Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

CaptureOne een dievenbende

Op een Mac werken in combinatie met Capture One. Dat is niet zo'n goed idee. Ik leg uit waarom. Scherm­afbeelding 2023-09-30 om 18.01.36Scherm­afbeelding 2023-09-30 om 18.01.36
Ik werk sinds enige tijd met Capture One omdat je dan niet perse verplicht bent om een abonnement te nemen. Dat ben je wel bij andere fotoprogramma software leveranciers. CaptureOne geeft je in ieder geval nog de mogelijkheid om gewoon een versie te kopen en dan ben je klaar. Dan is het van mij zonder dat je maandelijks een uiteindelijk nog duurder abonnement moet betalen. Toch is het kopen van CaptureOne niet zo mooi als dat het lijkt.

Apple heeft net haar OS vernieuwd en na de update kwam ik er binnen een minuut achter dat mijn Capture One 22 versie niet meer werkte. Veel andere software op dezelfde computer direct getest maar alles werkte gewoo. Alleen CaptureOne gaf een probleem na de Apple Mac update. Ik ben gaan zoeken en herinstalleren, maar ik kraag de 1 jaar oude versie de 22 versie niet meer aan de gang. Vervolgens een mail geschreven naar CaptureOne dat ik toch wel redelijk ontstemd was hierover ben. Ik ben op dit moment een professioneel fotograaf die niet meer zijn foto archief in kan. Dat is zeer lastig werken. Ook in het weekend want het werk gaat altijd door. Tot mijn grote verbazing kreeg ik binnen een dag een antwoord.

Scherm­afbeelding 2023-09-30 om 18.03.22

Ofwel versie 22 wordt gewoon niet meer ondersteund. Daar mag ik het dan mee doen! Geen sorry of zo. Versie 23 werkt wel met het nieuwe Apple Sonoma OS systeem. Dus je moet gewoon een nieuwe kopen. Want anders kan en kon ik helemaal niets meer.

Ik vind het een boeven mentaliteit van CaptureOne. Gewoon diefstal. Ik heb betaald voor de versie 22 en ze besluiten gewoon met die versie niet de nieuwe OS systemen van Apple te ondersteunen. Ik heb betaald voor iets maar kan het niet meer gebruiken. Waarom? Dat vindt CaptureOne gewoon niet meer nodig. Dit is zeer amateuristisch. Iedere leverancier van wat dan ook heeft gewoon de verplichting om ook backwards compatibilityte garanderen. Anders is een product niets meer waard. Ik bedoel ik heb al een keer 350 euro voor de volledige versie betaald maar kan deze gewoon niet meer gebruiken na een jaar. En nu moest ik dus weer 350 euro aftikken. Wat een belachelijk bedrijf dat PhaseOne en CaptureOne.

Ik heb helaas vandaag de 23 versie wel moeten aanschaffen want anders kon ik niet verder werken. Ik moest wel. Het werk moet af. Ik raad echter een ieder aan om nooit meer CaptureOne te kopen. Het is dus duidelijk dat ze willen dat je ieder jaar een nieuwe versie koopt. Dat wordt een dure hobby gezien het feit dat de 22 versie nog prima werkte en in de 23 versie eigenlijk niet echt essentieel nieuwe of belangrijke verbeteringen werden toegepast.

Heb je je Mac update naar Sonoma nog niet gedaan doe het dan nog even niet. Je bent dan direct je CaptureOne kwijt. Start gewoon niet meer op. Mij heeft het weer uren en uren gekost en veel geld. Dit was voor mij de laatste keer CaptureOne.