Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Foto's aan de muur

Ik kwam binnen en dan zie je ineens een muur van zeker 12 meterof meer helemaal gevuld met mijn foto's. Dat is leuk om te zien en een grote verrassing.

WhatsApp Image 2023-11-26 at 12.27.38

Ik kom binnenlopen om er een Marokkaanse kookcursus te volgen en ineens zie ik een hele grote wand helemaal gevuld met mijn foto's. Dat ze mijn foto's hadden gebruikten dat wist ik wel, ik had ze speciaal in opdracht voor de school gemaakt. De foto's hangen al door het hele gebouw heen. Maar nu ineens hingen ze allemaal verzameld bijeen op één grote muur. En dat is toch wel erg grappig en leuk om te zien.

Ik was verbaasd en vereerd. Het halve restaurant van de school van muur tot muur vol zien hangen met mijn foto's dat is nogal wat.

Alles was wel omgezet naar zwart wit. Dat begrijp ik wel.Het geeft iets meer rust. Het zijn namelijk allemaal kleurenfoto's. En hoe goed ik ook mijn best heb gedaan destijds om alles in mijn stijl met kloppende kleuren te fotograferen hou je altijd kleine afwijkingen. Alleen al het feit dat tegels aan de muur in de leslokalen, bakkerijen, slagerij en patisserie anders zijn van kleur geeft sowieso al een andere tint en ook wel sfeer mee aan een foto. Dat valt niet op te lossen. Dat is de essentie die meekomt van de plek waar je het gefotografeerd hebt.

Hier drie voorbeelden en dan zijn er nog 10 maar die laat ik niet allemaal zien.
01-02-2022_13 vents_0054 1 1
Er zit geel groen in de muren, de tegels op de wand. Dat krijg je altijd terug in je foto.
13 vents Yannick 1
In dit leslokaal zijn de tegels op de muur grijs/groen. Let ook op hoe het wit wel echt wit is.
15-02-2022_13 vents boulangier_0029 1
En in de bakkerij zijn de tegels op de muur bruin oranje. Dus dat kleurt de hele foto mee. Maar het wit is weer gewoon echt wit. Dat terwijl ik nog met vele soorten wit te maken had destijds. Ook witten kunnen verschillen.

Zouden ze deze drie foto's en de tien anderen allemaal op de muur hebben geplakt dan wordt het toch iets minder rustig om naar te kijken. Dus ik snap de omzetting naar zwart wit. Alleen hebben ze dat helaas slecht gedaan. Heel veel witten bijten uit terwijl dat in mijn originele foto toch echt niet het geval was. Ik heb mede daaraan hard gewerkt. En dat viel niet mee.

Maar goed, een kinderhand is gauw gevuld. Ik was en ben blij dat de directeur van de school ervoor heeft gekozen om nog een keer al mijn gemaakte foto's te gebruiken op een andere manier. Het is toch weer een stuk promotie voor mij als fotograaf voor de jaren dat de wand met mijn foto's gevuld zal zijn. Graag had ik een betere omzetting gezien dan dat ze nu gedaan hebben. Ik had het ook liever zelf gedaan. Maar ja, dat is niet zo. Ik weet wel dat degene die het gemaakt en omgezet heeft niet veel verstand heeft van histogrammen, uitbijters en dichtlopers. Maar het mag de pret niet drukken. Ik ben er blij mee.
WhatsApp Image 2023-11-26 at 12.27.47 (1)