Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Hoge prijzen in Nederland

Er zijn rare dingen gebeurd in Nederland qua prijzen. Ik woon al lang in Frankrijk en koop traditie getrouw liever in Nederland. Ik ben echter niet helemaal gek. Ik houd meer en meer de prijzen in de gaten daar de service kwaliteit van Nederlandse winkeliers vaak niet goed is. Maar de prijzen in Nederland zijn inmiddels sky high. Een opmerkelijke constatering.
Altijd was Nederland goedkoper dan Frankrijk als het ging om fotografische spullen. Nederlandse winkeliers namen genoegen met minder marge dan de Franse en de afstanden in Frankrijk zijn gewoon veel en veel groter waardoor distributie altijd duurder is. Maar nu….?

Ik keek samen met een cursist naar een setje Godox flitsers. Omdat hij iets wil gaan aanschaffen. En wat ik toen tegenkwam….? Ik ben het verder gaan uitzoeken. Het viel me eigenlijk al een tijdje op maar had er niet echt goed naar gekeken. Nu wel.

Een Godox AD 100 Pro kost bij Kamera Express, een winkel waar ik nooit zal kopen, 349 euro (lees mijn voorgaande blog). Zelfde prijs als bij andere Nederlandse foto winkels. Daar is dus op het eerste gezicht nog niets vreemds aan de hand.

Schermafbeelding 2021-11-05 om 20.36.25

Als ik ga rondkijken bij waar ik normaal koop in Frankrijk zie ik de eerste prijsverschillen. In Frankrijk kan ik dezelfde flitser vinden voor 299 euro. Een prijsverschil van 50 euro. Nog niet echt heel veel, maar voor de prijs waarop de AD 100 Pro zich bevindt is het toch wel een behoorlijk verschil.

Momenteel zijn er veel aanbiedingen voor een set van Godox met 2 a 3 flitsers tegelijk in een tas met accessoires direct meegeleverd. En dan worden de prijs verschillen ineens wel heel erg groot. De onderstaande set kost in NL: 899 euro.


Schermafbeelding 2021-11-05 om 19.05.20

De duo kit kost in Nederland bij Kamer Express 899 euro. Dezelfde kit in Frankrijk kost echter:

Schermafbeelding 2021-11-05 om 19.06.11

En als je goed leest zie je dat dit ook wordt geleverd door Kamera Express. 200 euro prijs verschil. Dat is nogal wat. Hoe kan dat? En dan is er ook nog Miss Numerique hier in Frankrijk en die duikt daar weer 20 euro daar onder. Die is dan nog goedkoper, maar volges mij hoort de set dus niet meer te koste dan 699 euro. Waarom wordt er in Nederland da 899 euro voor gevraagd? Geleverd door dezelfde winkel. Doe mij eens een lol. En gaan jullie eens vragen in de winkel hoe dat kan? Het komt uit hetzelfde magazijn in Rotterdam.

Schermafbeelding 2021-11-05 om 20.39.38

Nu is op prijs kopen nooit iets geweest wat ik heb aanbevolen, ik ben een tegenstander daarvan, maar deze verschillen zijn wel heel erg groot. En hoe kan het dat Kamera Express in Frankrijk de set goedkoper aanbied dan in Nederland, terwijl ze uit Nederland moeten leveren? Bij de triple kit worden de verschillen nog groter. Daar gaat het verschil naar 400 euro.

Kortom er zijn rare dingen aan de hand in Nederland. Duitsland is van oudsher het goedkoopste land van Europa voor fotografische aankopen. Dat is al 25 jaar zo. Nederland zat nooit echt slecht met haar prijzen. Nu wel. Ligt dit aan Godox? Nee, want bij andere producten kom je hetzelfde beeld tegen.

Stel ik ga een Canon R6 kopen.

Kale body kost in NL: 2519 euro
Frankrijk: 2490 euro, niet zo'n groot prijs verschil dus.
Duitsland: 2199 euro met een cashback actie.

Of ik ga een Fuji X-T4 kopen:
In Nederland is de prijs: 1799 euro
In Frankrijk: is de prijs1499 euro.
Engeland: 1490 euro
Duitsland: rekent ook op 1499 overgemaakte euro's.

