Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Zwart kijken

Samen met Mina kijk ik naar het journaal. Boing....... dit is het acht uur journaal.....

Een lastige journaal uitzending zou het gaan worden. Want wie zat alweer in het nieuws? Rutte? Nee hij niet. Syrië en de vele doden aldaar? Nee ook niet, niet belangrijk genoeg. Somalie waar nog steeds stammen elkaar afmaken alsof het niets is? Nee dat onderwerp zat ook niet in het journaal, Somalië is een bijzaak. Wel dat de VN gaat beoordelen of zwarte piet wel langer toegestaan kan worden in Nederland. Zwarte piet is belangrijker dan de vele moorden en afslachtingen in meerdere landen tegelijk. Daar brand de VN zijn en in dit geval haar vingers niet aan. Zwarte piet is namelijk synoniem aan discriminatie en slavernij! En wat nou Sinterklaas? Jullie hebben Santa Claus toch al...
Mina:" Papa wat is discriminatie? Doet Sinterklaas dat echt?
Papa: Nee, Mina dat doet Sinterklaas niet. Sommige mensen vinden dat Sinterklaas dat doet, maar het is niet zo.
Mina: Maar waarom zeggen ze dat dan?
Papa: Ja, dat vraag ik mij ook af Mina. Ik snap het ook niet.
Mina: Maar wat is dat dan discriminatie en slavernij?
Papa: Discriminatie betekent dat je onderscheid tussen verschillende zaken. En verschillen... dat kan van alles zijn. Mannen en vrouwen, jong of oud, valide of invalide en zo kan pap nog wel vele voorbeelden benoemen. Discriminatie betekent letterlijk dat dat je onderscheid maakt tussen dingen, mensen of andere zaken die verschillen van elkaar. Dus de verschillen duidelijk maken door ze te benoemen. Snap je dat Mina?
Mina: Ja natuurlijk papa! En slavernij wat is dan dan?
Papa: Slavernij is dat iemand de baas speelt over anderen. Maar dat is nog niet genoeg het is erger dan dat. Die baas speelt niet alleen de baas maar misbruikt die andere mensen ook. Hij maakt gebruik van ze en beloont ze nauwelijks of niet. Geeft ze heel weinig eten en de slaven moeten onnoemelijk hard werken daarvoor. Snap je dat Mina?
Mina: Ja, ik denk het wel, maar ik weet het niet zeker. Maar doet Sinterklaas dat ook? Zijn de zwarte pieten zijn slaven? Moeten die zo hard werken en krijgen ze nauwelijks eten?
Papa: Nee de zwarte pieten zijn geen slaven.
Mina: Ze lachen toch? Waarom doen ze dat dan?
Papa: Omdat ze het leuk vinden om erbij te zijn. Plezier maken voor een ieder en kleine kinderen te vermaken.
Mina: En dat is dan slavernij?
Papa: Nee dat is geen slavernij. Sinterklaas en de zwarte pieten proberen gewoon een leuk kinderfeest te maken. Op dat iedereen een leuke paar weken heeft. Vrolijk en blij wordt op een paar mensen na. Die vinden zwarte piet niet zo'n goed idee.
Mina: Papa, dat feest is er toch ook voor jou?
Papa: Ja Mina, Sinterklaas en zwarte piet zijn er ook voor mij.
Mina: Oh dan is het goed.... maar ik geloof niet dat ik slavernij helemaal snap....
Papa: De mensen die vinden dat zwarte piet niet meer zwart mag zijn, denken dat jij en Janna wel eens discriminerend kunnen gaan worden.
Mina:???????? Wat is discriminerend?
Papa: Dat heb ik je net uitgelegd. Dat je verschillen gaat maken tussen mensen en dingen. En de mensen die tegen zwarte piet zijn vinden dat geen goed idee. Papa ook niet hoor en ik zie jou niet zomaar discrimineren omdat je graag naar Sinterklaas en zwarte piet kijkt. Papa snapt dat verband ook niet helemaal. Laat staan dat jij je schuldig gaat maken aan slavernij.
Mina: Michael Jackson is toch ook zwart?
Papa: Ja die is ook zwart.
Mina: En Seal die zanger waar jij zo gek op bent papa?
Papa: Ja Mina, die is ook zwart. Maar dat maakt helemaal niet uit. Zijn muziek vindt papa gewoon heel erg goed net zoals jij helemaal gek bent op de muziek bent van Michael Jackson. De kleur van iemand maakt niets uit.
Mina: Maar wat is er dan mis met zwarte piet? Die is toch ook goed?
Papa: Ja Mien, die is ook goed. Daar is helemaal niets mis mee. Er zijn gewoon een paar mensen die het niet leuk vinden. En die krijgen helaas teveel aandacht.

Nou kom op Mien we gaan lekker slapen. Wees niet ongerust, Sinterklaas blijft gewoon ieder jaar naar Nederland en ook even naar Frankrijk komen. Maak je maar niet ongerust. Het komt goed. En papa liegt nooit tegen je. Is toch zo? Ik zeg toch altijd dat alles goed komt? Ja dat is waar papa. Kom op ik ga je naar bed brengen, je moet gaan slapen... Dikke kus.

Na het naar bed brengen van de meiden nog even de nastoot:
Het is toch te gek voor worden dat zwart niet meer zwart mag zijn. Een mislukte kunstenaar die bij Pauw en Witteman op de TV gaat roepen dat het toch echt niet meer zo door kan gaan met zwarte piet. Zo het echt zo zijn? Is de kunstenaar werkelijk zo beledigd. Dat een paar blanke mannen zich in een gek pakkie hijsen en een beetje de lolbroek gaan uithangen. Of zit er een andere reden achter om dit op televisie te gaan roepen? Verkoopt je kunst zo slecht dat je met man en macht een podium probeert te krijgen om in hemelsnaam eindelijk iets bekender te worden en meer te verkopen? Kunstenaars heb je namelijk ook in twee soorten. Succesvolle en mislukte kunstenaars. Oeps dat is discriminatie, want ik maak onderscheid.

Mevrouw Sheperd van de VN. Ga eens op 5 december op de dam staan in Amsterdam. En oordeel dan nog eens. ( zie mijn blog van een jaar eerder Zwarte piet of niet?) Dan klopt er helemaal niets meer van uw vooroordelen vanuit New York of waar dan ook vandaan. Oordelen zonder eerst gekeken te hebben, foei! Eerst kijken en dan pas oordelen. Is dit het niveau van top politici?

En voor alle zeurpieten in Nederland... ja, ik kan ook niets doen aan deze zwakke woordspeling... Get a life. Mijn kinderen worden echt geen discriminerende mensjes of slavendrivers om dat twee weken per jaar zwarte piet door Nederland loopt. Waar is het mis gegaan bij jullie? Mijn twee meiden zijn weldenkende mensjes, nu al met slecht 7 jaar op de teller. Dat is meer dan de zeurpieten kunnen zeggen. Niveau en weldenkendheid krijg je mee vanuit je opvoeding. Niet om op latere leeftijd tegen alles aan te trappen wat je niet bevalt, niet snapt of anders is. Dat is ook discrimineren. Lekker alles elimineren wat anders is. Nee, juist niet. Verschillen maken het leven zo leuk. Niet allemaal wit, niet allemaal zwart, maar gewoon lekker verschillend van elkaar zijn. Heerlijk om naar te kijken.