Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Kalibreer je tablet met X-Rite

Kleuren en dan vooral juiste kleuren tijdens het fotograferen, maar ook erna zijn enorm belangrijk. Kleur is sfeer en sfeer is het wel of niet hebben van een mooie foto. Kalibratie is belangrijk. Zonder een gekalibreerde monitor kun je nooit echt heel erg goed worden met fotografie. Het kalibreren van je monitor waarmee je werkt is gewoon noodzakelijk. Maar nu is er nog een optie… het kalibreren van je tablet.

X-Rite aankondiging
Eenmaal thuis achter je computer is het heel erg belangrijk dat je ziet wat je werkelijk gemaakt hebt. Als je dat niet ziet of kunt zien door geen of een verkeerde kalibratie dan leer je nooit iets en wordt je ook niet beter. Een monitor kan daarnaast ook nog eens te helder of te donker ingesteld zijn. Meestal is het de eerste optie. Te licht. Dus dan kloppen er al twee dingen niet. Hoe zoek je dan nog je beste foto op? Dit is allemaal echter binnen (thuis) achter je computer.

Buiten ( of ergens anders binnen, daar waar niet je computer staat) zou je dit het liefst ook willen. Nu hoef je op zich geen Einstein te zijn om gemaakte foto's van je camera over te zetten op een tablet. Ik heb een I-pad, maar het kan ook een ander soort tablet zijn. Je computer altijd mee sjouwen naar buiten is vaak geen optie. Er moet dan wel stroom aanwezig zijnen dat is er lang niet altijd. Nou dan maar op de laptop beoordelen denk je misschien…, ja maar die zijn vaak niet betrouwbaar. Ook nadat ze gekalibreerd zijn ( kijkhoek is nagenoeg altijd te klein). En daarom is een tablet helemaal niet zo'n gekke optie. Stroom heb je niet nodig als de tablet tenminste opgeladen is en het scherm van een tablet, zeker die van een I-pad is best wel goed van zichzelf al. En een tablet is licht en makkelijk mee te nemen.

En nu zorgt X-Rite ervoor dat je ook een tablet kunt kalibreren. Geweldig. Het is echt nog helemaal nieuw. Als je dit wilt ga je eerst even naar de App store of Google play en download de App Color true. En ben ik even blij dat ik al vijf jaar iedereen een X-Rite 1 display pro aanraad als device om mee te kalibreren. Want die heb je nodig of een ander X-Rite apparaat om je tablet mee te kalibreren. Check even: http://www.xritephoto.eu/colortrue voor de juiste informatie. Er zijn verschillen tussen Android en IOS systemen.

Na installatie op je tablet moet je computer met daaraan verbonden de X-Rite I1 display pro aanzetten. De twee (tablet en computer) zoeken door middel van de Color true app contact met elkaar. De App laat duidelijk zien wanneer dat het geval is. Dan krijg je vervolgens onderstaand scherm te zien.
Configuratie
Je plaatst de X-Rite I1 display pro op het scherm van je tablet.

Kleuren-meten
Net als bij een "normale" kalligrafie van je computer monitor krijg je allerlei verschillende kleuren te zien. Een kleine discoshow. Na drie minuten is dat proces klaar. En nog even voor een goed begrip, wat is kallibratie?
De app weet welke kleuren hij gaat laten zien op het scherm van je tablet. De lezer ( X-Rite I1 display Pro) leest die kleuren. Wanneer die anders gelezen worden dan dat ze in principe hadden moeten zijn betekent dat de kleuren nog niet kloppen. Het verschil tussen input en output is kallibratie. Met als toevoeging dat helderheid daar ook nog bij hoort. Dit proces is na drie minuten klaar en je tablet laat perfecte kleuren zien. Foto's die je gemaakt hebt zie je zoals je zo ook echt gemaakt hebt. Kortom je weet wat je gedaan hebt. wat was goed, wat was niet goed enzovoorts.
Klaar
Vervolgens kun je gaan bekijken wat het verschil is voor en na kalligrafie. En ondanks dat de schermen van zeker I-pads best wel behoorlijk goed zijn zul je zien dat er nog veel winst behaald is door middel van kalligrafie. Het scherm van een tablet is slecht te fotograferen, toch heb ik het gedaan. Zelfs deze lastig te maken foto's laten duidelijk het verschil zien.
niet-gekallibreerdWel-gekallibreerd
En deze foto's zijn zomaar even snel uit de losse pols gefotografeerd. Kijk je op je tablet dan zien de foto's die al op je tablet aanwezig waren er stukken beter uit. Je ziet dan kleuren zoals ze echt aanwezig zijn in de foto en de helderheid van het scherm klopt ook. Je kunt met de app Color true ook nog print simulaties toepassen, maar dat lijkt mij wel erg hoog gegrepen. Dat zal ik in ieder geval altijd vanachter mijn computer blijven doen.

Je kunt nu met de tablet in de hand aan anderen op een betrouwbare manier je gemaakte foto's aan derden laten zien. Wat diegene ziet klopt ook.
Je kunt ook tijdens het fotograferen even snel je te beoordelen foto overzetten naar je tablet en daarop beoordelen hoe je verder moet gaan of dat het goed is. Er zijn inmiddels zoveel camera's met ingebouwde wifi. Je kunt snel even een te beoordelen foto downloasen naar je tablet. Dus ook buiten, waar je ook bent kun je de juiste keuzes maken tijdens het fotograferen. Je hoeft nooit meer achteraf te concluderen, had ik het maar geweten of gezien tijdens het fotograferen want dan had ik het anders gedaan. Nee, je kunt het nu zien! Kleurecht en met de juiste helderheid. Dat heet ook wel een goede kalibratie.

Kortom weer een stap vooruit in een lastig fotografie proces wanneer je streeft naar uitstekende resultaten. Voor de RAW liefhebbers heeft dit uiteraard weer geen enkele zin. Want die doen niets met kleuren. Alles op e automaat en we zien het later wel…..

Een belangrijke ontwikkeling binnen fotografie, en zoals ik al schreef, wat heerlijk dat veel van mijn cursisten de X-Rite al in hun bezit hebben. Daar het naar mijn mening de beste is. Het beste meet in ieder geval. De App Color true is gratis. Dus wil je het jezelf nog een stukje makkelijker maken? Doe het dan. Camera mee naar buiten, tablet mee en er kan jou niets meer gebeuren. Je kunt altijd met zeer goede foto's thuiskomen.

Er is nog maar één iets wat het bovenstaande proces onnodig maakt. Een display van een camera die te kalibreren is. Dan is het gehele bovenstaande verhaal niet meer nodig. Hoe logisch zou dat zijn. Het kalibreren van je camera display! Maar daar schrijf ik nog wel eens een andere blog over in de toekomst.