Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Gebruik je zonnekap Sacha!

Sacha de Boer heeft een eigen platform gekregen binnen de Nikon website. Eerst was ze Canon en nu is ze nu Nikon. Een groot verschil? Niet als het gaat om zonnekappen.
Geen zonnekap 3
Leuk voor Sacha dat ze nu ondersteunt wordt door Nikon. Van nieuws lezeres naar fotografe is een grote stap. Van een goed vast salaris naar een totaal onzeker inkomen. Waarom? Omdat ze het leuk vindt. Dat is een goede reden. Je moet alleen maar dingen doen die je leuk vindt. Ben ik het helemaal mee eens. En ze heeft haar naamsbekendheid mee. Nikon omarmt haar en bouwt nu een campagne om haar heen. Maar is dat wel zo verstandig?

waarom

Goed voor Nederlandse hobby fotografen! Dat is de doelstelling. Hmmmm, kan iemand dan haar vertellen dat ze verkeerd bezig is. Iemand bij Nikon? Of iemand anders? Of zal ik het dan maar weer doen.
Als je gaat fotograferen doe je namelijk altijd een zonnekap op je objectief. Altijd? Ja, altijd! Waarom dan? Omdat er niets zo catastrofaals is voor beeldkwaliteit als vals invallend licht. Licht komt nooit alleen maar recht de lens binnen. Licht komt altijd van alle kanten. Ook in een donkere studio. Ik leer het al mijn cursisten. Doe die zonnekap erop zeg ik dan! En in dit geval naar Sacha maar vooral ook naar Nikon toe: Als je een content gedreven campagne wilt voeren moet je wel zorgen dat de content klopt.

Zonder dat ze het doorheeft staat ze het in de bovenstaande foto (maar ook hieronder) enorm het eindresultaat te vernaggelen. Deze groothoek krijgt standaard meegeleverd een zonnekap. Die zit er echt bij als je de doos openmaakt.. En waarom denk je? Om hem te gebruiken. Een zonnekap is demontabel genaakt omdat als alles vast aan elkaar zou zitten je wel een heel erg grote tas nodig hebt. Daarom kan een zonnekap erop en eraf. Na gebruik haal je hem er eventueel vanaf en ga je weer fotograferen dan zet je als eerste de zonnekap weer op je objectief. Is een standaard routine.
Geen zonnekap 2

Ook de 70-200mm wordt standaard zonder zonnekap gebruikt. Alles wat je ziet in het filmpje is uiteraard van Nikon. Tot aan de tas toe. Maar er is geen zonnekap Nikon zonnekap te vinden. Maakt Nikon die dan niet? Jawel hoor, maar Sacha gebruikt ze gewoon niet. En dat is dom.

Geen zonnekap 1

Ook al is de bovenstaande foto een capture uit het Nikon filmpje, je ziet de sneeuw op de lens zitten. Dus behalve een zonnekap is het ook een anti sneeuwkap. Nu zal Sacha eerst weer haar objectief schoon moeten wrijven. Een zonnekap noem ik ook wel eens een stootkap. Zoals je ziet gebruikt ze ook de Nikon nekriemen. Eén van de gevaren van nekriemen is dat je eerder met je camera ergens tegenaan stoot als je rondloopt met je camera's om je nek. In zo'n geval vangt de zonnekap de eerste klap op. Kortom met een zonnekap is je lens op meerdere manieren beter beschermd.
  • Tegen vals invallend licht
  • Beschermt tegen regen en sneeuw
  • Beschermt tegen ergens tegen stoten

Dan is er nog een onderdeel om het speciale Sacha Nikon platform: "Wat zit er in Sacha's tas?" En dan zitten de zonnekappen er ineens wel op. Nou ja bij twee van de vier objectieven.

Ineens zitten ze er wel op
Dat was echter alleen voor deze foto. Want daarna ongeacht welk camera merk de zonnekap wordt niet gebruikt. Dat het vroeger zo was… okay, maar nu Nikon met haar goede sier wil behalen, oeps… nu moet iemand toch echt haar vertellen dat Nikon toch wel graag de zonnekappen gebruikt wil zien worden. Die zijn er niets voor niets. En het staat best wel knullig. In ieder geval door mijn ogen bekeken. Want als je met Sacha een voorbeeld wilt geven aan de Nederlandse amateurfotografen dan moet je die ook leren dat je altijd je zonnekap op je objectief bevestigt. Voor regen, weer, wind, en onverwachte stoten.
En nog een keer
Bovenstaande foto is nog uit de tijd dat Sacha met Canon fotografeerde. En zo zijn er nog wel een aantal opnamen te vinden, maar altijd zonder zonnekap. Sacha presenteert zichzelf als fotograaf. Ze zegt dat ze dat al was voordat ze nieuws ging presenteren in een van de Nikon filmpjes, maar volgens mij jokt ze daar toch een beetje. Je bent niet alleen Sacha. Dat doen de meesten helaas. Communicatie studeren is heel wat anders dan een fotografie studie. Een goede leraar had je anders toen al verteld dat je altijd je zonnekap op je lens moet bevestigen. Dat zijn van die standaard zaken die er tijdens een degelijke fotografie opleiding er in worden gedrild.

Kortom; als Sacha het niet doet en Nikon het je niet laat zien in de speciaal gemaakte filmpjes, dan vertel ik het nog maar een keer. Dat de campagne van Nikon mooi oogt is een feit. De content is echter niet okay. En daar ging het toch om meneer van het reclame bureau en meneer de marketing manager van Nikon. Mooie website, leuke meid die Sacha, maar de inhoud klopt niet. En dus worden de fotograferen foutief voorgelicht. Kan je wel een heel verhaal gaan vertellen over batterijen onder je jas bewaren op de noordpool, je kunt beter beginnen met waar deze blog over gaat. Maar daarvoor hoef je niet helemaal naar de Noordpool te reizen.

Het is dus meer image building voor Sacha. Dat doet ze slim.