Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Je hobby is niet compleet als je niet print

Harde schijven raken voller en voller. Meer en meer foto's al of niet goed gemaakt stapelen zich op. Maar wat doe je met al die foto's? Op een gegeven moment heb je er zoveel dat je bijna niet eens meer weet dat je ze hebt. Bij het zoeken in je archief kom je ze opeens weer tegen. "Oh ja, die is ook mooi en die ook, maar eigenlijk was ik ze al vergeten denk je dan". En daar blijft het dan weer bij. Om die aha erlebnis misschien over enkele jaren weer een keer mee te mogen maken met dezelfde foto. Het zou zomaar kunnen.
Vele mensen zullen het bovenstaande herkennen. Welkom in dat geval. Je behoort bij de fotografie generatie X. Ongeacht je leeftijd ben je opgegroeid met digitale fotografie en je komt nog steeds niet verder dan op je beeldscherm je foto's beoordelen en delen met anderen. Delen gaat dan meestel via je eigen website, of websites als Flickr. 500PX, Instagram of Facebook.

Dat is jammer want daar zijn die mooie camera's niet voor gemaakt. De camera's die wij allen gebruiken tegenwoordig zijn veel te goed om het te kunnen laten zien via een website. Een Nikon D800 is veel te scherp en te goed om andere enthousiaste fotografen ooit te kunnen laten zien hoe goed jij en de camera bent. Echter ook een slechte Olympus of Casio camera is te goed voor welke website dan ook. De resolutie en kleurweergave van een websites is veel te laag. En niet een beetje te laag maar veel te laag.

Vroeger ging men een donkere kamer in. Ook wel een Doka genoemd. Dan ging je je foto's printen na eerst uiterst zorgvuldig je films te hebben ontwikkeld. Daarna ging je ze afdrukken en als er een zeer geslaagde foto tussen zat ging je die zelfs op een A3 afdrukken. En als die afdruk dan eenmaal perfect was dan had je vervolgens een enorm groot YESSSSSSSSSSS gevoel. Kicken, blij zijn, uit je dak gaan, uit je plaat.! Helaas bestaat dat moment voor 99% van de mensen die fotograferen niet meer.

Tegenwoordig is de werkwijze, maken en vervolgens bekijken op een monitor. Ook wel kicken als alles goed is, maar het haalt het toch echt niet vergeleken met een perfect afgedrukte A3 die nog licht te fixeren in de fixeerbak wachtende op het moment dat je het licht aan kunt doen. De magie van fotografie. En dan haal je die afgedrukte foto uit de bak om hem vervolgens minutieus te beoordelen op details. En je te verwonderen dat jij deze schoonheid hebt gecreëerd. Hierover gaat mijn blog.

99% van al mijn cursisten en niet cursisten printen nooit een foto. Een gemiste kans omdat de drempel zo laag is tegenwoordig. Je hoeft niet meer zoals vroeger een hele kamer om te bouwen of vrij te houden als donkere kamer. Je hoeft nooit meer in de stank van de chemicaliën te staan. Slecht voor neus handen en milieu. Nee tegenwoordig bestaan er hele mooie printers. Die kunnen naast je computer staan en klaar is Kees of Truus. Voort 450 euro koop je een waanzinnig goede Epson printer.

AC805BD6-7CA7-4167-A34D-EF7BE61E51A1

Laatst had ik toevallig weer eens iemand (het gebeurd niet vaak) die een print en kalibratie cursus kwam volgen bij mij. De cursiste in kwestie viel zowat van haar stoel af toen ze zag hoeveel mooier een print is dan een weergave op de monitor en het maakt niet uit welke monitor dat is. Zoveel meer details zag ze. Eindelijk kon ze goed scherpte beoordelen van haar Leica camera en objectieven. Eindelijk werd door middel van printen de echte kwaliteit zichtbaar. Ze was verbaasd. Zoals de enkele cursisten die haar voorgingen dat ook waren. Daarnaast wil ik ook de magie verwoorden die ontstaat als je aan het wachten bent totdat de printer nu eens eindelijk klaar is. Hoe snel ze ook zijn, het duurt altijd te lang. Het liefst zou je de print er willen sleuren. Om te kijken hoe mooi het geworden is. Je kan haast niet langer wachten. Dat is de magie en romantiek van fotografie. Dat moment van wachten. Het wachten op het eindresultaat en elke keer weer een blik op je printer werpen om te kijken of je al wat meer kunt zien. De fraaie kleuren en scherpte en de details die je nog niet gezien hebt op je monitor. Nostalgie in optima forma en zo' essentieel onderdeel van je fotografische hobby.

