Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Fuji geeft je weer een nieuwe camera

Dat ik Fuji een te gek camera merk vind is wel zo langzamerhand bekend. Ik weet dat in ieder geval al zeventig ( ja 70!) een Fuji camera erbij hebben gekocht of ter vervanging van de Canon of de Nikon. Velen heb les gegeven middels een basis- en een vervolg cursus. Toen is men overgestapt en de meesten hebben wel begrepen dat een Fuji het makkelijkst fotografeert op de Aperture stand. Diafragma voorkeuze. Lastig daar iedereen in M heeft leren fotograferen.
56076E58-F0DA-43A4-80E9-688F0917BA10
Koop je een Fuji camera, dan is er toch een momentje van schakelen en het wennen aan de andere en soms ook totaal onbekende functies. Zoals S en H functie en Dynamisch bereik vergroten. Kwalitatief zijn Fuji camera’s echt “state of the art”, maar iets minder nauwkeurig te belichten door het veelal gekozen diafragma voorkeuze programma. Hoe je het went of keert, dat belicht gewoon minder nauwkeurig.

Vandaag 29 juni was de grote dag. Al enkele maanden gingen er geruchten over de aanstaande Fuji 4.0 firmware update. Betere manieren van scherpstellen en anders en beter en sneller en anders en beter en ga zo maar door. Nooit werd er gerefereerd aan de verbeterde manier van belichten. Dat vond men niet belangrijk. Zegt dat wat over de manier van fotograferen van de schrijvers? Ik denk het wel. Ja het scherpstellen kan beter en sneller en nauwkeuriger, zeker weten. Maar dat andere addertje onder het firmware update gras vind ik veel interessanter.

In mijn ogen is de allerbelangrijkste verandering en verbetering in de firmware update dat de T stand op de sluitertijden schaal geheel anders gebruikt kan worden. Deze is na de update te gebruiken vanaf 30 seconden tot en met de waanzinnige 1/32.000 e seconde. Met je linkerhand bedien je het diafragma en met je rechterhand en de draaiknop aan de voorzijde van de camera bedien je de sluitertijden. De X-T1 is hiermee een volledige M camera geworden. Wat een vooruitgang! Het enige echte nadeel van het fotograferen met een Fuji camera is nu weggenomen. Voor wat betreft de X-T1. Gebruikers van andere Fuji camera’s kunnen dit voor alsnog niet krijgen. Helaas zou ik erbij willen zeggen.

Manueel belichten is altijd veel preciezer dan belichten op diafragma voorkeuze stand. Even anders richten en je hebt een totaal andere belichting dan je had bij je voorgaande belichting en dan moet er nog de correctie overheen komen. Veelal viel dit aardig op te lossen door met centre weighted lichtmeting te werken en heel nauwkeurig te richten, maar dan nog waren er altijd wel afwijkingen. En degene die mij kennen weet hoe ik streef naar een perfecte belichting. Dat alles is nu veel makkelijker geworden door de firmware update 4.0 van Fuji.

Dit is nu al de derde maal dat Fuji je eigenlijk een geheel nieuewe camera geeft. De eerste keer het moment dat je hem kocht, de tweede keer was bij firmware update 3 en nu nog een keer bij firmware update 4. Drie keer een nieuwe camera voor de prijs van één. En deze is voor mij wel legendarisch. Dit is nog noot vertoond door geen enkel merk.

Critici kunnen nu denken, ja dan had Fuji dat meteen moeten doen. Zit iets in, maar Fuji heeft haar huidige line-up camera’s gewoon heel anders ontworpen. Met een andere gedachte erachter. De gedachte dat diafragma voorkeuze fotograferen voor vele gebruikers wel genoeg zou zijn. Een beetje retro achtig. Het liep echter iets anders dan Fuji gepland had. Ze gingen voor een plekje in het straat van Leica en komen door deze aanpassing nu in ieder straatje terecht.

Je kunt de Fuji X-T1 als een meetzoeker camera gebruiken ( net als Leica) maar je kunt hem nu ook als een spiegelreflex gebruiken en ermee belichten op M zoals met een DSLR camera. Je hebt als het ware twee camera’s in één met de voordelen van beide werelden.

Ik ben er vannacht niet om 05.00 uur voor opgestaan ( op dat tijdstip zou de update beschikbaar komen) maar in de loop van de ochtend na de firmware update te hebben gedaan, was ik toch wel zeer enthousiast. Wat een verschil en hoeveel makkelijker is het belichten nu met een Fuji X-T1. Volgens mij gaat dit ook terugkomen in de recentelijk aangekondigde X-T10.
56076E58-F0DA-43A4-80E9-688F0917BA10
De nieuwe manieren van scherpstellen heb ik uiteraard ook nog naar gekeken en mee gespeeld. Deze vind ik echter lang niet zo belangrijk. Het lijkt wel weer verbeterd te zijn, zeker weten doe ik het nog niet helemaal. Ik heb al een paar foto’s voorbij zien komen dat ik dacht…. “nou dat zou nog beter kunnen”. Zo bleken vissen in mijn aquarium toch nog lastig te zijn. En niet omdat ze zo snel zwemmen.

Hieronder vind je een overzicht van de nieuwe auto focus modes en waarvoor ze dienen en hoe te gebruiken.
A6CE27C2-6FE5-459D-8478-516FB93DDDBC
Fuji pretendeert veel met haar auto focus verbeteringen middels firmware update 4.0. Ik ga er nog niets over zeggen. Eerst goed testen. De eerste echte test zal zijn tijdens een rugby wedstrijd 22 augustus van CA Brive. Ik mag graag rugby fotograferen. Erg lastig tot nu toe om te doen met een Fuji camera. Als dan en daar alles veel makkelijker en beter gaat zal ik er meer over schrijven. Dertig mannen die ogenschijnlijk dwars door elkaar heen lopen en continu op elkaar liggen en dan toch precies die ene eruit kunnen pakken qua scherpstellen. Dat is de uitdaging. Daarover later meer. Zoals gezegd Fuji doet nu overkomen alsof het heel veel beter is geworden, maar dat zeiden ze bij update 3.0 ook. En dat viel tegen. Dus ik hou nog een vinger aan de pols en zeg nog niets.

De belangrijkste functie wijziging is gewoon dat de Fuji X-T1 nu ook als een M camera gebruikt kan worden. En dat heeft een grote impact. Ook op mijn cursus bijvoorbeeld. Nu moet ik rekening gaan houden met welke Fuji camera een cursist heeft tijdens een Fuji camera cursus. De X-T1 kan het wel, de X-Pro 1 niet, de X-E2 ook niet… enzovoorts… om het makkelijker te maken. De een leer ik dus belichten op de A-stand en de ander kan en mag op de M stand. Liever in de M stand omdat het nauwkeuriger is. Hiep hiep, hoera. Nog meer om rekening mee te houden tijdens de cursus, maar dat is mijn probleem en ik red me wel.

Alle cursisten die in het bezit zijn van een X-T1 ga naar de onderstaande website om je camera te upgraden. Je krijgt een nieuwe camera! Gratis en voor niets van Fuji. Wat een aardige jongens toch. En wat een klantenbinding.

Pagina voor firmware update en uitleg

Heel veel plezier en geniet ervan.

Wil je weten wat je in principe te wachten staat voor wat betreft het nieuwe AF systeem? Kijk dan op: https://youtu.be/ko1_bslRqsI