Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Dus ik moet naar jou toe?

Ring, ring….. Ring, ring…… Ik neem de telefoon op. “Goedemorgen met Patrick Mollema”.
“Hallo, je spreekt met Joep, ben jij van Digitale Fotografie Vakantie?” Ja dat ben ik.
Ah, fijn ik wilde graag je advies hebben over een aantal zaken. Ik dacht al ondertussen, oh nee, niet weer iemand die mij gaat bellen over welke camera hij moet aanschaffen. Daar heb ik niet zo’n zin in. Dat gebeurt zo vaak. Wildvreemden die mij bellen over welke camera te kopen. Niet in dit geval, ik was te snel met mijn oordeel. Foei Patrick.
Joep begon:” Ik wil graag je advies welke fotografie opleiding ik moet gaan volgen”. Voordat ik iets kon zeggen vertelde Joep dat hij mijn blog “Patrick Kijkt” had gelezen en dat hij mij daarom belde. Er zijn dus mensen die ze lezen. Ha, fijn dacht ik. Wel gelezen, nooit respons. Gelijk voegde hij eraan toe, ik heb alles gelezen en ik denk zei Joep, dat jij me gaat adviseren om bij jou de cursus te volgen.

Eh… ik bleef even stil. Even goed nadenken over een goed antwoord. Duizenden gedachten gingen door mijn hoofd en binnen drie seconden antwoordde ik, ja ik denk dat dit het beste voor je is. Ja, zei Joep, je bent nogal kritisch over de andere opleidingen hè?
Ja dat ben ik! Maar denk je dan niet dat het beter is dat ik naar de fotovakschool in Apeldoorn ga? Nee, ik denk niet dat dit beter is. Hoezo niet vroeg Joep.

Luister Joep, ik heb al zoveel studenten van de opleiding uit Apeldoorn hier op cursus gehad, dat ik weet hoe het er daar aan toe gaat. Ik vertelde mijn bevindingen,
Joep als één cursist van de Apeldoorn opleiding hier komt en een negatief verhaal vertelt, dan trek ik daar geen conclusie uit. Ik bedoel dat is slechts de mening van één iemand en dat zegt nog niets. Het is echter anders als er al minimaal tien geweest zijn en allemaal hetzelfde vertellen. Dan durf ik wel te zeggen en te stellen dat de opleiding in Apeldoorn niet goed is. Op zich hebben ze daar het lesprogramma wel aanwezig en de faciliteiten ook, maar de meeste leraren zijn ongemotiveerd en drinken meer koffie en hebben meer pauzes dan dat ze lesgeven. Tijd voor vragen van leerlingen is er nauwelijks. Dat is iets Joep, wat ik in ieder verhaal terugkomt. De leraren hebben geen tijd voor mij.
En de mensen die hier bij mij geweest zijn waren echt allemaal goed gemotiveerde mensen die heel graag echt wilden leren fotograferen. Dus Joep… Apeldoorn lijkt me geen goed idee.. Maar het is aan jou hoor, voegde ik eraan toe. Ik ga niet zeggen dat je naar mij moet toekomen. Vind ik lastig om te zeggen, maar als ik er goed over nadenk, zeg ik toch ja. Je moet naar mij komen als je echt wilt leren fotograferen. Het kost misschien iets meer moeite, een aantal keren naar Pébru, diep in Frankrijk, maar je leert het wel hier. En alles bij elkaar is het nog goedkoper ook.

Er kwamen nog een aantal opleidingen ter sprake. Joep stond met zijn mond vol met tanden. Ik hoorde hem denken, hoe weet hij dat allemaal. Ja simpel, van al die opleidingen komen de mensen hier, tijdens en na de opleiding hier alsnog leren fotograferen. Gewoon omdat hun onderbuik gevoel zegt dat het niet klopt wat ze op die opleidingen doen en na jaren van opleiding zich nog onzeker voelen. Ze snappen “het” nog steeds niet en voelen aan dat ze geen idee hebben wat ze aan het doen zijn. Het zit er niet in en het komt er ook niet in. En heel simpel Joep, de basis wordt overgeslagen en de leraar kan het ook amper of weet het zelf niet. En hij kan nooit beter lesgeven dan dat hij de materie beheerst.

Oh?… zei Joep, al overtuigd door mijn verhaal. Welke cursus zal ik dan bij je gaan volgen, want ik fotografeer al een tijd hoor. Gewoon de basis cursus Joep antwoordde ik. Lekker beginnen bij het begin en zorgen dat je basis helemaal goed is voordat je verder gaat. En ik geloof dat je best wel een beetje kunt belichten, echter een beetje kunnen belichten staat voor mij gelijk aan niet kunnen belichten. Je kan het wel of je kan het niet. Er zit niets tussenin. . Ja, dat klopt wel zei Joep. Meestal doe ik maar wat. Daar hoef je je niet voor te schamen Joep. Dat was bij al die andere mensen ook zo. Ik ben er ervoor om jou dat te leren.
En misschien gaat het de eerste dag niet snel genoeg voor je Joep, we zien wel. In de rest van de week zit zoveel informatie die je niet kan en mag missen. Doe je dat wel en zou je instromen op de vervolg cursus dan komen we samen in de problemen omdat ik continu zal refereren aan dingen die jij niet weet omdat je de basis cursus niet hebt gevolgd. Dus ik stel voor dat je gewoon met de basis cursus gaat instromen.

