Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

NASA photoshopt ook...

´┐╝Photoshoppen lijkt welhaast een nationale sport geworden. Wie niet kan Photoshoppen telt niet meer mee. Schiet je een leuke opvallende foto valt gelijk de halve bevolking over je heen met hoe je dat toch zo ge-photoshopt hebt. Hmm, vreemd werkwoord zo. Maar dat geeft eigenlijk al aan hoe normaal photoshoppen is geworden. Het lijkt wel alsof zonder Photoshop er geen normale foto meer geschoten kan worden. Maar zo is het dus niet. Kom op zeg.

Mensen die goed hun fotografische techniek beheersen hebben nauwelijks Photoshop nodig. Ja een heel klein beetje voor de allerlaatste nabewerkingen, maar meer zal het nooit worden. Vaak heb ik het gevoel alleen te staan met deze „ pure” gedachte. Als een roepende in de woestijn. Ja ik weet heus wel dat ik inmiddels al een oude lul begin te worden op fotografisch gebied. Ik ben nog op de ouderwetse manier opgeleid en probeer dien ten gevolge zoveel als maar mogelijk is de plaatjes uit mij camera te toveren. Iedereen die me kent kan dit beamen. Bij mij weinig geklooi met Photoshop. Vroeger in de doka probeerde je de laatste onvolkomenheden recht te breien met doordrukken en tegenhouden. Maar je kon niet totale beelden veranderen. En zo zou het eigenlijk ook Photoshop gebruikt moeten worden. En ik weet het wel, tijden veranderen, maar er zijn grenzen. In ieder geval voor mij. En het volgende bericht sluit daar aardig op aan.

Nu kwam ik echter een heel leuk nieuwsbericht tegen op de internetversie van het A.D. „ De Nasa shopt aliens weg op ruimtefoto” . Zo dat is nog eens nieuws! Ontkennen heeft geen zin meer. Ze zijn er dus echt. Yeah zie je nu wel. Spectaculaire kop, maar dekt die ook de lading?
Satelliet Casini heeft foto’s gemaakt van Saturnus en daarop zou te zien zijn dat we niet alleen zijn in het heelal. Photoshoppers en theoretici wisten het gelijk. Ruimtewezens waren zichtbaar geweest op de foto. Want als je namelijk de foto veel lichter maakte dan kon je ze duidelijk zien.

Gelukkig wist de verantwoordelijk bij de Nasa te melden dat de hoogwaardige camera die tientallen miljoenen kilometers boven ons hoofd hangt zijn beeld opbouwt in drie lagen. 1x een rode foto, 1x een groen foto en 1x een blauwe foto. Die drie tezamen vormen uiteindelijk een geheel beeld. En om die drie beelden na elkaar te schieten koste even tijd. En daarom is er wat ge-photoshopt anders zie je duidelijk de beeldverschuiving veroorzaakt door de factor tijd in drie lagen te schieten. Zo logisch allemaal.

Ik heb geen idee wanneer satelliet cassini de lucht is ingeschoten maar het zou zomaar al eens 10 jaar geleden kunnen zijn. Of nog langer. Toen waren de digitale camera’s nog niet zo snel. Destijds werd er ook nog heel veel van deze drie lagen opname techniek gebruik gemaakt. Waarschijnlijk is het een hele oude Hasselblad met een hele oude V digitale achterwand erop. En die werkte nog door zijn opname in drie delen te maken. Het grote nadeel daarvan was dat je eigenlijk geen bewegend onderwerpen kon fotograferen. Maar ja er was niets beters dus is die oude goede Hasselblad met zijn nadelen toch maar mee gegaan het heelal in.

Dus weer zijn er geen marsmannetjes of andere aliens voor de lens verschenen. Het is me toch wel weer de tegenvaller van de week. Alsof Aliens zweven achter een maan en zo groot zijn dat ze zich niet erachter kunnen verstoppen. Heb je het ooit zo zout gegeten? Aliens groter dan een maan?

Ik heb niet veel verstand van Aliens, ik heb niet veel verstand van Photoshop maar gelukkig wel van fotografie en camera’s. En ik sluit me aan bij de Nasa mensen. De foto is bewerkt, maar alleen om de inmiddels achterhaalde digitale fotografische technieken een beetje te verbloemen zodat er voor het grote publiek een aardige foto overblijft om naar te kijken. Niets meer en niets minder.

En de aliens en marsmannetjes zijn nog steeds niet bij ons mensen in de picture gekomen. Maar je weet maar nooit. Blijf goed kijken!