Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Project Rembrandt, verplicht kijken

Wanneer je bij mij op cursus komt dan heb je een doel. Je wilt beter worden met fotografie. Dat kost tijd en geld. Wanneer je op zondag avond tijd hebt om 21.20 uur op NPO1 kun je kijken naar project Rembrandt en dat is gratis. Een herhaling van zetten van wat je bij mij al geleerd hebt. Herhaling kan echter nooit kwaad. Ik doe haast niets anders. Er is echter één groot verschil. En dat is de leraar.

IrisvanProjectRembrandt

Behalve dat Juf Iris bepaald geen straf is om naar te moeten kijken, ik kijk liever naar haar dan naar mijzelf, komen er ook hele prettigee teksten uit haar mond. Het is alsof ik mijzelf hoor.

  • Techniek is de basis voor de ontwikkeling van je talent
  • Zonder techniek bouw je een huis op drijfzand
  • Eerst de techniek dan het gevoel

Het zijn zomaar een paar uitspraken die ik mij herinner uit de meest recente aflevering. Iedereen mag of moet naar dit programma kijken wanneer je beter wilt gaan fotograferen of zelfs zou willen leren schilderen. Dit programma Project Rembrandt laat continu zien waar het om draait. Licht en donker. Licht en schaduwen. Waar in de eerste aflevering het nog teveel ging over het licht van Rembrandt, werd dit in aflevering twee gelukkig recht gezet. Deelnemers werden ook gecorrigeerd wanneer ze te vlak hadden geschilderd. Dan volgde steevast de opmerking dat ze te weinig met de schaduwen hadden gedaan en niet duidelijk lieten zien waar de lichtbron vandaan kwam. Het is alsof ik mijzelf hoor. Iedere keer weer. Met schaduwen creëer je aandacht voor de lichte partijen.

Ik heb niet voor niks zoveel blogs geschreven over licht en nog belangrijker, schaduw. En iedere keer weer komt het terug. De kracht van schaduwen en licht. Ik ben zo blij dat dit televisie programma mijn lessen naadloos ondersteunt. Je bent echt een rund wanneer je niet gaat kijken naar project Rembrandt. Niet kijken betekent eigenlijk hetzelfde als ik wil niet beter worden met fotografie. Gratis les, wekenlang en als je mijn cursus hebt gevolgd hoef je het plaatje van Iris alleen maar te vervangen door mij. Zelfde teksten, zelfde aandachtspunten, zelfde inzichten. Ik word daar blij van. Want zoveel van gelijksoortige mensen kom ik niet tegen. Doe dus wat met deze tip van de Meester.

Zelf ga ik nog een stap verder dan dat het programma tot dusver gaat. Waarom is het licht zoals licht is en wat is de betekenis van schaduwen. Stap voor stap leg ik uit hoe het zit met licht. Het is dus niet, zet maar een lampje neer onder een hoek van 45 graden. Want dan kan het alsnog helemaal fout gaan. Ik leer iedereen neuzen plakken. Rembrandt kon dat ook! En voor de rest kunnen het er niet zoveel. De echte geheimen van lichttechniek. Leer de basis principe van licht en je maakt altijd mooi werk. Fotografie, schilderijen, airbrushers, ik heb ze allemaal al bij op cursus mogen verwelkomen. Omdat de slimmeriken door hadden dat hier een bepaalt stuk kennis valt te halen die je ergens anders niet kunt verkrijgen. Daarom is deze tip van mij zo waardevol. Gewoon een x aantal weken even jezelf op zondag avond op een stoel installeren om 21.20 uur en je krijgt wekenlang gratis bijles of oude lessen worden herhaalt.

Ondertussen ben ik best wel jaloers op de schilderende deelnemers. Dat ze dat kunnen! Wow! Met een wit doek beginnen en met een kwast en verf op doek krijgen wat je ziet. Ik heb helaas een of andere vage stoornis in mijn oog hand coördinatie. Wat ik zie, dat zit wel goed. Ik kijk beter en scherper dan de meesten. Maar er is iets tussen mijn handen en ogen wat blokkeert. Ik heb geen spasmen of zo, maar wat ik zie wil gewoon niet uit mijn handen komen. Dit weet ik al heel lang en vandaar dat ik maar fotograaf ben geworden. Mijn kwast is mijn camera. Een trapje lager op de artistieke ladder, maar ja, je moet toch wat. Jaloers ben ik enorm op de mensen die het wel kunnen, maar absoluut niet gefrustreerd. Het is nu eenmaal zoal het is. Ik compenseer met mijn lichtkennis, techniek, theorie en kunde. Overigens opent dit programma ook weer de mogelijkheden om mijn boek waar ik al veel te lang mee bezig ben toch de titel te geven die ik van plan was.

Fotograferen als een schilder

Het duurt veel te lang. Ik weet het. Maar er is ook zoveel te doen en ik heb vele bordjes gelijktijdig hoog te houden. Het boek gaat er echt wel komen. Het moet een bijbel worden hoe te leren fotograferen. Bijbel vind ik echter iets te hoog gegrepen als symbolische betekenis. Ken je plaats Patrick. Fotograferen als een schilder is een titel die niemand in een boekenwinkel gaat begrijpen. " Hoezo fotograferen als een schilder?" Ik koop wel lekker een Lightroom of Photoshop boek. Dit programma helpt mij om toch terug te gaan naar mijn originele titel. Fotograferen als een schilder. En geen domme titel als: Het beste leerboek voor fotografie of zoiets. Brrrr….

Heel lang geleden heb ik al een keer een opzetje gemaakt. Niet te serieus nemen graag. Het was maar een eerste opzetje. Wetende dat dit waarschijnlijk nooit de titel zou gaan worden! Maar nu wordt alles anders.

Cover boek

Is dit een commerciële blog van mijn kant? Nee, totaal niet. Het is een promotie van schoonheid, kennis en natuurkundige wetten en daardoor uiteindelijk creativiteit. Zoals altijd. De puurheid van mijn zijn, mijn kennis en lessen.