Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Wat is er mis met de echte wereld?

Ongelofelijk wat ik vandaag weer allemaal heb meegemaakt? Er zijn van die dagen….
_DSC2443

De perfecte wereld bestaat niet. Klaar. Punt. Ik streef ernaar, maar of we het ooit bereiken? Gelukkig is er dan nog fotografie. Met fotografie kan alles. Ook in de niet perfecte wereld.Zo kan het gebeuren dat ik vandaag in Laroquebrou ineens een Space shuttle voorbij zag komen. Ja, echt waar! Je kunt het je niet voorstellen, maar ik zag er echt een, niet voorbij komen, maar zelfs gewoon net na de lancering. Nooit geweten dat er in de Correze/Cantal een lanceer basis was voor space shuttles. Wauw. Hierboven zie je het bewijs.


Niet normaal he? Wat een geweld en een gebulder van die Space shuttle. Ik ben nog even blijven staan totdat het donker werd, half uurtje tijd, en toen kwam de volgende foto voorbij. Ik was al in hemelse sferen en na even wachten zag ik het volgende. Het was gelukkig niet heel erg lang wachten. Het moet wel een beetje snel. Maar ik had hem wel.

sterrenlucht

Ja dat was mazzel hebben. Maar ja, ik ben ook onwijs goed dus dit soort foto's kun je wel aan mij overlaten. Pas de problem. Nadat ik dit had ging ik toch nog even verder. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt..Ik draai mij om en zie het onderstaande.

Giraffe

Wauw er was een helikopter onderweg om een ontsnapte Giraffe te vangen. Ik wist niet eens dat er een dierentuin was in de Cantal? Maar ja, je ziet het, hij loopt er echt. Dan moet het wel waar zijn. Nou ik geef die helikopter weinig kans. Hoe moet die nou z'on grote Giraffe tegenhouden. Een soort Godzilla maar dan anders. Veel succes. Morgenochtend een krantenbericht dat Laroquebrou onder de voet is gelopen door een Giraffe? Letterlijk en figuurlijk.

En zo is het wel genoeg. Uit met die onzin. waar gaat het mij dan wel om?

Nog steeds wordt er meer en meer wordt nabewerkt en gephotoshopt. De mensen die dat doen noemen het dan nog steeds fotografie. Zelfs bij een aantal van mijn cursisten zie ik het ook. En ik heb het ze niet geleerd. En maar blijven beweren dat het echte fotografie is! He, wie denk je dat je voor hebt. Ik zie het altijd. En dat laatste is nog niet eens ze belangrijk, maar het gaat mij om de zienswijze. Is de werkelijk wereld niet mooi genoeg? Waarom moet het altijd maar mooier en mooier. Wat heb je als nabewerker te compenseren? Omdat je leven niet perfect is? Dan maar ter compensatie "perfecte" foto's maken? Dat is een vermoeiend leven. Ik zou niet met je willen ruilen. Ik omarm de imperfectie en neem zelfs nog genoegen met minder. En ik vind mijzelf toch echt wel een hele goede fotograaf.

Veertig jaar fotografie en ik heb nog nooit een perfecte foto gemaakt ook al streef ik er wel naar, maar het is nog steeds niet gelukt. En ik weiger ze "perfect" te maken met nabewerkingen. Ik heb geen zin om anderen in de maling te nemen. En nee, ook mijn leven is niet perfect. Het kan altijd beter, zeker als ik naar de laatste tweeënhalf jaar kijk met al die Corona perikelen. Er is altijd wel wat. Dus waarom dan ineens wel perfecte foto's willen maken? Het overgrote deel van de fotograferende bevolking wil dit wel. Kennelijk hebben ze een perfect leven en horen daar de bijpassende foto's bij. En dat je het doet, prima, maar zeg het dan ook eerlijk. Doe niet alsof je er niets aan gedaan hebt. Net zoiets als koppels zeggen dat ze nooit ruzie hebben. Ik geloof er geen bal van. Saai en ongelofelijk. Geen relatie is perfect, de wereld niet en fotografie ook al zeker niet. Dus laat maar zien. Doe niet net alsof.