En als ik meer wil leren in één week vroeg Joep, kan dat dan ook? Ja dat kan ook antwoordde ik. Dan moet je een privé cursus boeken dan kunnen we alle kanten op die jij nodig hebt en hoe ik ‘t inschat wat jij nodig hebt. Wat kost dat dan vroeg Joep?
Voor 850 euro neem ik je in de mangel en peiger je helemaal af gedurende week. Ik ga je in een week tijd gek maken, zoveel ga ik je leren, dat het je zal duizelen. Niet echt een wervende tekst Joep, maar dan weet je wel wat je te wachten staat. Pas op Joep, dat is een heftige week hoor!

Joep schrok. Ja, maar dat is misschien wel teveel voor mij. Ja misschien wel zei ik. Je hebt namelijk ook tijd nodig om de geleerder kennis te kunnen verwerken en te oefenen. Het moet ook bezinken en dat duurt even. Mijn advies is, kom eerst de basis cursus doen en kom een paar maanden later terug om de vervolg cursus te volgen. Dan kunnen we in een aantal maanden tijd, mits je ondertussen het geleerde gaat oefenen, grote stappen maken. Ja, want ik moet wel alles in een half jaar leren hoor zei Joep. Alles kan niet, maar we kunnen wel veel doen in een half jaar. Fotografie is een vak. En ik wil er mijn geld mee gaan verdienen, denk je dat dat zou kunnen?

Nee, dat denk ik niet Joep. Het gaat slecht in de fotografie, dagprijzen zijn in elkaar gedonderd, en je moet heel erg goed zijn en anders om met je fotografie op te vallen. En daarbij kost een klantenbestand opbouwen waar je van kunt leven, tijd! Ik heb geen idee hoe goed je bent Joep, maar dit is mijn meest eerlijke antwoord. Ga er niet vanuit dat je zomaar even je geld gaat verdienen met fotografie. Dat is een illusie. De andere opleidingen dat ze jou even opleiden tot beroeps fotograaf is gewoon een grote leugen. Het is niet waar. Baan garantie, ergens anders gegeven, het is niet waar. Dat kunnen ze niet.
Fotograaf zijn is veel meer. Je prijs verkopen die je vraagt voor je foto’s, dat kunnen de meesten niet en daarom doen ze het vaak voor niets of voor een fooi. Jezelf presenteren en verkopen. Je boekhouding bijhouden, weten hoe je ervoor staat. Klanten werven, goed met mensen overweg kunnen. En ga zo maar door. In principe kan ik het je allemaal leren, maar in een half jaar tijd gaat niet. Echt leren fotograferen in een half jaar tijd, daarmee komen we heel ver, maar er is nog meer. En jij wilt beroeps worden, dan komt er nog wat meer bij kijken. Weet je, fotograaf zijn is een heel lastig vak. Zo eenzaam en je moet alles kunnen en overal wel verstand van hebben. Ik kan het je leren, maar neem de tijd ervoor. Fotografie is één, maar er is daarna nog meer wat je ook dient te beheersen als je succesvol fotograaf wilt worden.

Sindsdien heb ik nooit meer wat gehoord van Joep. Misschien wel logisch. Een eerlijk verhaal vertellen en adviseren loont niet altijd. Waarschijnlijk heeft hij voor een “echte” opleiding gekozen waar ze Joep wijsmaken dat fotograaf worden heel makkelijk is en na enkele maanden al een onderbuik gevoel krijgt van er klopt hier iets niet. En misschien zal Joep over een jaar mij waarschijnlijk alsnog bellen. En dan zal mijn advies nog steeds de basis cursus zijn. En dat is eigenlijk best wel triest. Joep heeft een half jaar de tijd, zal minimaal 3800 euro armer zijn, en weet nog steeds niets. Niets weten is overdreven, maar hij zal de camera en zijn foto’s nog steeds niet beheersen.

Nu al, weet ik zeker dat Joep nooit fotograaf gaat worden. Nog voordat hij begonnen is is hij al klaar. Joep gaat straks heel erg lang wachten op zijn leraren, die liever koffie drinken.
En zelf vaak pas net van school afkomen. Joep zal zich gefrustreerd en zich bedrogen gaan voelen. Niet door mij. Ik heb hem een eerlijk en goed advies gegeven. Dat is echter niet altijd wat mensen willen horen. Ze horen liever een makkelijker verhaal, met vele beloftes die nooit waar gemaakt gaan worden. Dat stemt mij triest. Joep wil zo ontzettend graag. En zo gaat er misschien wel weer een groot talent verloren. Want ook talenten hebben een hele goede leraar en begeleiding nodig.

Rembrandt is ook begonnen met een Meesterschilder als leraar.