Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Jett Rebel

Passie en inspiratie dat is waar het wat mij betreft om gaat in het leven. En even een waarschuwing vooraf. Wanneer je deze blog goed wilt doen dan gaat het tijd kosten. Eigenlijk moet je deze alleen lezen als je er de tijd voor hebt. Er valt namelijk nogal wat te bekijken. Hoe toepasselijk voor mijn blog naam. Patrick Kijkt. Nou, naar het volgende onderwerp kijk en luister ik heel erg graag.
9B17FC26-5CCA-4DFE-875B-93BFEEB81914
Ik kijk dit keer eens lekker verder dan mijn eigen tuintje. Want als ik mijn eigen tuintje mooier, beter en interessanter wil maken zal ik ook eens om de hoek moeten kijken. Er is meer dan fotografie alleen. “Oh, ja joh” denk je dan misschien bij mij? Want ik heb het toch altijd en alleen maar over fotografie? Nee, er is veel meer. Wanneer je zoals ik negen maanden lang 15 uur per dag met fotografie bezig bent en de andere drie maanden slechts zes tot acht uur per dag dan is het belangrijk om je eigen tuintje te blijven voeden. Ik geef alles wat ik in mij heb aan de cursisten negen maanden lang. Met liefde, passie en heel veel plezier. Daar kom je voor en dat krijg je ook. Mijn eigen tuintje moet echter ook bijgehouden worden.

Dat ik van fotografie houdt is wel zeker. Al zesendertig misschien wel veertig jaar lang. Dat had ik nooit kunnen volhouden zonder de invloed van muziek, boeken, films, schilderijen, ballet, popconcerten en stedentrips. En ik kan mijn lijstje met inspiratiebronnen nog wel langer maken, geen enkel probleem. En wat je dan ook doet, kijkt of hoort, het heeft invloed op je. Mooi of niet mooi dat maakt niet eens zoveel uit. Invloeden van buitenaf maken je altijd rijker en completer als fotograaf dus ook als mens. En wil je goed kunnen fotograferen dien je een brede interesse te hebben. Fotografie is veel meer dan alleen maar plaatjes maken.

En dan ben je lekker bezig met het leven te verkennen buiten de fotografie en dan word je zomaar ineens onder een onbewolkt blauwe hemel door de bliksem getroffen. Ik heb het gemiddeld één keer per drie jaar. Dat iets je raakt waarvan je denkt:” woooooooooooooowwwwwwwwwwww……..”

Ik heb lang geleden een blog geschreven Geniaal in de Jodenbreestraat waar ik Rembrandt, Johan Cruyff en Prince geniaal verklaarde en Bruce Springsteen niet, ook al vind de laatst genoemde nog zo goed, Bruce is niet geniaal, terwijl Prince of Rembrandt dat wel zijn. En nu ben ik er weer één tegen gekomen. Geweldige gewaarwordingen zijn dat. En jullie hoeven hem echt niet geniaal te vinden, maar ik doe het wel. Ladies and gentlemen zijn naam is Jett Rebel.
9B17FC26-5CCA-4DFE-875B-93BFEEB81914
Jett Rebel gaat ook wel door het leven als Jelte Tuinstra. Zijn echte naam dekt de lading eigenlijk beter dan Jett Rebel zijn artiestennaam. Jelle is een behoorlijk verlegen jongen, 23 jaar oud en op zoek naar…

Conservatorium afgestudeerd, niet heel erg veel uitgevoerd aldaar volgens eigen zeggen, maar na het afronden van zijn opleiding is Jelte echt hard gaan werken, studeren en oefenen, meer dan hij ooit had gedaan. Ik noem hem geniaal, maar ook geniale mensen moeten hard werken. Vergis je niet! Niets komt zomaar aanwaaien. Wanneer je onderstaand interview met hem bekijkt dan denk je…. ja en….. dan zal ook bij jou het kwartje waarschijnlijk nog niet vallen, Hij is heel gewoon, onzeker, bescheiden en zoals geschreven best wel verlegen. Hoe kan dat die geniale man zijn waar Patrick naar kijkt? Kijk even een minuutje naar onderstaand interview en dan snap je wel wat ik bedoel.


Okay dat was deel één. Maar nu live? Wat moet dat dan zijn? Toen ik Jett voor het eerst live zag donderde ik van de bank af. Wat een performer, wat een beest, entertainer, en overduidelijk voor mij is het dat de muziek door zijn aderen stroomt. Wat een wisselingen in tempo, rock gaat verassend naadloos over in een soort dance muziek om weer terug te gaan naar rock. Vijf tempo wisselingen binnen een minuut met de gehele band komt vaak voor per concert. En dat is ongehoorde kunde en beheersing, want het lijkt zo achteloos makkelijk uitgevoerd,maar dat is het niet. Geniaal wel.