De print cursus geef ik sporadisch. Bijna niemand heeft er interesse voor. En op zich geeft dat niet, ik geef cursussen genoeg dus maak je om mij geen zorgen en iemand goed leren fotograferen is en blijft mijn hoogste doel. Besef echter wel dat als je niet in staat bent om je eigen foto's uit te printen je fotografisch hobby niet af is. Het maken is één, het afdrukken is twee. Je foto's op een harde schijf stof laten happen is geen goed plan. Alleen op een website of op je eigen monitor bekijken ook niet. Op die manier kun je niet zien hoe mooi het werkelijk is. Dat kun je alleen zien wanneer je die ene prachtige foto gaat printen.

Bijdehandjes kunnen nu denken of zeggen: " ja maar Patrick, een monitor is een doorzicht weergave van een foto en een geprinte foto is een opzicht weergave. Het licht valt op een foto en zal op die manier altijd minder intens zijn. Want doorzicht is altijd intenser en mooier". Zoiets kun je alleen denken of zeggen als je nog niet een perfecte afdruk hebt gezien. Zoveel scherper, zoveel meer detail en doortekening.....zoveel mooiere kleuren. Niet zelf afdrukken betekent dat je hobby nooit ech compleet zal zijn. Naast het feit dat je er al printende weer een keer achterkomt waarom ik iedereen belichting trapjes laat maken. Op een monitor kan bijkans alles, maar niet met een printer. Daar moet je echt perfect voor belichten tijdens het fotograferen.

Of iemand anders die naar een expositie gaat en bedwelmd is door de mooie prints die er hangen. Misschien zijn ze van jou wel net zo mooi. Maar dan zal je ze toch eerst moeten printen. Een Nikon D800 geeft een redelijk goede basis voor een A2 print. En dat is me dan een partij indrukwekkend!!! Daarvoor heb je een D800 gekocht, voor niets anders dan dat. A2 prints maken. Anders had je net zo goed een D7000 kunnen kopen. Sorry, ik liet me weer even gaan.

Kortom je fotografische hobby is pas af als je ook je eigen werk kunt printen. Is dit een promotie voor mijzelf om meer print cursussen te gaan geven? Misschien een heel klein beetje, maar het is niet de hoofdzaak. Ik wil jullie ergens op attenderen. Ook al heb je al enkele jaren die mooie digitale camera van welk merk dan ook, je hebt nu op dit moment nog steeds geen idee hebt hoe mooi die camera werkelijk is. Laten afdrukken is geen optie. Je moet het zelf doen. Dan weet je zeker dat wat je bedoeld hebt te maken er ook zo uitkomt. Het is immers jouw foto. Alles onder controle hebben vanaf fotograferen tot aan het moment dat die A3 afdruk op tafel ligt na te drogen.... Dat is pas echt kicken. En pas dan is je hobby compleet. En door middel van printen leer je ook beter fotograferen. Tijdens het afdrukken word je met je neus genadeloos op je eventuele fotografische tekort komingen gedrukt. Het was leuk op de monitor totdat je ging proberen die foto af te drukken. Oeps..... iets te ver gegaan met de bewerkingen.... oeps de RAW file een beetje teveel omgezet en aangepast. ... en ga zo maar door.

Een volger van mij op Facebook had het laatst wel perfect door. Maar hij komt dan ook uit de drukkerij wereld. Hij zag enkele sneeuwfoto's en gaf als comment op Facebook:" zo die zijn niet makkelijk af te drukken". Hij had bijna helemaal gelijk. Maar alleen een kenner ziet en weet dat. De foto was gelukkig erg goed gemaakt dus het printen viel wel mee. Printen kan heel lastig zijn als je niet goed fotografeert en niet eens weet wat printen is. Kan je wel goed fotograferen en vervolgens ook printen..... dan........

Is er niets mooier dan een mooie afdruk. En zo is het cirkeltje alweer rond. 23