Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Cursisten 2022 beste foto's

2022 was voor ons een erg moeilijk jaar. Alleen kwantitatief. Want kwalitatief was het een enorm goed jaar. Hierbij een overzicht van in mijn ogen opmerkelijke cursisten resultaten.
Margreet vreemde situatie
Foto van Margreet, er gebeurde rare dingen in het bos….

Andries Agfa stilleven
Bovenstaande foto van Andries vond ik toch wel een van de allermooiste van het jaar. Het was een groep cursus maar Andries had de luxe dat hij alleen was. Dat gebeurde wel vaker in 2022. Dan kunnen we dus helemaal de diepte in en precies doen waar de cursist het meest baat bij heeft en nog meer naar persoonlijke wensen kijken. Bovenstaande foto kan ik niet begeleiden als ik vier cursisten tegelijk heb. Onmogelijk. Dit is zo'n pietepeuterig werk. Stap voor stap begeleid ik naar dit eind resultaat. Waarbij de gemaakte keuzes wel altijd van de cursist zelf komen.

De foto is gemaakt met de good old Fuji X-T3. Het doel was een foto maken om de passie voor fotografie te laten zien. En dat Andries al heel lang fotografeert en ooit begonnen is met een Agfa camera.

Janna loves all stard
Bovenstaande foto is gemaakt tijdens een basis cursus. Wauw, dat is wel een heel erg hoog niveau. En het is nog leuker als ik schrijf dat deze door mijn dochter Janna is gemaakt. En ze had echt nog nooit les van mij gehad. Zeldzaam goed voor een basis cursist. Mijn Pietje precies dochter Janna is een hele logische en ritmische denker. Ze had weinig moeite om het te leren. Het kan ook nog komen door haar jeugdige leeftijd. Met 16 jaar pak je nu eenmaal nieuwe zaken makkelijker op. Mijn andere dochter had de cursus al een jaar daarvoor gedaan. Daar bleef de kennis minder hangen. Maar ja, ze zijn ook letterlijk in alles anders. Leuk.

Mathijs portret Marty
En als we het dan toch over jonge mensen hebben. Dit is een portret ook gemaakt tijdens een basis cursus. Gemaakt door Matjijs en geportretteerde is Marty. Zijn mede cursist. Prachtig portret. Witbalans misschien eigenlijk iets te koud, maar op zo'n warme bruine huid heeft het wel wat. Het gebeurd niet vaak dat er gekleurde mensen op cursus komen! Daar verbaas ik me altijd over. Het mogen er van mij veel meer worden. Want met een bruine huid, of welke kleur dan ook, kunnen we heel andere soorten portretten maken. Wit is altijd maar zo wit. Dus kom maar op gekleurd Nederland en België.

Henriette ging los
Bovenstaande foto is gemaakt door Henriette. Ze was al zeker 8 jaar niet op cursus geweest. Dan zou ik kunnen denken, kijken wat er nog over is gebleven van de destijds gegeven kennis. Nou dat ging perfect. Ze was helemaal niets vergeten. En deed alles kleurig nog zoals ik het ooit haar had geleerd. Vervolg cursus is onder andere leren draadloos flitsen. Het ging haar goed af. Deze foto kreeg ik enkele weken geleden als kerstkaart van haar. Dan moet ze er zelf ook wel erg blij mee geweest zijn. Valt niet mee hoor bewegende Alpaca's flitsen. Dat is lastiger dan je denkt.

_DSF0061
En ergens midden in de zomer hadden we ook nog de kans om een dagje Tour de France mee te pakken die bij ons in de buurt was. De foto is gemaakt door Saskia. Een knappe en moeilijk te maken foto. Het was tijdens de tijdrit. Hier fietst Nederlands tijdrit kampioen Bauke Mollema met 54 kilometer per uur voorbij. Hij raast dan op slechts 5-6 meter afstand van Saskia. Dan moet je van tevoren goed je licht hebben gemeten en weten met welke Auto Focus stand je gaat fotograferen. En precies de plek pakken waarop je alles hebt ingesteld. Daar waar Bauke net in het licht rijdt tussen de schaduwen door. Knap dus om dit te maken. Het is lastiger dan je denkt.

