekerheid de basis cursus boeken. Ze nemen het zekere voor het onzekere. Heel verstanding, want de lat ligt hoog hier in Pébru. En overschatting van de eigen capaciteiten komt erg vaak voor. Iedere keer weer blijkt dat de twijfelaars na het volgen van de basis cursus zo blij zijn dat ze niet de vervolg cursus hebben geboekt.

Het lijstje is lang en nog niet eens compleet. Alleen het laatste punt is al zo’n belangrijke. Zoveel cursisten komen vers instromen op de gevorderde cursus afkomstig van een fotografie opleiding. Ze hebben de basis cursus gedaan van een opleiding of al een jaar vakopleiding, maakt niet uit welke opleider het is, en denken dan misschien wel terecht dat ze dan toch wel in moeten kunnen stromen op een vervolg cursus bij Digitale Fotografie Vakantie in Pébru. Op zich een hele logische gedachte, maar het is niet zo.

Als je je wilt opgeven en je komt van een opleiding stel je dan de vraag wat heb je daar geleerd en hoe heb je het geleerd. Ik weet dat al jullie leraren op de eerste dag na binnenkomst roepen dat je in RAW moet gaan fotograferen. Fout! Op die manier leer je nooit fotograferen. Nooit! Je weet nu dus nog steeds niet hoe een belichting werkelijk tot stand komt. Hoe kom je tot een perfecte belichting? Lees mijn andere blogs maar over na: How are you raw doing? En de blog over RAW fotograferen. Aanstaande cursisten die altijd op RAW fotograferen adviseer ik begin maar met een basis cursus. Waarom? Eerst moet je perfect leren belichten. Kleuren leren begrijpen en zien. En dat die je niet op de RAW stand!

Licht en haar theorie wordt tegenwoordig in Nederland niet meer goed onderwezen. Daar kan jij niets aan doen, dat ligt aan het niveau van het fotografie onderwijs en de leraren die het vaak ook al niet meer geleerd hebben. En een leraar die het zelf niet weet hoe moet die het dan jou leren? Het betekent wel dat je gewoon de basis cursus moet gaan volgen. Hiermee geef je jezelf een hele goede en zeer gedegen basis kennis. De basis van al je toekomstige fotografie. Er is niets belangrijker dan licht en schaduw. Wat laat je wel zien en wat laat je niet zien? Waar ik een gehele specifieke dag mee bezig ben met basis cursisten en de rest van de week blijft het terugkomen met nog meer informatie is het niet te doen voor mij om dit tijdens een vervolg cursus nog even snel bij te spijkeren. Omdat het teveel is en het te belangrijk is.
Tijdens een vervolg cursus gaan we beginnen met flitsen en draadloos flitsen. Waar zet je je flitser (lees licht) neer en waarom daar? Begin dus met een basis cursus. Of weet je zeker dat je alles al weet van licht en plaatsing van licht?

Hoek van inval is hoek van uitval. Het staat zo simpel hier op electronisch papier. Wat is dat dan? Nou ongeveer de hele fotografie. Maak een portret van iemand met een bril op en je krijgt ermee te maken. Hoek van inval is hoek van uitval. Dus moet je niet precies in de hoek van uitval gaan fotograferen. Dat zou niet slim zijn. Hoe laat je iets glimmen? Ook met de hoe van inval is de hoek van uitval. Hoer voorkom je glimmers? Ook al met de hoek van inval is de hoek van uitval. Hoe kun je lastige uitbijtende partijen aanpassen zonder je belichting al teveel te moeten aanpassen? Enfin je snapt het al. Moeilijk is het niet maar je moet het wel even geleerd krijgen. En er iedere keer weer erop geattendeerd en eraan herinnerd worden. Hoek van inval is hoek van uitval. Ook erg belangrijk tijdens de gevorderde cursus als je de eerste stappen op het gebeid van flitsen gaat leren.

Verder ga ik niet met mijn uitleg waarom je je beter eerst voor een basis cursus kunt inschrijven. Het is denk ik wel duidelijk.

Bovenstaand verhaal is geschreven omdat teveel mensen zichzelf overschatten en aan de verkeerde cursus beginnen. En ja, het zegt ook wat over de opleidingen in Nederland. Het maakt niet uit of je van de fotovakschool, Statief opleiding of een andere opleiding komt. Je hebt er niet op het scherpst van de snede leren belichten. Ik verzin dit niet! De onderstaande quotes zijn afkomstig van je voorgangers afkomstig van vakopleidingen. Een kleine greep uit de uitspraken gedaan door ex-cursisten van opleidingen en vak-opleidingen in Nederland en België.

“ Wauw, ik heb hier in een week tijd meer geleerd dan in een heel jaar op mijn school”

“ Ja van mijn leraar moest ik lichttangen fotograferen, die zij dat het zo moest, dat is een techniek”.

“ Op mijn school vertellen ze niets over hoe ik licht moet plaatsen”

“ Hoezo staat mijn licht te laag?”

“ ja, mijn leraar zei ik dat ik gelijk op RAW moest gaan fotograferen”

“ Mijn leraar had geen zin om diafragma en scherptediepte uit te leggen, daarvoor moest ik maar een boek kopen”


Kortom, de lat ligt hoog hier in Pébru. Niet onoverkomelijk hoog. Iedereen zonder enige kennis van fotografie kan hier instromen op de basis cursus en na een wekken je fotograferen. Met de juiste en gedegen kennis. En met fotograferen bedoel ik echt fotograferen. Dus het volgen van de basis cursus kan geen weg gegooid geld zijn. Ook voor de mensen die ergens al een basis cursus hebben gevolgd blijkt dat het volgen van een basis cursus bij Digitale Fotografie Vakantie veel meer kennis brengt en van een veel hoger niveau is. We beginnen op 0, maar eindigen veel en veel hoger.

Ik hoop met dit stukje (blog) jullie te helpen de juiste cursus voor jezelf uit te kiezen. En ook Babs het wat makkelijker te maken om de juiste cursus te vinden voor jou. Daar wordt niemand blij van en gaat ten kostte van de kwaliteit voor alle deelnemers. Je kunt dit je mede cursisten niet aan doen.

Wees eerlijk naar jezelf toe na het lezen van dit bovenstaande stuk tekst. 95% van de cursisten die nieuw instromen tijdens vervolg cursus hebben zichzelf overschat.