De platen die hij opneemt maakt hij alleen. Gitaar, drums, bas, keyboard en oh ja hij zingt ook nog. Ongeveer als Prince en misschien nog wel beter als er een maatstaf voor een dergelijke beoordeling zou zijn. Gitaar spelen? Hmmm echt beter dan…. Prince of andere gitaar goden. Mijn hemel wat kan deze jongen lekker scheuren. In control over zijn instrument en techniek. Ook bij fotografie trouwens belangrijk. Ja, de blog blijft een link houden met fotografie. Dit is voor mijn namelijk inspiratie. Een fotograaf dient ook zijn instrument volledig te beheersen. Als je tenminste goed wilt zijn.

Ik heb het ooit eens een ervaring gehad met een cursist. Die klaagde over zich zelf dat die geen smaak had. Dan probeer je te helpen en ik opperde; ga eens naar een toneelstuk, nee daar hou ik niet van. Lees een goed boek, nee ik hou niet van lezen. Zet eens een goede CD op: ik hou niet van muziek. Ga naar een museum, ga schilderijen bekijken. Begin goed en start in het Rijksmuseum. Nee ik hou niet van kunst. Tja, dan wordt het lastig om ooit een goede fotograaf te worden. Zonder goede voedingsbodem wordt het erg lastig. Inspiratie heb je nodig en je moet je smaak ontwikkelen. En dat doe je met inspiratie. Zoals ik het altijd geweldig vind als iemand tegen mij zegt dat ik diegene heb geïnspireerd. Mooier compliment kun je me niet geven. Wat is er nu mooier en fijner dan andere mensen inspireren?

En dan nu Jelte ofwel Jett Live! Wat een metamorfose. Hij is echt dezelfde jonge man als bij het interview.


Concert Lowlands 2014

Vanaf 58 seconden na het begin gaat de gitaarstorm wat liggen en word de muziek ineens verassend anders en pop achtig. Zo verassend anders! Het gaat op en neer en heen en weer. Later in het concert worden de voorbeelden waarom ik Jett Rebel geniaal vind nog veel duidelijker. Maar dan moet je wel het hele concert bekijken. Je weet nooit waar het heengaat. Hij blijft je verrassen. Improviseren, scherp, enthousiast, complete beheersing en ook nog eens hele strakke band en lekkere muziek. Ja, dat is inspiratie.

En pats boem en dan ga ik ineens weer linken naar fotografie. Mijn eeuwige vraag: “Hoe kun je als fotograaf altijd maar vasthouden aan: “Ja, dat is mijn stijl nu eenmaal en zo doe ik het altijd”. En dan heb ik hete echt over hele bekende en grote fotografen. Je kijkt toch niet alleen maar naar je bankrekening om te zien of je succesvol bent? Er zijn legio voorbeelden van fotografen die wel zo werken. Ik verafschuw dat. Leven is vooruitgang en ontwikkeling. Althans dat zou het moeten zijn.
Ga eens kijken naar Jett Rebel of Picasso. Of kijk eens hoe Rietveld vele schilderstijlen uitgeprobeerd heeft, van Gogh ook trouwens. Jett Rebel is pas 23 jaar oud. Komt net kijken, net van het conservatorium af, de school die hem niet kon inspireren. Hmmm waar hebben we dat vaker gelezen en gehoord? Is nog volop bezig zijn toekomst te plaveien. Altijd anders, altijd op zoek naar het nieuwe en op weg naar nog beter. In een interview verklaart hij zelf dat de muzikale lat in de toekomst nog kilometers hoger mag! Ik zou niet weten hoe, maar van mij mag hij. Graag zelfs.

Jelle is inmiddels een vaste gast bij DWDD, Giel en Edwin Evers. Welk nummer hij ook covert, het blijft nooit bij dat ene nummer. Er zit gewoon teveel muziek in Jett. Zo makkelijk, zoveel, zo compleet. Volgens mij kan hij alles en dat vind ik onder andere geniaal. Onder andere hè, het is niet alleen dat aspect.Klein maar fijn deze korte video en wederom verassend en…. wat een stem! En hoe hij de toetsen van zijn keyboard beroerd. Dan zit ik te kijken met de grote vraag wat gebeurd er nu weer? Ja ik ben gek op Jett zijn muziek net zoals ik van fotografie hou. Geïnspireerd door een jongen van 23. Uniek. Ik laaf me en voed mij met inspiratie opdat ik beter en completer kan worden dan dat ik ben.

En vind je Jett ook echt te gek en geniaal zoals ik, dan moet je zeker nog de onderstaande documentaire bekijken. Gemaakt door studenten van de film academie. Een prachtige productie, chapeau, die ook alweer inspiratie geeft. Ja, inspiratie is waar het allemaal omdraait. Het mes snijdt zomaar weer even aan twee kanten tegelijk.En als jij het niets vindt, ook prima, maar zorg dat je wel ergens je inspiratie vindt. 30