Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Je ondergrond schoonmaken

Bij stillevens, product fotografie en andere onderwerpen de kans is redelijk groot aanwezig dat je ooit een Polyethyleen ondergrond gaat aanschaffen en gebruiken. Heb je die eenmaal dan slaat iedere keer na gebruik de schrik toe. Zit er alweer een kras op! Gek word je daarvan. Ze zijn niet duur, maar ook niet goedkoop. Te duur voor eenmalig gebruik. Maar ik heb een goede tip voor jullie. Gaat je een hoop geld besparen.

_DSC8820

En hierboven zie je de oplossing. Het hoe of wat ga ik zo uitleggen. Eerst het probleem beschrijven.

Werken met Polyethyleen platen is leuk. Het geeft een mooie reflectie. In zwart vaak mooier dan met een witte uitvoering omdat de reflecties nog sterker worden. En er zijn ook nog vele andere kleuren. Maar welke je ook kiest, krassen doen ze allemaal. Soms heb je het idee dat als je er al naar kijkt er weer een kras bij is gekomen. Niet goed dus. Steeds een nieuwe kopen wordt dan een erge dure hobby.

In principe wil je met z'on polyethyleen plaat als ondergrond een foto als onderstaande maken. Of iets dergelijks. Voor mij zijn het ondergronden waarmee het makkelijk scoren is. Bijna iedereen houdt er wel van.

14-11-2023_Apple_0008 1

Zo'n ondergrond moet dan wel echt strak zijn. Krassen ga je onherroepelijk zien. En als je ze ziet dan heb je een probleem. Het valt teveel op. De gemiddelde nabewerker zal er misschien geen last van hebben want die kunnen alles weghalen, maar ik zorg er altijd voor dat ik niets hoef weg te halen. Dat is veel makkelijker.

Daarnaast kun je ook nog last van stof hebben. Stof is echter gewoon een kwestie van heel schoon en proper werken. Blijven stoffen gedurende het hele fotografie proces. . Het liefst met een micro fiber doek en blazen met een balg is soms al voldoende. Dus het stof probleem daar heb ik geen oplossing voor, maar wel voor krassen.

In de eerste foto vind deze blog zie je een boortol een set speciaal voor de auto om lak van je auto te poetsen. En de "eeuwen oude" Turtle wax staat er bij. Mag ook een andere zijn.

Je begint met een aantal druppels te verspreiden over de gehele plaat. Je boortol is voorzien van de meest zachte schijf die je op je boortol snel laat ronddraaien. Officieel zijn hier polijst machines voor, maar die moet je dan weer kopen en een boortol heb je waarschijnlijk al. Je gaat minimaal tien minuten over de gehele plaat heen tot er een soort gelijkmatige wass van was over je hele plaat heen zit. Alle druppels was goed verspreiden over je polyethyleen plaat en een beetje drukken op je machine. Dat de wax er echt een beetje ingaat. In de krassen. Als je daarmee klaar bent dan laat je de plaat even tien minuten rusten. Dan kan de was er nog dieper intrekken.

En dan pak je de andere draaischijven. Die zijn voor polijsten. Daarmee ga je net zo lang door totdat alle wax verdwenen is. Dat constateer je met het blote oog. En eventueel daarna nog even met de micro fiber doek eroverheen voor de laatste kleine streepjes en plekjes. En dan is je Polyethyleen plaat weer zo goed als nieuw. Helemaal schoon en alleen de diepste krassen krijg je er niet mee weg, maar veel oppervlakkige wel. Mijn drie zwarte platen zijn na jaren van intensief gebruik weer zo goed als nieuw.

En de boortol kun je er flink op los laten draaien. 2000 toeren per minuut mag best. Waarschijnlijk gaat hij ook niet sneller. Wel even af en toe met je blote hand aan de plaat voelen of die niet te warm wordt. Anders moet je het even wat rustiger aan doen.

Nou dat was weer mijn tip waarmee jij geld kunt besparen. Eerdaags ga ik het ook nog met een echte krassen verwijderaar voor auto's proberen. Die had ik echter niet op voorraad staan. Ik denk dat het daarmee nog beter zal gaan.

10-10-2023_Poesje_0008
Nou, zoeter dan dit wordt het niet bij mij. Krassen verwijderen voor een clean en strak beeld.