Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Het heeft geen zin meer om Cactus te kopen

Jarenlang was ik een groot gebruiker en best wel fan van het merk Cactus. Opvallend was echter wel dat na ongeveer september 2018 er niets nieuwes meer uit de fabrieken van Cactus is gerold. Tijd om dat eens uit te gaan zoeken. En hoe goedkoop licht net zo mooi kan zijn als duur licht.

_DSF9257

De beste manier om ergens achter te komen is een vraag stellen. Zodoende heb ik Cactus aangeschreven met mijn vraag: Cactus wat is er aan de hand bij jullie? Voor een Chinese firma is het vreemd als er twee jaar niets is geïntroduceerd.

Ik had het idee dat dit een onnozele vraag was waarop ik nooit antwoord zou krijgen. Toch wel! Binnen enkele dagen. En een heel verassend en eerlijk antwoord.

Ze geven aan door te gaan met de support van Cactus producten. Maar de moeder maatschappij Harvest One Limited heeft besloten dat Cactus niet meer kan door ontwikkelen. Vandaar deat de RQ 250 er nooit is gekomen. Een hele gave flitser, maar ineens werd daar de stekker uit getrokken terwijl deze al aangekondigd was. En sindsdien is er nooit meer iets nieuwes gekomen bij Cactus. Vandaar mijn vraag.

Verder geeft Cactus aan dat het moeilijk is voor ze of extra moeilijk voor ze is geworden om de bestaande grote merken moeilijk te maken? Dat gedeelte interpreteer ik op twee verschillende manieren. Of ze verkochten niet genoeg en hebben het gewoon opgegeven, want de reden die ze aangeven is niet waar. De grote fabrikanten laten mede door hun prijzen de poort wagenwijd openstaan voor bedrijven als Cactus, Nissin en Godox. Er zijn er nog meer.

Verder geven ze nog aan doordat bij de Canon 250 D het centrale flitspuntje in de hot shoe is weggehaald het voor Cactus het sein was om ermee te stoppen. Ik snap de frustratie, maar niemand met een canon 250 D zal ooit met een Cactus gaan flitsen. Het is gewoon een huis tuin en keuken camera waarmee nooit draadloos geflitst zal gaan worden. Maar de trend is dan wel gezet door Canon. Hiermee, door dat ene centrale puntje in de hotshoe weg te halen, dwing je merken als Cactus, Godix en Nissin om hun productlijnen aan te passen. Dat doe je dan wel of niet als fabrikant. Je hebt altijd een keuze. Echter als je het al moeilijk hebt als Chinese fabrikant dan is dit wel een moment om even achter je oren te krabben.

En Canon , Nikon, Sony en alle andere merken vragen gewoon belachelijk hoge prijzen voor hun flitsers. De hele kleine flitsertjes van de grote merken daar gelaten, maar die flitsen ook amper. Kortom Cactus heeft de handdoek in de ring geworpen. Ze bestaan nog wel, maar er zal niets meer nieuws kopen. En vandaar deze blog. Stop maar met Cactus kopen. Op termijn gaat het merk gewoon ophouden te bestaan.

Eeuwig zonde. Ik heb ooit een blog geschreven dat ze eigenlijk een Nobel prijs verdienden voor de ontwikkelingen die ze hebben neer gezet. Dat je met een Cactus V6II iedere merk kunt laten flitsen ook alle merken door elkaar heen. Dat is waanzinnig knap. Maar Canon en misschien andere merken zijn het er niet mee eens. En die dwingen je eigenlijk om een belachelijk duur product van hun te kopen. Wees dan sportief Canon en doe iets aan je prijzen. Ik werk al jaren met de 150 euro kostende Cactus flitsers, negen stuks en ik heb nog nooit iemand horen zeggen: "Goh volgens mij flits jij met hele goedkope flitsers". Ik heb mijn punt gemaakt.

Sorry aan een ieder dat ik altijd zo enthousiast ben geweest over Cactus. Want nu zit je ermee. En als er niets kapot gaat is er geen probleem, en her en der kun je nog wel wat kopen, maar dat houd straks gewoon op. Alternatieven?

Ja Godox volgens mij. Daar ga ik t.z.t. naar overstappen. Nu nog even niet. Maar als dit soort flauwe praktijken van Canon en misschien wel andere fabrikanten zo doorgaan wordt dat echter misschien ook een doodlopende weg. En toch blijf ik schrijven, koop geen Canon, Nikon of Sony flitsers. Ze zijn echt veel en veel te duur.

En verder waardeer ik de eerlijkheid van Cactus. Nooit verwacht, maar ze deden het wel. Weer een stukje inzicht en koop advies in de wonderlijke digitale camera wereld.

Hieronder nog een keer een voorbeeld van wat je kunt maken met goedkope flitsers. Dit doen Canon en andere flitsers echt niet beter.

Mr Bricolage 2