Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

AI fotografie

Of het selectieve perceptie is weet ik niet. Maar ik word overspoeld met berichten over AI fotografie. Artificial intelligence. Er gaat geen dag voorbij of er komt wel weer een bericht over dit onderwerp langs. Ik ben het toch eens een beetje gaan uitzoeken. Proberen zelfs met teksten. Als je zin heb kom te lachen moet je vooral doorgaan met het lezen van deze blog. Scherm­afbeelding 2023-02-13 om 18.45.06

Ik geloof niet in nabewerken dus al helemaal niet in kunstmatig te maken foto's. Dat is voor mij helemaal een no go area. En als je het wel doet moet je het geen fotografie noemen. Net zoals vele beeld bewerkingen. AI testen voor fotografie zat er nog niet in. Dan moet ik een abonnement aanschaffen voor iets wat ik toch verder nooit meer ga gebruiken. Zonde van het geld voor het schrijven van slechts 1 blog.

Wel heb ik mij aangemeld bij Chatgpt. Dit is voor alsnog alleen voor teksten. Ik lees niets anders dan dat het zo geweldig is en dat leerlingen hun huiswerk niet meer maken op school. Leerlingen gaan gewoon naar Chatgpt, typen een vraag in en klaar is het huiswerk. Dan hoef je dus helemaal niet meer na te denken. Mits je nog maar een beetje kunt schrijven. Een schrikbeeld voor iedere leraar uiteraard. Ik heb de proef op de som genomen. Ik heb Chatgpt gevraagd om een blog te schrijven voor Patrick Kijkt, de rubriek waar je nu in zit, over Digitale Fotografie Vakantie. Ik wilde het niet al te moeilijk of veeleisen maken. Leuk is dat je live kunt zien wat en hoe Chatgpt zijn teksten bij elkaar verzameld. Je ziet het zo op het scherm verschijnen regel voor regel. Alleen is het jammer dat de geproduceerde tekst nergens op slaat.

Mijn vraag was: Schrijf een blog voor Patrick Kijkt over Digitale Fotografie Vakantie.

En de onderstaande tekst kwam eruit rollen.

Fotograferen is een geweldige manier om momenten vast te leggen en te onthouden (dat is waar). Of je nu een professionele fotograaf bent of gewoon van fotografie houdt, een fotovakantie is een geweldige manier om nieuwe plekken te ontdekken en je fotografische vaardigheden te verbeteren.

Patrick, een amateurfotograaf (
sorry, pardon????) , besloot om op fotovakantie te gaan en deel te nemen aan een digitale fotografie-workshop (nee ik woon en werk hier). Hij was op zoek naar een uitdaging en om zijn fotografische vaardigheden te verbeteren. ( ja je bent nooit te oud om te leren, maar volgens mij geef ik de cursus)
De fotovakantie was gevestigd in een prachtig natuurgebied, waar Patrick de kans kreeg om foto's te maken van adembenemende landschappen, wilde dieren
(waar?) en unieke culturele bezienswaardigheden. Tijdens de workshop kreeg hij inzicht in de verschillende aspecten van digitale fotografie, zoals compositie, belichting, scherptediepte en het gebruik van verschillende lenzen. (ik heb het dus van mijzelf moeten leren?)

Een van de hoogtepunten van de fotovakantie was een bezoek aan een lokale markt, waar Patrick de kans kreeg
(gaaf he?) om foto's te maken van de lokale bevolking en hun dagelijkse activiteiten. Hij was verrast door hoe vriendelijk en gastvrij de mensen waren en hoe gemakkelijk het was om mooie, spontane foto's te maken. (nou dit is wel erg overdreven hoor)

Patrick keerde terug naar huis
(maar ik was toch al thuis?) met een schat aan nieuwe ervaringen en vele prachtige foto's. Hij was blij om te ontdekken dat digitale fotografie veel meer was dan alleen het drukken op de knop van een camera. (en de week erna besloot ik om cursussen te gaan geven? Al hoewel ik wel eens dit soort cursisten heb gehad)

Hij had geleerd hoe hij zijn verbeelding kon gebruiken om unieke en verhalende foto's te creëren. In conclusie, als je op zoek bent naar een unieke en uitdagende manier om je fotografische vaardigheden te verbeteren, overweeg dan een digitale fotografie-vakantie. (Dat is wel waar) Het biedt de perfecte gelegenheid om nieuwe culturen te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten (ook heel belangrijk) en een onvergetelijke reis te maken terwijl je je fotografische vaardigheden verbetert.

Nou je leest het, mits je mij kent en/of hier geweest bent. Er klopt geen snars van. Maar het is wel erg grappig. Het geeft een beetje een idee hoe Chatgpt zijn informatie bij elkaar zoekt. Op zich nog best knap, maar er klopt alleen helemaal niets van tot het gene wat de vraag was. Ik heb er erg om kunnen lachen. Het is een soort Patrick in het land van Alice in Wonderland geworden.

Dan de vraag hoe moet het ooit gaan met AI fotografie? Nou de eerste rechtszaken zijn er al. Getty Images vind het niet zo fijn dat er daarbij gebruik gemaakt wordt van foto's uit hun beeldbanken. Want daar zit natuurlijk de essentie in. Al die AI tekst of fotografie kan alleen maar werken op dingen die al bestaan. Dus met foto's moet er wel gekeken worden naar al bestaande fotografie. Eigenlijk is het dus een wedstrijdje pikken en stelen. En van het gepikte een variatie erop maken. Velen zullen dit niet pikken als ze ontdekken dat hun materiaal ervoor gebruikt wordt. Ik zou het ook niet pikken. Kortom volgens mij wordt dit een doodlopende weg. Je komt niet om copyrights heen. Het beste alternatief lijkt mij toch gewoon om zelf te leren fotograferen. Dat is veel leuker en sneller. Want om nu iedere keer weer in een rechtbank te gaan zitten om aan te klagen of aangeklaagd te worden? Dat is pas onzinnig.

Kortom perfecte foto's maken zonder te fotograferen het zal een illusie blijven.