Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Tipa awards

Ja hoor, ze zijn er weer. Ik heb al eens een kritische blog geschreven over de Eisa awards en nu even de tegenhanger Tipa onder de loep genomen. De prijzen zijn net uitgedeeld en nog niet droog. Als ik niet kritisch ben, wie dan nog wel? De nieuwste Tipa awards voor het jaar 2014. Trommel, trommel, trommel en geroffel op de tafel.... en de winnaars zijn.....
3x Nikon
2x Canon
1x Pentax
2x Sony
1x Fuji
1x Olympus
1x Samsung
Hoe is het toch mogelijk? Zijn alle hoofdredacteuren massaal naar Canada gevlogen om weer een zo egaal mogelijk de awards te verdelen voor de diverse merken. Hadden ze ook gewoon vanachter hun tafel op het uitgevers kantoor kunnen doen. Zonde van alle kerosine van de vliegtuigen. Maar ik moet zeggen... ze zijn er ook dit jaar weer heel goed in geslaagd om alle awards zo gelijk mogelijk te verdelen. Wonderbaarlijk.

Dan nu de objectieven.... Trommel, trommel, trommel en geroffel op de tafel.... en de winnaars zijn......
1x Nikon
1x Canon
1x Panasonic
1x Olympus
1x Fuji
1x Zeiss
1x Sigma
1x Tamron

Goh, hoe is het toch mogelijk. Alle bekende merken hebben allemaal 1x een prijs gewonnen. Ze hebben allemaal één keer een beste lens gemaakt in een bepaald gedeelte van de markt. Wat een toeval! Was afgelopen jaar ook al zo. Ja, mijn cynische woorden druipen ervan af. Ooit heb ik deel uitgemaakt van dit systeem, het willen winnen van een prijs (als fabrikant, om je vervolgens helemaal suf te adverteren, waar de fotografie magazines dan vervolgens weer baat bij hebben) , maar jongens wat is dit een doorgestoken kaart allemaal. Waar het op neer komt is het volgende:

- Prijzen uitdelen
- Liefst aan iedere fabrikant
- Die gaan dan weer extra adverteren in je blaadje, want een TIPA of EISE award is het hoogst haalbare.
- Magazine kas wordt weer gespekt en je kan als blad weer een jaartje door
- waarde uitgedeelde awards is 0.

Door goed de Awards te verdelen en dus ook alle aankomende advertenties die eraan gaan komen, kunnen alle hoofdredacteuren op kosten van de fotografie fabrikanten dit jaar helemaal naar Canada vliegen. Vergaderen dagenlang over wie welke prijs zou moeten gaan winnen is een farce. Ieder jaar is alles weer gelijk verdeeld. Jaar in en jaar uit. Zouden ze dat zelf nu niet doorhebben? Vervolgens moet je iedere avond helemaal kapot van het vele vergaderen moet je even flink eten en aftanken. Hey, I Know what I am talking about, I've been there. En dat terwijl er helemaal niets te kiezen is voor de heren. De extra advertentie inkomsten moeten verdedigd worden. Iedere fabrikant moet te vriend worden gehouden.

De enige fabrikant die in het lijstje van dit jaar ontbreekt is Casio. Casio is op sterven na dood en adverteert niet of nauwelijks meer. En hebben ook al enkele jaren geen noemenswaardige camera meer op de markt gebracht. Dus dat Casio niet in de lijst van prijswinnaars voorkomt is dan weer wel logisch. Geen advertenties (voordat de prijzen worden verdeerd) dan ook geen prijzen. Zo wordt het spel gespeeld. Niets meer en niets minder.

In 2011 heb ik al een blog over dit onderwerp geschreven ( ging over EISA awards), maar bij Tipa is het precies hetzelfde spelletje.. Ik ga niet weer alles herhalen. Maar ik merk wel dat ik ieder jaar weer ik even kijk wie er gewonnen heeft, hoeveel en wat.Zou het weer waar zijn wat ik al jaren zie en denk. En ieder jaar worden mijn vooroordelen waargemaakt door de heren hoofdredacteuren. Geniaal! Hoe kom je tot dit consumenten bedrog? Geniaal.

Zal ik vast de uitslag geven voor 2015? Alleen voor de camera's? Okay komt ie....
3x Canon
2x Nikon
1x Pentax
2x Sony
1x Fuji
1x Olympus
1x Samsung

Door de verdeling van de TIPA awards zal de Eisa award verdeling er net even iets anders uitzien voor 2014. De stemming moet nog plaats vinden later dit jaar. Bij EISA krijgt nu Canon 3x een prijs en Nikon 2x voor de camera's omdat het bij TIPA precies andersom was. Ook dat is jaarlijks stuivertje wisselen. Het ene jaar krijg je als Canon of Nikon bij de ene de meeste awards en volgend jaar bij de andere. Zonder dat daar afspraken over zijn, maar er is nogal wat competitie tussen TIPA en EISA.

Met objectiviteit en eerlijkheid heeft het echt helemaal niets te maken. En ja eerlijk is eerlijk de spoeling is ook dun aan het worden. Canon en Nikon doen niet zoveel meer. Canon al jaren niet meer en Nikon begint aardig te volgen. De heren van Nikon beginnen ook in slaap te sukkelen. Dus de heren hoofdredacteuren hebben ook niet echt veel keuze moet ik als kanttekening plaatsen. Als nuancering.

Fuji is echter al anderhalf jaar geniaal bezig maar krijgt slechts twee prijsjes. Dat terwijl ze het meest out of the box denken en totaal nieuwe dingen aan het bedenken en uitvoeren zijn op een enorm hoog niveau. En geef ze nog een jaar en ze blazen Nikon en Canon compleet van de sokkels af. Fuji heeft het jarenlang heel erg moeilijk gehad en kunnen nog niet echt adverteren. Dus.....Je raadt het al. Eigenlijk hadden er dit jaar maar 2 of drie prijzen uitgereikt moeten worden. Voor echt innovatieve producten. Niet voor de opvolger van de opvolger van de opvolger. Een award voor een Nikon D3330? Ridicuul.