Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

De genante niemandshand

Ik kijk naar een bericht op Facebook. Wat gegniffel om een rare foto van President Hollande van Frankrijk. Mensen uitlachen of als een sukkel afbeelden is niet zo moeilijk. Gewoon een verkeerd getimde foto pakken en klaar ben je. Zo kun je van iedereen een sukkel maken of er lelijk uit laten zien. Verder heb ik er echt geen aandacht aan geschonken. Wist ik veel dat beeldredacteur Frank Schallmaier van de Volkskrant een hele serie bij elkaar heeft gezocht...
Genante niemandshand

Daar kwam ik vanavond pas achter toen ik televisie zat te kijken. Frank Schallmaier heeft allemaal foto's bij elkaar gezocht waarbij het lijkt of de gast van Hollande hem geen hand wil geven. De foto's dat de gast en Hollande wel elkaar een hand geven zijn er ook, maar die zijn niet gepubliceerd. Onderstaand zie je één van de foto's waar het over gaat. En zo zijn er nog negen geplaatst door de Volkskrant.

De heer Schallmaier heeft echter een lesje etiquette en fotografie nodig. Hij mag dan wel beeldredacteur zijn, maar dat zegt niet alles.

Hollande ontvangt gasten op het Elysee. Als gasten dan weer weggaan is het heel normaal dat de gastheer zin vertekkende gast een hand geeft ter afscheid. De gastheer dient als eerste zijn hand uit te steken. Dus logisch dat er velen van dit soort foto's zijn. De president steekt zijn hand uit en de gast geeft altijd binnen een seconde een hand terug. Uit beleefdheid, als dank voor het goede gesprek of welke reden er ook aan gehangen mag worden. De andere foto's dat de gasten van Hollande hem wel een hand geven zijn er ook. Die zijn niet geplaatst. Waarom niet? Nou zegt meneer Schallmaier, dit leek me wel leuk. Het is zo'n houterige man. Inderdaad Hollande is een ietwat houterige man. Dit gegeven over zijn motoriek en overkomen zal hij zelf vast ook wel weten en vervelend vinden. Sarkozy was heel erg klein. Hij liep altijd op schoenen met verhoogde hakken om iets groter te lijken. Zeker omdat zijn vrouw Carla Bruny iets groter was. Dat is best slecht voor de ego's van sommige mannen. Dan ga je toch ook geen serie foto's plaatsen met alleen maar de verhoogde hakken van de schoenen van Sarkozy? Iedereen heeft kunnen zien dat hij klein is. En iedereen kan ook zien dat Hollande niet het meest flitsende voorkomen heeft. Hij is echter niet gekozen om zijn uiterlijk maar om de daden die men van hem verwachtte.

Ik schrijf dit niet om Monsieur Hollande te verdedigen, mijn President is hij niet. Hij neemt te weinig daadkrachtige beslissingen of helemaal niet, maar dat is ook een beslissing. En iets veranderen in Frankrijk is echt niet makkelijk. Het is echter wel een aardige man. De vraag die open blijft staan is, moet een krant een president van een land zo doen laten overkomen zoals de VK nu doet? Ik vind het echt niet kunnen. Naar mijn idee hoort een krant objectief nieuws te brengen. Betrouwbaar nieuws. En geen stemmingmakerij te door een persoon neer te zetten als een malloot van wie categorisch de hand wordt geweigerd. Want het is niet waar. Dat is onrecht en daar kan ik vrij slecht tegen.

1F770EB0-E0AE-4CA3-BEF9-9914696C9A55

Deze foto is er ook, wel handenschudden, maar niet geplaatst door de VK. Want dan klopt het door de heer Schallmaier bedachte plaatje niet meer. Ik kijk naar Hollande die Merkel een stevige hand geeft en Hollande doet werkelijk alles goed. En dan krijg je opeens een heel ander beeld. Een warme foto van de twee belangrijkste leiders van Europa. Ik kijk naar Hollande die een goede ferme handdruk geeft en recht in de ogen kijken van Merkel en als extraatje een extra hand op dezelfde arm om nog meer warmte uit te stralen en te laten zien dat de banden echt goed zijn tussen Frankrijk en Duitsland. Perfect! Of dit nu ingestudeerd is of niet. Maar wat een verschil van dag en nacht. Hollande is niet mijn favoriet, maar oh wat is het makkelijk en goedkoop om iemand als een sukkel neer te zetten terwijl hij dat echt niet is. Het is een aardige man, heel erg normaal die weinig krachtige beslissingen neemt en een klein beetje houterig overkomt. Iemand continu als een loser afbeelden door hem neer te zetten als niemand die hem een hand wil geven.. is ver beneden de stand van de Volkskrant.

Categorisch de verkeerde foto's uitkiezen is manipulatie. Ik zou als hoofdredacteur van de VK nog eens heel goed gaan nadenken over het contract van Schallmaier. Vreemde humor houdt hij er op na en kent zeker zijn verantwoordelijkheid niet. Want de andere foto's waarbij de hand wel hartelijk geschud worden zijn er ook.

Als ik al mijn mislukte foto's van mijn vrouw Babs op een rijtje zet met één oog dicht, of nog erger beide ogen dicht, of net op het moment van afdrukken een gekke bek trekt of gewoon moe is of verveelt kijkt lijkt het vanzelf wel een keer alsof ze een lelijk mens is. Het tegendeel is waar. Het is dus maar net wat je laat zien en waar je de mensen naar laat kijken.