Ik laat expres ook een veelheid aan onderwerpen zien. Het is iedere keer weer een andere soort fotografie. Want ja, ik kan je alles leren. Ik ben zelf namelijk nogal all-round. En waarom zou je maar slechts 1 ding doen als zoveel dingen leuk kunnen zijn.
Ayan dochter en vader
Zo heeft Ayan mijn dochter en ik geflitst tijdens een meesterklas cursus. Twee flitsers waren de cursisten wel aan toe. Deze is ook met twee flitsers gemaakt maar je ziet er maar één. Dat is de kunst van het echte flitsen en licht plaatsen. Het niet laten zien. Deze foto is mij erg dierbaar. Omdat ik mijn dochter en ik er allebei erg leuk opstaan. Daar zijn er niet zoveel van. We spelen of we in de verte iets leuks zien. Een foto voor mijzelf om goed te bewaren. Want dat kan fotografie ook zijn. Gewoon dierbare foto's.

Marina de jeugd van tegenwoordig
Marina fotografeert het liefst op straat met haar voorliefde voor mensen. In Aurillac kwam ze de bovenstaande jongens tegen. Die natuurlijk even een beetje stoer wilde doen. Niet erg chique met je middelvinger omhoog , maar het is het vastleggen wat je tegenkomt. Het moment of de situatie vastleggen.

Renee argentat met wnevel en wolken

En uiteraard heb ik dit jaar ook weer gewoon avond fotografie gedaan. Dat zit altijd in een basis cursus. En ook al kom ik daar al 17 jaar, bij de brug van Argentat, het verveelt nooit. En het is altijd anders. Deze foto is gemaakt door Renee. We waren lekker onder de brug gaan staan want het regende de hele avond. En onder de brug stonden wij droog. Dus een hele ander perspectief op Argentat, mar door de regen van die avond was het ook uitzonderlijk mooi. Kijk naar de lagen in de lucht. Gave plaat. En mijn tip is altijd trek erop uit. Ook al ga je gewoon weer hetzelfde doen. Als het buiten is, is het altijd anders.

_DSC2407
En toen stonden we ineens in Amsterdam. Nee, hoor dit is Madurodam. Een hele speciale cursus. Waarbij slechts enkelen konden meedoen. Sorry voor de mensen die zich wel hadden opgegegeven maar niet mee konden. Volgens mij is Madurodam nog nooit zo gefotografeerd. Het is gek en het is raar op deze manier. Ik hou er wel van. Anders fotograferen, hoe vaak zeg ik dat per jaar? Dit was een buitenkans. Deze foto is gemaakt door Lia.


_DSC2360
En deze foto is van Layla. Good old friend en daarnaast ook nog eens cursiste. Eén flitsertje en één gaaf onderwerp, even door de knieën en je hebt een foto die niemand anders maakt. Zo eenvoudig en doeltreffend kan fotografie zijn. Ik vind het een geweldige foto. En zo hebben we er nog veel meer uit Madurodam. Het was een unieke kans. Het hele park voorn ons vijven alleen.

Frank afslaan
En ook zijn er weer een aantal kalender series geschoten tijdens de vervolg cursus. Frank die gek is op golf en alles wat daarbij hoort had niet hee veel moeite om een thema voor zijn serie te bedenken. Iets met golf?
En dan nog even leren flitsen en je hebt dit. Gaaf gemaakt door Frank.

Ayan schaaft aan zijn flitsen
En door het het gebrek aan aanmeldingen dit jaar waren er heel veel rustige weken. Voor mij een nadeel voor de cursist een voordeel. En misschien omdat ik zelf veel bezig ben geweest met stillevens in all soorten maten was er dit jaar een opvallend hoge vraag van cursisten om dit ook te willen leren. Nou daar was afgelopen jaar tijd genoeg voor. Hier een foto gemaakt door Ayan waarbij we iets hadden verzonnen met hout bewerking.

En zo kan ik nog een hele tijd door gaan. Er zijn nog honderden andere mooie foto's gemaakt. Dit is nu echter mijn selectie voor 2022. Speciale foto's, verhalen achter de foto of momenten. Dat is wat fotografie onder anders is.

En nu op naar de cursussen van 2023. Ik ben er klaar voor. De eerste vooruitzichten zijn beter. Dus als je echt wilt leren fotograferen, zonder photoshop gedoe, maar echt fotograferen, meld je lekker bij ons aan voor een cursus. Er staan er inmiddels al aardig wat waarbij je je misschien kunt aansluiten. En bovenstaand heb je een kleine greep uit een selectie gezien wat het allemaal zou kunnen worden. Want als je je techniek beheerst kun je alles maken.