Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Neem je camera mee op vakantie

Er is een blogger die denkt verstand te hebben van fotografie. Hij schrijft elke week een stukje tekst en probeert de mensen te helpen bij hun fotografische ontwikkeling. Goed bedoelde tips die vaak kant nog wal raken, maar een redelijk groot publiek weet het wel te waarderen. Zoals ik schreef in mijn vorige blog, in het land der blinden is éénoog koning.
Als je niet echt verstand hebt van fotografie is het best lastig om blogjes te schrijven. Op een gegeven moment is de koek gewoon op. Een writers blockis het gevolg en er komt gewoon niets meer uit de pen. In dit geval het toetsenbord. Wat doe je dan? Hoe hou je je publiek tevreden die iedere week nieuwe blogs van je verwachten?
Dan begin dan je een reeks blogs met de volgende titels: neem je camera mee naar het strand, neem je camera mee naar de bossen, neem je camera mee naar de hei ( nee niet hel), neem je camera mee naar tante Agaath of neem je camera mee naar het vuurwerk. In principe kun je zo eindeloos door gaan met bloggen. Je kunt namelijk overal je camera mee maar naar toe nemen. En als je kunt fotograferen maakt het niet uit waar je je camera mee naar toeneemt. Beheers je techniek en het maakt niet uit waar jij samen met je camera bent gearriveerd. De blogger weet dat echter niet.

Een kleine verslag van nutteloze digitale fotografie tips:

De blogger begint met de legendarische opening zin: Het is vakantietijd en dus is het tijd om je batterijen op te laden!???? De tweede tip die erin hakt is dat je op moet passen en het gevaarlijk is om al je objectieven mee te nemen op vakantie. Hoezo is dat gevaarlijk? Het schijnt dat die op je heupen gaan werken. Op je heupen gaan werken? Ja die werken op je heupen. Ah, dan heb ik dat ook weer geleerd.

Je statief neem je mee in je koffer als je gaat vliegen. Niet in je handbagage. Nog beter is om je statief thuis te laten. Dan maak je foto’s vanaf je knieën bij langere sluitertijden. Door deze manier van fotograferen onderscheid je je namelijk van anderen die wel hun statief hebben meegenomen. Hoezo? Vanaf je knieën is het veel creatiever fotograferen en onderscheidend. Aha, weer wat geleerd.

En als je echt licht wilt reizen dan kun je ook een compact camera meenemen mits je er maar wel voor zorgt dat je de camera goed kent. Wauw wat een goede tip wederom! Het is echt belangrijk dat je zo weinig mogelijk meeneemt. Daarom neem je dus wel mee: een laptop, extra geheugenkaarten, externe harde schijf om tijdens je vakantie back-ups te draaien en een schriftje om alles op te schrijven wat je gedaan hebt. En vergeet vooral niet ook extra batterijen mee te nemen. Weet de schrijver wel hoe lang batterijen meegaan tegenwoordig? Bedankt voor deze erg handige digitale fotografie tips.

Ga je dan eindelijk fotograferen tijdens je vakantie dan is het van belang om vaak ergens op te gaan staan. Want met een hoger standpunt zie je meer. Maar hoe zit dat nou, net las ik dat je juist vanaf mijn knieën moest gaan fotograferen? Dat is creatiever dan alle andere fotografen bij elkaar kunnen schieten. En dan nog één, maak ook vaak gebruik van je telelens om een extra lokaal element toe te voegen aan het monument van de locatie waar je bent..... Volg ik dit nog? Enne... mijn telelens ligt thuis meneer de blogger. Die moest ik van je thuislaten omdat ik het anders op mijn heupen zou krijgen. En nu moet ik die juist wel gebruiken? Wat wil je nu?

Je gezin mag je ook meenemen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Ah, dat is fijn. Werken die dan niet op je heupen? Maar als je reisgenoten (is dat je gezin, reisgenoten?) hebt moet je er wel voor zorgen dat ze zich niet aan je storen. Dat ze zich niet gaan irriteren dat je weer uren aan het fotograferen bent. De blogger gaat dan vervolgens nog een beetje over mooi licht leuteren gouden uurtje, blauwe uurtje, te vroeg en te laat en hard licht. Ik zeg, ja dat krijg je als je je gehele gezin achter je aan hebt hobbelen. Mijn tip is aan de blogger: Laat je gezin dan ook maar thuis. Dat levert pas echt ruimte op in vliegtuig, auto, tent of hotelkamer. En de blogger vergeet ook de gouden tip! Kinderen kun je namelijk heel goed gebruiken om je spullen te laten sjouwen. Dus je kunt wel degelijk je veel te zware statief meenemen en al je objectieven en flitsers. „Kom op Janna en Mina niet zeuren, jullie wilden zo nodig mee op vakantie dus hou op met klagen dat het zo ver is zo warm en zo zwaar. Het is nog maar 3 kilometer lopen. En laat mijn foto tas niet zo over de grond slepen”.

Janna-oefent-met-tillen
Janna oefent alvast voor de vakantie om papa zijn fotospullen te sjouwen

Heb je je gezin en je camera toch mee op vakantie dan ga je vervolgens na een romantisch etentje met je vrouw nog even naar dat hele speciale plekje om te..................... fotograferen. Statief is volgens de blogger dan weer wel nodig. Maar... die had ik op jouw aanraden thuis gelaten?! Oh nee, want die hebben mijn kinderen zojuist met bloed zweet en tranen voor mij meegezeuld. Dat statief kan dan gebruikt worden door mijn vrouw. Ze kan er mij heerlijk mee op mijn kop slaan omdat ik op dat speciale plekje niet amoureus ben maar alleen aan sluitertijden en diafragma’s staat te denken. Hoe haalt de blogger het in zijn hoofd? Is dit een echtscheiding blog? Het heet toch digitale fotografie tips? Een betere titel voor deze blog zou zijn geweest, hoe kom ik zo snel mogelijk van mijn gezin af!

Als je dan alles overleefd hebt ondanks de zeer speciale tips van de blogger die maar door blijft leuteren over leuke vakantie fotografie kun je thuis van al die leuke momenten een foto album maken. Dat is namelijk een leuke herinnering aan je vakantie. Statief boven je hoofd, statief tegen je hoofd aan..., Patrick in het ziekenhuis, uit het ziekenhuis, etcetera.

Hoe dan ook, ik wens jullie allen een hele fijne en prettige vakantie en doe vooral niets met bovenstaande tips. Ik wil het niet op mijn geweten hebben. Vakantie vieren en fotograferen moet beter kunnen. Ik weet het al, maar ik ga er zeker geen blog over schrijven.

Babs-wacht
Van je wachtende vrouw kun je ook leuke foto’s maken