Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Geen zin meer om te fotograferen

Ik loop naar boven. Naar mijn studio/leslokaal. Ondanks een lange en zware cursusdag waarbij heel veel begeleiding nodig was ga ik toch nog even zelf fotograferen. Waarom? Omdat ik er zin in heb. Er zit een idee in mijn hoofd wat ik wil gaan uitproberen. Kijken of dat idee wat in mijn hoofd zit ook kan. En je weet het... als je het niet zeker weet is er maar één manier om erachter te komen en dat is uitproberen.
k zoek mijn spullen bij elkaar. Ik ga vanavond met mijn Fuji fotograferen omdat ik hou van de Fuji kleuren. Mooi verzadigd en genuanceerd. Ik heb een idee waarbij de kleuren heel erg belangrijk zijn en realiseer mij al een tijdje dat ik veel te weinig met mijn oude S5 Pro doe in de studio. Gewapend met de Fuji loop ik naar boven. Even lekker zelf iets maken. De vingers weer even soepel maken als het ware.

Ik wil mijn gelletjes pakken en klittenband om op de draadloze flitsers te bevestigen. Hmmmm, klittenband is weg. Verdwenen. Uitgeleend aan een cursist en niet terug gekregen realiseer ik mij opeens. Ik denk nog te weten aan wie. Voetje van mijn SB700 is sowieso weg. Met tasje en al. Dat op zich is niet zo erg, maar reageer dan even op mijn mail. Ik heb 4 weken overal lopen zoeken en het is echt nergens te vinden. En ik weet zeker dat ik dat SB700 tasje in die week nog had. Dus nu op mijn flitser na alles kwijt. Kleurfilters en voetje.

En dit is nog lang niet alles wat ik kwijt raak. Er is veel meer;

  • 2x Honl speedstrap: 12,90
  • 3x verschillende kleuren gel kwijt
  • 40x oplaadbare batterij: 11,95 per 4 stuks, dus afronden op 120 euro
  • 3 A4 grijskaarten a 29,95
  • 1x Lastolite uitvouwbare grijskaart 39,95
  • 1x kapot gedraaide Manfrotto 410 geared head a 215 euro (wel eerlijk vertelt door cursist)
  • Niet kwijtgeraakt maar wel kapot, 3 stuks gasgeveerde flitsstatieven a 89 euro per stuk.
  • Harde schijf 250 euro
  • Lastolite trigrip 89,95 ( flitser verkeerde kant ingestoken)
  • Omgevallen Bowens flitser (kan gebeuren, helemaal niet erg, hoort erbij zou ik haast zeggen) maar niet verteld. Ik kom er later pas achter omdat de hele electra aansluiting krom is en ingedeukt. 550 euro schade.

Het voorbeeld van de gas geveerde flitsstatieven is wel een markante. Ik had hele goedkope statieven kunnen kopen, maar iemand die voor het eerst gaat flitsen kan wel eens een ongelukje krijgen. Alles is immers nieuw en je moet heel erg goed nadenken en dan is men wel eens in de bonen. Dus om de kans op ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen koop ik gasgevulde statieven. Die komen met flitser en al na het losdraaien zeer langzaam naar beneden, maar dat gaat de gemiddelde cursist te langzaam en die gaat staan trekken aan het statief. Daardoor gaat het gas geveerde gedeelte kapot en is het ineens geen gas geveerd statief meer. Ja, dan had ik die ook van 49,95 of 39,95 kunnen kopen. Scheelt mij 50 euro per statief. En na het kapot maken moeten opeens alle andere cursisten het nu ook gaan doen met een minder veilig flitsstatief. Ik had 150 euro goedkoper uit kunnen zijn. Als ze toch direct kapot worden getrokken! En niemand die het ooit zegt of is opgevallen. Daar baal ik van. En ze lijken allemaal exact op elkaar dus ik weet niet wie welke had. Ik kan het ook niet meer nagaan achteraf.

Dit alles schiet door mijn hoofd terwijl ik mijn benodigde spullen zoek. Ik heb opeens helemaal geen zin meer om te fotograferen. Ik baal ervan. Allemaal mensen die bij mij aan tafel hebben gezeten. Iedereen weet dat ik er hard voor werk. En niet alleen ik, maar Babs ook. Veel spullen koop ik van mijn Flickr geld wat ik verdien en dat investeer ik dan weer in spullen voor de cursus. Dus ik verdien geld aan cursisten middels mijn Flickr diensten, geef dit verdiende geld uit aan spullen om de cursisten te helpen en die maken het vervolgens kapot of nemen het mee?! Dat is dweilen met de kraan open.

