Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Kijken naar Dirk

Kijken is mijn vak. Ik doe het al 28 jaar. Ik kan leuk fotograferen, maar kijken kan ik nog veel en veel beter. Eigenlijk heb ik als specialisme kijken. Maar ja, ga daar eens een vak van maken?!
Hoe dan ook ik kijk 24 uur per dag zeer bewust en inmiddels kan ik na 28 jaar oefening veel zien. Met een enkele blik kan ik de gedachte van iemand niet lezen, maar wel zien op zijn/haar gezicht. Ja lees die zin nog maar eens opnieuw. Niet begrepen? Ik kan geen gedachten lezen, zeker niet, maar ik kan wel de gedachte het gezicht zien staan. Verbale communicatie (praten) is dan vaak niet meer nodig. Ik weet het al. Met een chique woord noemen ze dit ook wel non verbale communicatie.
Ook tijdens het geven van cursussen zie ik soms blikken en gezicht uitdrukkingen en dan weet ik dat iemand even niet zo blij met mij is. Ik kan aardig direct zijn en wanneer worden nog maar net mijn mond uitgekomen zijn zie ik al dat de uitgesproken worden of soms zelfs nog uit te spreken worden verkeerd gevallen zijn. Laten we zeggen dat tact en diplomatie niet mijn sterkste punten zijn. Nou ja, je kan niet alles hebben in het leven. Maar… gelukkig kan ik wel goed kijken en zodoende mijn fouten of onhandigheden snel proberen te herstellen of te nuanceren.

Maar twee weken geleden overkwam mij iets waarvan ik baal dat ik er niets mee gedaan heb. Ik had namelijk Dirk daarna gelijk moeten bellen. En moeten zeggen:” Dirk jongen het gaat niet goed me je. Je komt verkeerd over. Je bent erg onzeker wat is er aan de hand man?”
Ik keek naar een weinig zeggend interview met Dirk Scheringa over niet enorm belangrijke zaken. Jemig, wat stond hij te draaien, nerveus van zijn ene op zijn andere voet te wiebelen. Slecht geformuleerde zinnen en ook nog eens heel onzeker uitgesproken. Ik heb het gezien, ik heb ernaar gekeken en er niets mee gedaan. Ik heb gezien dat daar een directeur, groot aandeelhouder, voorzitter van een leuke voetbalclub stond waarmee het niet goed ging. Nu weten we het inmiddels allemaal twee dagen na dato. Maar ik wist het min of meer al twee weken geleden. Ja, makkelijk kletsen denken jullie nu misschien. Nou dan geloof je me niet, ook goed. Zover gaat de kunst van het goed kijken wel. Onze testosteron kikker Wouter Bos heeft samen met de De Nederlandse Bank vakkundig de DSB het finale nekschot gegeven.

Twee weken geleden heb ik de ontwikkelingen van afgelopen week al gezien. En er niets mee gedaan. Daar baal ik van. Nadat ik de TV uitzette dacht ik alleen maar:” wat is daar aan de hand? Het is niet normaal dat een directeur van een bedrijf zich zo slecht presenteert. Ik zag het, maar mijmerde:” Ach, hij zal zijn dag wel niet hebben gehad”. Volgende keer als ik hem weer een keer op TV zie zal ik extra opletten hoe hij dan het interview afhandelt.

Een echte volgende keer zal er niet komen. De man is nu kapot “gemaakt” en ik kan me niet voorstellen dat er voorlopig nog een normaal interview zal komen. Heel menselijk en begrijpelijk. Maar als ik beter had kunnen interpreteren wat ik gezien had, wat had ik dan moeten doen? Die enorm stomme Pieter Lakerman moeten bellen en vertellen dat hij niet mensen in het programma radar had moeten adviseren om hun geld bij de DSB bank weg te halen? Ja, dat had ik moeten doen. Alleen wist ik niet dat hij dit zou gaan zeggen. Dankzij dat fantastische advies zitten nu duizenden gezinnen zwaar in de problemen. Erg fijn meneer Lakerman!

Kortom, goed kijken kan je heel veel informatie verschaffen. Ik ben er blij mee dat ik het goed kan. Ondanks dat ik door het bovenstaande verhaal er niets aan had kunnen veranderen. Wie ben ik dan wel? Ze zien me aankomen. Ik sta nog sneller buiten dan dat ik nodig had gehad om binnen te komen.
Maar toch… Goed kijken kan je heel veel leren. Onder andere de dingen die nooit worden uitgesproken. Dus als je echt een goede fotograaf wilt worden begin dan nu met bewust kijken en dan zonder camera ! Op je werk, tijdens het sporten, in het verkeer, op een terrasje, tijdens een goed gesprek en zo kan ik nog wel een hele tijd verder gaan. Kijken, kijken en nog eens kijken. Heerlijk. En Dirk…? Die gaat over een tijdje weer lekker naar het voetbal kijken. Ook hij zal zeer waarschijnlijk daar heel anders naar gaan kijken.

P.S. Moet je eens opletten als je een foto ziet van Dirk in de buurt van een door hem ingehuurde trainer ( en dit is geen grap). Eerst samen op de foto met Louis en nu Ronald. Op die foto’s ergens op of rond het veld kijkt hij altijd naar zijn trainer. Ik weet wat het betekent. Nu jullie nog