Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Bewust kijken

Ik ben veertig jaar fotograaf, ik geef zestien jaar fotografie les, eigenlijk al langer als ik mijn Nikon Europa periode meereken, maar eigenlijk ben ik gewoon specialist kijken.
Richard-de-sigaar

Na zestien jaar lesgeven is het mij wel duidelijk dat fotografie aan iemand anders leren niet moeilijk is. Wat wel moeilijk is, is goed kijken. Bijna zonder uitzondering heeft iedereen daar moeite mee. Ik zeg wel eens voor de gein, maar eigenlijk ook wel een beetje serieus; "ik zie alles". Soms kan ik het zelfs ook ruiken zonder het te zien, maar daar gaat deze blog niet over.

Dit is een heel klein en kort blogje worden. Een aantal vaste uitspraken van mij richting de cursisten. Ik heb er een paar ervan op een rijtje gezet. Om je te helpen. Hoe kort deze blog ook is, hier kan je langer over gaan nadenken dan de tijd die je nodig zou hebben om de helft van mijn blogs te lezen. Lees ze zorgvuldig en denk er over na. En doe het. Of probeer het.

Als je langer kijkt, zie je meer!

Je moet kijken om het te zien

Als je langer en beter kijkt werk je uiteindelijk sneller.

Als je niet kijkt zie je niets!

Als je kijkt wat zie je dan?


Als ik het kan zien, kan jij het ook zien!

Je moet naar alles kijken

Zo dat is een klein rijtje aangaande kijken. Ik heb er nog wel meer hoor, maar dit is als begin voor bewust kijken even genoeg. Hierin zit voor een groot deel de essentie van fotografie in. Ik had nog even de neiging om ze per regel uit te gaan leggen, maar dat doe ik toch maar niet. Deze vaste uitspraken van mij zeggen genoeg. Denk er eens over na. Of nog beter, probeer het eens uit. Noem het bewust wording, of bewust kijken.