Ik heb net vanavond weer drie mails beantwoord of men tijdens de cursus spullen van mij kunnen lenen. Uiteraard. Altijd en alles gaat in goed vertrouwen.Ik doe het graag. Tijdens de cursus ga ik echt geen lijstje bijhouden met wie wat heeft en in welke staat het verkeerde voor het uitlenen. Een ieder weet wat hij/zij leent en geeft dat gewoon aan het eind van de dag of week weer terug. Zo moeilijk is dat niet. Bovenstaand lijstje van kapotte of vermiste spullen is nog lang niet compleet. Ik kan nog veel meer vermissingen en kapotte zaken melden.

En eigenlijk vind ik het gewoon asociaal. Als je iets leent geef je het terug. Als je iets kapot maakt dan zeg je het. Ik doe er nooit moeilijk over. Ik betaal 2000 euro per jaar (alleen voor fotografie) om verzekerd te zijn als ik iets van een cursist kapot zou maken of laat vallen.

Ik heb net nog gekocht voor de cursus en algemene dienstverlening een Canon flitser en een Canon 40D om ook Canon mensen volledig te kunnen helpen en bijstaan mocht er onverhoopt iets kapot gaan gedurende de cursusweek. Ik ben gematst door de cursisten die mij het hebben verkocht en heb er in totaal slechts 450 euro voor betaald. Maar goed, weer 450 euro. En ook nog 6 speciale batterijen voor de ST-E2 omdat die zo achterlijk snel opraken. En Canon draadloos flitsen zonder een ST-E2 of andere oplossing gaat niet. En dit alles doe ik om zo de cursus van de cursist voort te kunnen laten gaan. En er zijn ook andere zaken waar ik geen invloed op heb. Er gaat bij cursisten zoveel kapot bij aanvang of tijdens de cursus. Objectieven, camera's, verkeerde flitser gekocht, Cactus trigger in plaats van een ST-E2 en dan leen je die laatste dus even van mij, en zo kan ik alle voorkomende ongemakken en problemen opvangen. Want het is zonde als je cursus al voorbij is voordat die is begonnen. En het is wekelijks nodig.

En nu baal ik er gewoon enorm van als ik het lijstje opmaak van alle vermiste spullen. Het loopt behoorlijk in de papieren en ik heb nog steeds niets. Of niet meer. Zal ik het dan maar gaan verhuren de spullen? Is een idee.

No way, nooit dat ik dat zal doen. Het hoort een service te zijn. Service van de zaak. Wat moet ik dan rekenen voor het lenen van een flitsstatief? 5 euro per week? Als de eerste de beste cursist na een week na aanschaf al de eerste gasvering kapot trekt heb ik aan die 5 euro ook niet veel. En ik wil het gewoon niet. Babs en ik hebben wel eens overlegd om een aparte pagina te maken op onze website met als naam de "Verhuur" pagina. We waren het er echt allebei over eens dat dit zo niet kon doorgaan. En toch, ondanks het gezamenlijk genomen besluit maak ik die pagina niet. Ik wil geen spullen verhuren. Ik wil cursus geven en gewoon mensen kunnen helpen als ze een technisch probleem hebben of overkomt.

En nu naai ik mijzelf dus een oor aan. Ik heb er geen ander woord voor. Dit kost goud geld. Alles wat kapot is gegaan of vervangen moet worden, wat kwijt is, aangeschaft is voor als er iets van de cursist kapot gaat, plus verzekeren als ik iets van de cursist kapot maak kost mij nu 4000 euro per jaar. Dat geld ben ik in dit tempo van kapot maken of meenemen sowieso kwijt en dan heb ik nog geen boterham verdiend. 4 ruggen!!!

Sorry hoor cursisten, maar dit is even een avond dat ik echt even zwaar pissed off ben. Even stoom afblazen middels deze blog. Misschien dat het helpt. En misschien dat mensen na thuiskomst gewoon even de extra meegnomen spullen kunnen terug zenden per post? En misschien dat iemand ook een keer het wil zeggen als hij/zij iets kapot maakt? Dat zijn toch normale vragen van mij? Ik doe er alles aan om jullie iets te leren en te helpen. Dan mag ik toch wel verwachten dat men gewoon open en eerlijk is ten opzichte van mij? We werken 5 intensieve dagen met elkaar. We maken veel mee. Waarom dat zo raar doen met mijn spullen? We bouwen toch wel iets van een band op met elkaar dat je zo niet met elkaar omgaat? Toch? En zeker niet mijn spullen.

Ik baal echt en heb even helemaal geen zin meer om te fotograferen. Dat is nog wel het ergste.