Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Kijk naar het licht en wacht op het licht

Op welk moment maak je de juiste foto? En wat doet licht bij het maken van een foto? Een eenvoudige uitleg voor een simpele handeling. Kijken naar het licht.
_DSC4540

Je bent buiten. Je hebt alles voorbereid en je denkt dat alles goed is. Denkt… want je bent één ding vergeten. Naar het licht te kijken. Bovenstaande foto is niet goed. Of in ieder geval niet goed genoeg. Want de onderstaande is beter.

_DSC4559

Dit was een halve minuut later. Het is dus een kwestie van geduld hebben. Het was weer eens zo'n typische dag met hier en daar een wolkje. Om gek van te worden. Niet als je even wat beter naar de lucht kijkt. Of noem het langer kijken. Dan kan er wel bij de eerste foto net een wolk zijn overgedreven, maar kijkende naar de lucht zie je dat de wolk alweer bijna voorbij de zon is weggedreven. Dus nog even wachten en je kan wel een mooie foto maken.

Want de kracht van de tweede foto is natuurlijk dat er een rode boom tussen alle groene bomen staat. Dat kun je bij de eerste foto ook wel zien, maar minder goed. Dat is de kracht van licht. Het licht bepaalt waar je moet kijken in een foto. En in de laatste foto is dat dus wel naar de rode boom. En het was gewoon een kwestie van wachten en kijken. Boeren slimheid? Ja zoiets. Iedereen kan dit bedenken, maar het zijn er maar heel weinig dit dit ook toepassen tijdens hun fotografie.

Uiteraard schiet ik wel eens mee met mijn cursisten tijdens de cursus. En hoe goed cursisten het soms ook doen, vaak vergeten ze toch om nog even beter naar het licht te kijken. Nog even wachten en je foto is soms nog veel beter. Blijf bedenken dat licht, mooi licht, het verschil altijd maakt in een foto. Egaal is zelden mooi. En met egaal bedoel ik dat alles hetzelfde is. Ik hou van verschillen en heb daar ook wel eerder over geschreven. Zo zal mijn volgende blog gaan over dat slechte fotografen bang zijn voor schaduwen. Maar nu nog even de herhaling.

Kijk wat langer en wacht wat langer op mooi licht. Daar worden je foto's zoveel beter van. Hieronder nog twee voorbeelden. Zomaar even snel uit mijn archief ergens opgepikt. Van een situatie die hetzelfde is maar dankzij het licht er ineens anders uitziet.

_DSC4310
Alles staat goed ingesteld op de camera, maar het licht is niet goed.
_DSC4307
Zelfde foto. Even gewacht totdat het licht weer terugkwam en kijk wat een verschil. Ineens heb je een aandachtspunt in je foto. De laatste foto is een stuk makkelijker om naar te kijken. Want iedereen die een foto bekijkt kijkt ook altijd als eerste naar het licht.