Het is wederom een enorm prijs verschil. Dat Nederland was duurder is dan Duitsland is altijd al zo geweest. Maar nu zijn de verschillen wel enorm. Dat Nederland altijd goedkoper was dan Frankrijk is nooit het geval geweest. Nu is de situatie standaard precies andersom.

De kleine papa en mama zaken zijn zo goed als allemaal verdwenen. Kamera Express is de agressiefste speler geweest in het spel van eliminatie geweest. Vele zaken zijn overgenomen, maar ook weer net zo snel gesloten. Een grote marktspeler zou betere prijzen moeten kunnen hanteren. Dat is alles behalve het geval. Dan zijn er nog de concurrenten als Cameranu, Camerland. Die hanteren echter dezelfde prijzen. Zijn er prijs afspraken? Ik vermoed van wel. Want hoe kun je anders als Kamera Express zijnde een Godox flitsset in Nederland verkopen voor 899 euro en in Frankrijk voor 699 euro? Het komt waarschijnlijk allemaal bij Disnet ( Nederlandse importeur Godox) vandaan. En als het daar niet vandaan komt dan is het nog erger. Dan kopen ze buiten de importeur om. Hoe dan ook het Nederlandse fotowinkel systeem is failliet. Prijzen zijn onnodig hoog en niet te verklaren verschillend vergeleken met omliggende landen.


Schermafbeelding 2021-11-05 om 19.07.51

Bovenstaand kitje betaal je in Nederland inmiddels 69 euro voor. Ik heb er destijds nog 49 voor betaald, maar de prijzen in Nederland zijn enorm gestegen. 30 euro meer binnen een half jaar tijd. Of iemand zit enorm zijn zakken te vullen…de distributeur of de overgebleven Nederlandse grote fotowinkels? Het is een van de twee. Zolang ik het niet zeker weet kan ik geen schuldige aanwijzen. Ik kan nog meer voorbeelden geven, maar de grote lijn voor het verhaal lijkt me wel genoeg.

Ik kan nu wel schrijven dat ik hiervoor 8 jaar en langer geleden in mijn blogjes voor heb gewaarschuwd. Dat is nu echter mosterd na de maaltijd. Het kwaad is geschied. De kleine winkels zijn verdwenen en de grote zijn groter en duurder geworden. Niets daarvan is in het voordeel van jou uitgevallen. Sterker nog, de meeste van de lezers hebben dit eigenlijk zelf veroorzaakt. Je had bij die kleinere winkels moeten blijven kopen. Doordat ze er nu niet meer zijn kunnen de grote jongens zeer waarschijnlijk prijs afspraken maken en zijn de prijzen hoger dan in alle omliggende landen. Nu wil ik jullie niet tegen de haren instrijken, maar… ja wat nu?

Standaard teveel betalen? Godox duo set, accessoires en tasje erbij. Betaal je liever 899 euro of betaal je liever 679 euro? Hoeveel service en kwaliteit moet een dealer dan nog gaan leveren om dit prijs verschil recht te praten? Dat is niet recht te praten. Voor 100 euro meer koop je zelfs een derde Godox flitser erbij waar je dan in Nederland vervolgens 400 euro meer voor betaald.

Ik weet dat het rommelt in Distributie Nederland. Grote fotografische distributeurs zijn bezig om zich samen te voegen. Die ene die dan overblijft krijgt dan nog meer macht. En ik zeg nu alvast dat de prijzen nog verder zullen stijgen.

Wat doe jij nog hieraan? Helemaal niets meer. Het is al te laat. Maar het is maar wel even dat je het weet. Meer voor minder, de slogan van de Aldi. Ik haat het. Dat kan helemaal niet. Het gaat altijd te koste van iemand. Wil jij dat op je geweten hebben? Uiteindelijk gaat het ook een keer ooit om jouw baan.

Ik ga nu iet zeggen koop niet bij Kamera Express. Dat zou teveel op de man spelen zijn. Maar weet wel dat waar je ook koopt in het Godox voorbeeld je minimaal voor 220 euro belazerd wordt. Bij accessoires is het zelfs 50% van het aankoop bedrag.