Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Ach gut oh gut, de "old school photoshoppers" hebben last van AI

Ik lees een artikel ergens op sociale media en ik lees dat ervaren old school Photoshoppers last hebben van de opkomende AI. Ik pies in mijn broek van het lachen of de tranen schieten in mijn ogen. Het is maar net hoe je ernaar kijkt. _DSF1339

Old school Photoshoppers die gaan klagen over mensen die aan AI doen! Het moet niet gekker worden. De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet. Photoshppers gaan meer en meer klagen over mensen die niet fotograferen en ook niet photoshoppen, maar gewoon met commando's en slim zoeken en uitproberen een plaatje bij elkaar verzamelen. De uitkomst is te manipuleren, maar dan moet je wel goed weten hoe AI werkt. En ook daarvoor heb je eigenlijk alweer veel ervaring nodig. Ik ken iemand die dat doet en ik vind het best knap hoe ze dat doet. Ik kan het niet. Het heeft ook niets met fotografie te maken. AI is iets geheel anders, AI volledig staat op zichzelf.

Maar nu komt het. Dan gaan op sociale media mensen zich beklagen over hoe belachelijk dat AI is. Dat hij/zij als good old "old school photoshopper" normaal gesproken uren zou doen om zo'n afbeelding te maken. Ze gaan zitten klagen!!! Wel heb je ooit. Klagen dat iemand met AI een plaatje in een uur of zo, misschien sneller in elkaar zet. En dat zei er wel uren over doen met Photoshop. Dat dit een kunst is omdat zo te doen met Photoshop, maar door AI de photoshopkunst aan het vervagen is . Ja jongens, daar heb ik al jaren last van met mijn fotografie ten aanzien van jullie photoshop gedoe.

Ik heb jaren en jaren (42 jaar om precies te zijn) geïnvesteerd om zo goed of slecht te worden als dat ik ben. Ik doen dingen zonder Photoshop of nabewerken omdat ik fotografie heel erg goed beheers en weet waar Abraham de fotografische mosterd moet halen om dingen voor elkaar te krijgen. Dat weet een slechte fotograaf niet en daarom gaat die photoshoppen. Maar nu met AI gaat het nog makkelijker en misschien zelfs wel beter. En nu gaat de photoshopper, huilie huilie doen en klagen over AI technologie en de mensen die het gebruiken. Beetje krom hé photoshoppers?

Je beheerst fotograferen niet, je lost het vervolgens op met Photoshop, maar nou blijkt AI het nog veel eter te kunnen. Dat is lullig. Want je kon al niet fotograferen zonder photoshop en nu dit er overheen. Er is inmiddels al een aardige groep die behoorlijk beledigd zijn en ze zien het als vals spelen. Nou dat is mooi "old school photoshoppers". Dat denk ik nu al namelijk jarenlang over jullie. Photoshoppen is ook vals spelen. Zeker als je pretendeert dat het gefotografeerd is en je helemaal niets aan je foto hebt gedaan.

Mijn grootset probleem is dat als iets wat ik gemaakt heb echt mooi is of heel wonderlijk dat men vaak de vraag wordt stelt of het gephotoshopt is. Erger kun je me niet beledigen. Vakmanschap wat wordt aangezien voor Photoshop. Dat is echt een belediging. Maar dat kun je die mensen weer niet kwalijk nemen want er is nog maar zo weinig vakmanschap. Iedereen doet dat toch? Je kan toch geen mooie foto maken zonder photoshop?
Inmiddels is er nog zo weinig fotograferend vakmanschap over, dat men alles wat men niet snapt of denkt dat wat niet mogelijk zou moeten zijn met fotografie, het wel uit Photoshop moet komen. Het is al een omgekeerde wereld. Men snapt iets niet, of het zou niet moeten kunnen dan moet het wel Photoshop zijn. Dat is echt heel erg. En daarom blijf ik strijden voor echte fotografie.

Maar eindelijk hebben de "old school photoshoppers" ook last van iets waar ik al jaren last van heb. Heerlijk. Ja, dan moet met maar beter leren photoshoppen of eindelijk eens echt gaan leren fotograferen. Dat is namelijk veel en veel leuker. en geeft veel meer voldoening.

Dus laat mij maar lekker doormodderen met fotografie. Alles wat ik laat zien is namelijk echt en ik heb het zelf in- en bij elkaar gefotografeerd. Een ambacht. Het levert niet al teveel waardering op, maar het is tenminste wel echt.

_PAT4352 (1)

Beide foto's die je ziet in deze blog heeft niets te maken met Photoshop of AI. Wel met beheersing van zwaartekracht, onzichtbare hulpmiddelen en dat alles begon met simpel en eenvoudig nadenken. Denken over hoe je iets voor elkaar kunt krijgen wat je graag zou willen fotograferen.

De ballet danseres dansend op de rivier, nou dat moest wel gephotoshopt zijn. Nee hoor staat gewoon op een tafel die een centimeter onder de waterspiegel staat. Als ik dan heel laag in het water ga zitten met camera en al dan kun je nooit de tafel zien. Maar dan moet je wel een hele kleine hoe van inval hebben. Nee dat ga ik niet uitleggen nu.

De andere foto: er zit een stok achterin de houten plank die tussen een zeer zwart gordijn vandaan komt. Camera hoogte en positionering moet dus precies goed zijn zodat je die metalen stok niet kunt zien. Dit setje had zo nog maanden kunnen blijven staan. Ondanks dat de nietmachine van gietijzer natuurlijk veel zwaarder is dan een veertje. Veel mensen zien dat helaas over het hoofd. Ja dat is soms om moedeloos van te worden.

En zo kan ik nog wel uren doorgaan. Er zitten dus wederom een paar gratis lesjes in. Ja, graag gedaan geen dank.

Door fotografie word je creatief en ga je oplossingen bedenken. En ja er zijn grenzen.

Door Photoshop ga je steeds slechter en luier fotograferen. Tot het moment dat je helemaal niets meer doet met je camera of nog snapt hoe die werkt.

AI heeft niets met beide bovenstaande te maken., Dat is gewoon zoeken van beelden met woorden. Dat is echt iets anders. En dan weet ik wel dat er inmiddels ook best wel heel wat fotografen al zijn die met AI vooral achtergrondjes invullen. En over een tijdje zal de ballerina ook niet meer nodig zijn want die shop je er ook in. Dan komen we weer uit op AI. Want dan kun je ook kiezen wat voor een ballerina. Groot klein, dik dun. Roze tutu of een witte. Of een groene met paarse balletjes? En moet ze in de rivier staan? In de Sahara? Of op de Zeelandbrug?

Laat mij maar lekker fotograferen. Frusterend voor de Photoshoppers dat AI, want AI doet het beter dan jij met je photoshop, maar ga alsjeblieft niet lopen klagen. Dan had je maar moeten leren fotograferen.