Ik ben vanmiddag bezig geweest een cursiste te leren dat de helft vaak al meer dan genoeg is. Een bofje schieten (bewust overbelichte foto) dus. Met leuke en goede resultaten. Klinkt gek voor een cursiste om te horen van mij de fotografie leraar, dat de helft soms als genoeg is. Want iedereen met een foto camera in de hand, serieus bezig, wil altijd alles goed hebben. De essentie van een raw fotograaf waarom die op RAW fotografeert. Als ik alles heb kan ik er nog alles mee doen. Dat is een denkwijze die er in gebakken zit. Juist die zullen nooit op het idee komen om eens fijn de helft weg te gooien. Het is een hele andere benadering. Alles willen hebben of al tevreden zijn met de helft? Wanneer je altijd gefocust bent op alles zo goed mogelijk te verkrijgen zul je nooit een onderstaande foto kunnen maken. Dat past niet in het denken van een RAW fotograaf plus nabewerker. Want alles moet en zal perfect zijn.

De lucht is grijs. Het onderwerp wit. Er valt bijna niets te fotograferen met dit waardeloze grijze licht. Ach, het is maar net hoe je ernaar kijkt. Gooi toch gewoon de helft weg! Huh, de helft weggooien? Ja de helft weggooien. waardoor de andere helft veel en veel mooier wordt. Dan heb je toch nog 50 procent mooi. Dat is meer dan niets.

Maria

Want als je niets doet of alles probeert perfect te maken kun je het bovenstaande nooit fotograferen. Dan heb je wel alles, maar eigenlijk heb je niets. Dus geef mij dan maar de helft goed. Het is niet perfect, maar het is meer dan niets.
Als je niets doet, met je camera en instellingen en keuzes krijg je namelijk het onderstaande.

_DSC2482

En ja, dat is inderdaad twee keer niks. Maria is te donker en de lucht is okay. Maar ja het onderwerp ,Maria is wel erg donker. Ze speelt op deze manier een beetje een bijrol. Een soort gesluierde Maria. Daarvoor hebben ze toch geen standbeeld voor haar gemaakt? Ze moet shinen en stralen. Dus als je voor een perfecte witte en mooie Maria gaat moet je wel even de lucht opgeven. Dan krijg je de Maria zoals ze er werkelijk staat. Het is een belichtingstrucje wat ik al jaren doseer en het werkt altijd op grijze dagen. Ook op grijze dagen kun je "perfecte", uh sorry, mooie foto's maken. Perfectie bestaat niet. En dan nog welke perfectie? Die uit de toverdoos van het zoveelste fotobewerking programma? De maakbare wereld? Ik geloof er niet in. En dat er velen wel in geloven is zo klaar als een klontje. Ook al kunnen ze niet perfect fotograferen dan doen we toch gewoon alsof. Net zo makkelijk met nabewerking. Hoe je het noemt noem je het, maar noem het geen fotografie! Noem je zelf dan nabewerker en dan neem ik mijn petje weer wel af voor je. Maar please stop ermee anderen te laten geloven dat de wereld perfect is als jij het fotografeert. En doe je het dan wel, zeg het dan ook eerlijk.

Wat is er mis met de echte wereld? Dat is mijn punt. Die is echt mooi genoeg zonder photoshop. Maar je moet wel een beetje kunnen fotograferen.

P.S.:

  • sinds 8 juni 2011 vliegen er geen space shuttles meer.
  • Vrouwen zonder rimpels en oneffenheden zijn stukken minder mooi ( zeker op middelbare leeftijd).
  • Blauworanje (verloopjes) luchten in landschappen met filtertjes, terwijl de zon van de andere kant komt… hahahahaha. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  • En ja, die Giraffe was ook niet echt!
  • Ik ben de slechtste fotobewerker aller tijden. Dat is echter niet erg, want ik kan fotograferen. Of zoals Janna en Mina mijn bijna perfecte dochters zouden zeggen toen ze nog jong waren:" Geeft niet erg Papa".