Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Fun and profit

Al jaren roep ik dat ik alleen nog maar dingen doe die ik leuk vind. En dat is bijna helemaal waar. Natuurlijk moet ik ook wel eens een vuilniszak buiten zetten, maar grotendeels weet ik mijn eigen principes aardig waar te maken. Ik ben een gelukkig mens want ik doe wat ik leuk vind.
Hoe anders is het gesteld met vele fotografen. Ik lees al jarenlang zoveel klaag verhalen. Ik kan en wil ze niet meer lezen of horen. Ze kunnen niet rondkomen van hun fotografie,de concurrent is te goedkoop en ga zomaar door. Nee, zeg ik dan. Je hebt er geen lol meer in dat is je probleem. En misschien heb je dat al heel lang niet meer of nooit gehad. Je bent misschien wel begonnen met fotografie om de verkeerde redenen. En nu verdien je te weinig of niets en is de fun helemaal ver weg.

Zorg ervoor dat je plezier beleeft aan je fotografie (voor amateur en professional). Wanneer je plezier hebt ga je door. En als je doorgaat wordt je beter mits je een beetje kritisch bent op jezelf. En steeds beter worden betekent automatisch dat de rest vergeleken met jou slechter worden. Jij krijgt de opdrachten opeens wel en begint gewoon lekker geld te verdienen met fotografie opdrachten. En dan wordt de fun opeens nog groter. Alles begint echter in je eigen koppie. Je moet lol en plezier aan beleven met fotografie. Dat is het enige wat telt. Doe het met liefde, met passie, leef fotografie en adem het ook nog eens. Dan word jij vroeg of laat succesvol. Iets wat goed is komt altijd bovendrijven. Is een natuurkundige wet. De fun erin houden is de grote truc. Dat kan alleen als je er echt voor gaat en ervoor leeft. Ik ken vele succesvolle fotografen die eerst jarenlang pizza's of post hebben bezorgd. Om maar te kunnen doen wat ze echt leuk vonden en wilden gaan doen. Hoeveel heb je ervoor over?

Nooit de schuld geven aan anderen dat het niet lukt met de professioneel fotograaf spelen. Dan ben je gewoon niet goed genoeg. Op zich niet erg, maar ga dan niet openlijk zitten klagen tijdens een interview, blog, forums of waar dan ook. Kijk goed naar jezelf en wees eerlijk. Nog steeds heb je dan twee keuzes. Of je stopt ermee of je gaat hard werken om jezelf te verbeteren. Veel lezen, veel kijken, veel doen en misschien nog wel eens ergens een cursus doen. Kies dan wel de juiste cursus anders heb je er nog niets aan.

Het bovenstaande verhaal pas ik toe op de fotografie cursussen die ik geef. Ik heb er lol in, ik zorg ervoor dat ik de beste ben (of één van de) en toen bleek er aan het einde van het jaar ook nog een bescheiden profit te zijn (na ook veel te blijven investeren, ieder jaar weer). Het beste in mijn vakgebied zijn is overigens niet moeilijk, helaas. Er zijn zoveel fotografen die van armoede ook maar een cursusje gaan geven. Ze doen het omdat ze ook aan het eind van de maand ook rond moeten kunnen komen, maar niet omdat ze het zo leuk vinden. Het is vaak een bittere noodzaak. Enkele goeden uitgezonderd. Ze gaan en ze komen, net als in de fotografie. Eerst lukte het niet met de fotografie en toen bleek de cursus ook al geen succes te zijn. Hoe zou dat toch komen? Ja, daar is hij weer, je moet plezier hebben in het gene wat je doet! Anders gaat het niet.

Ik fotografeer niet meer professioneel omdat ik er niet genoeg plezier aan beleefde. Het geld was goed, maar het plezier.... het was zo...zo.... Dus dan ga je wat anders doen. Ik geef dus alleen nog maar les en cursussen. Waarom? Omdat ik dat leuk vind. Ik leef ervoor. De cursisten geven mij mijn fun. Al die verschillende mensen en karakters, heerlijk en interessant. En fotografie.... ja dat beleef en leef ik al 32 jaar. Ik adem het, het stroomt door mijn bloed en ik leef ervoor. En daarom heb ik zoveel fun. Ik doe bijna het hele jaar met al die cursussen en cursisten alleen maar wat ik echt leuk vind. Blijf jezelf realiseren dat het een volgt op het ander. Lees het bovenstaande verhaal dus niet verkeerd om. Je gaat niet fotograferen voor het geld of om beroemd te worden, nee alleen maar voor de fun en de rest komt wel een keer.

Een betere tip aan bestaande of aanstaande fotografen kan ik niet geven. Have fun! Profit volgt wel een keer en verhoogt uiteindelijk de feestvreugde.