Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Fotostudio de Jong

Hé hé, eindelijk is er een televisie programma over fotografie. Het werd tijd. En dan ook nog door mijn favoriete presentator. Het kan haast niet beter.
Het is raar dat het zo lang heeft moeten duren. Er zijn meer dan een miljoen fotografen in Nederland en tel je er alle mobieltjes bij op dan kom je wel op 12 a 13 miljoen fotografen. Voor alles wat je kunt doen in het leven is er een TV programma. Koken, huizen kopen, cupcakes bakken, koken, paarden, vissen vangen, boeren zoeken, kinderen opvoeden. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een televisie programma voor gemaakt, maar niet voor fotografie! En die doelgroep is groot. Er zijn meer dan 1 miljoen bezitters van een spiegelreflex camera in Nederland. Dat is niet weinig. Tel je daar alle fotograferende mobieltjes bezitters erbij op dan kom je echt wel op 10-12 miljoen fotograferende Nederlanders uit. Nu zijn lang niet alle fotograferende mobieltjes serieuze fotografen, maar toch. Er is gewoon heel veel te fotograferen doorveel verschillende mensen en soorten gebruikers.

Wilfried de Jong maker van Holland Sport, vele theater programma's, boekenschrijver, columns, radio programma's, Hotel de Jong, het legendarische 24 uur met..., zomergasten en nu dus ook Studio de Jong. Alles wat hij doet of aanraakt is altijd met een hoge integriteit. Het spreekt mij in ieder geval heel erg aan. Niet goedkoop scoren, maar iets moois en goeds proberen neer te maken. Met altijd prachtige beelden in zijn documentaires over wielrennen. Laat ik daar nu toevallig ook van houden. Wilfried neemt altijd de beste camera mensen mee op pad en dat loont. Dan krijg je uiteindelijk iets moois te zien. Alleen echte liefhebbers doen dit. Dat Wilfried ook iets heeft met fotografie had ik kunnen weten, maar ik wist het niet.

Ik had al een keer een boek van hem gelezen: De man en zijn fiets en hij was daarvoor in zijn blote billen op de foto gegaan. Niet zomaar in zijn blootje maar stijlvol. Uiteraard. Het verhaal over naakt op de foto gaan in een ijskoud Vlaams landschap is het alleen al waard om dit boek aan te schaffen. Prachtig. Hij vertelt zijn belevenissen over hoe het voelt om voor de cover van zijn aanstaande boek in zijn blote niets een half uur naakt te staan poseren ( eerst met een dikke jas aan). Ondertussen komt een Vlaamse boer in de verte steeds dichterbij op zijn tractor die nietsvermoedend zijn land aan het rooien is. Geweldig leuk verhaal.

1001004008170147
Kijk eens wat een prachtige foto! ( Stefan Vanfleteren)


De reden waarom hij dit fotografie programma is gaan maken is ook wel een bijzondere. Letterlijk citaat:

De maatschappij wordt steeds meer in beeld gevangen. Fotografie is van iedereen geworden. Daar speelt de VPRO op in met het nieuwe programma Fotostudio De Jong. “Alles in en om ons leven wordt vastgelegd. Daar waar de eerste foto ter wereld alleen al een uur nodig had om belicht te worden, zetten we nu het beeld stop in een split second. De tijd staat stil. Een goede foto laat je nadenken.”

Dat een foto goed is omdat je erover na moet denken ben ik niet perse mee eens, een foto kan ook gewoon mooi zijn. Echter de instake dat de hele wereld steeds meer gefotografeerd wordt is wel een mooie. De eerste aflevering was lekker om naar te kijken. Ik zou nog wel iets meer vakmensen als Koos Breukel willen zien, maar ik kijk weer net even iets anders dan anderen omdat fotografie bij mij door het bloedt stroomt. De sportfotograaf die gevolgd werd zou ik linea recta vervangen hebben door Soenar Chamid. Die is zoveel beter, maar dat zijn details. Het gaat mij erom dat er eindelijk eens een televisie programma over fotografie op de buis is. En inhoud is erg persoonlijk.

Laten we dus massaal allemaal blijven kijken en wie weet krijgen de aankomende 10 afleveringen volgend jaar een vervolg. Of komt iemand anders op het idee om een goed programma over fotografie te maken. Ik denk dat iedereen daar blij mee zal zijn. De fotografiehandel die het niet makkelijk heeft , de fotografen die in de schijnwerpers mogen verschijnen en misschien eens wat hogere prijzen voor hun fotografie kunnen gaan vragen. Want het is schraal in Nederland wat dat betreft. Nederland is niet een echt fotografie land ondanks dat er heel erg veel gefotografeerd wordt. Fotografie is cultuur. Gelukkig is er nu Wilfried de Jong en de publieke omroep die dit goed oppakken. Eindelijk. Ik doe al jaren mijn best voor de fotografie in het algemeen onder andere door het opleiding niveau te verhogen en heel veel cut the crap toe te passen. Ja dat zou best een item mogen zijn in één van zijn afleveringen. Dat gaat niet gebeuren denk ik. Het is nog te vroeg voor een dergelijk programma om dat soort items te gaan brengen. Eerst maar eens de hele fotografie weer goed onder de aandacht brengen en bij de bodem beginnen. Zet hem op Wilfried, mooi werk.

Kijken dus allemaal en wie weet gaat er mee komen.