Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Godox kopen in Frankrijk?!

Er is wat raars aan de hand. Een Nederlandse cursist wil na het volgen van een cursus een Godox AD 200 pro erbij kopen. Ik wilde hem even helpen bij dit uit- en opzoeken. Het is weer een opvallend verhaal.
Kamera Express heeft heel wat uit te leggen.

Godox 200 pro nederland

Zoals je hierboven ziet kost de Godox AD 200 Pro 449 euro. Dat vind ik een stevige prijs. Even doorzoeken ook in Frankrijk en ik vind dezelfde flitser van Godox van dezelfde firma Kameraexpress alleen heet die dan in Frankrijk Photospecialist, maar het is hetzelfde bedrijf. En in Frankrijk kost de Godox AD 200 Pro…… je ziet het hieronder….


200 pro frankrijk

In Frankrijk betaal je dus 90 euro minder voor exact hetzelfde product. Ik woon en leef in Frankrijk en ik heb genoeg Godox AD 200 Pro flitsers, maar als ik er nog één nodig heb betaal ik dus 90 euro minder dan jullie in Nederland. En het BTW tarief in Frankrijk is 1% hoger dan in Nederland. Als ik hem wel zou bestellen dan komt het gewoon uit het centrale magazijn in Capelle aan den IJssel. Dat is vreemd. Heel vreemd. Ik heb de cursist dus aangeraden om gewoon in Frankrijk te bestellen vanuit Nederland. Niemand kan daar iets tegen doen. Dat is wettelijk geregeld. Maar waarom rekent Kamera express zoveel meer in Nederland t.o.v van Frankrijk? Ik heb er geen antwoord op. Ik constateer alleen maar.

Nog even de grote concurrent gecheckt, Cameranu en die heeft de Godox flitser voor exact dezelfde prijs staan. Ook 449 euro. Dat is maf. Dan ook nog maar even in Duitsland checken. Even bij foto Koch gluren op de website. Daar blijkt de Godox flitser 376 euro te kosten zoals je hieronder ziet.

Foto Koch Ad 200

Normaal gesproken is Duitsland altijd wel z'on beetje het goedkoopste land voor fotografie aankopen in Europa. Omdat ze de grootste markt zijn en het niet zo nauw zien met wat Duitsland is, dus is de Duitse markt veel groter dan alleen Duitsland zelf. Het land wat grijze export heeft uitgevonden. Maar goed, terug naar mijn punt…Frankrijk is goedkoper door toedoen van kamera express.

Nu weet ik dat Disnet in Beilen in Nederland de distributie doet voor Godox in Nederland. Disnet biedt zelf de Godox AD 200 Pro aan voor 459 euro. Dat is ook de verkoop adviesprijs. Dus dat klopt wel. Ga ik nog een andere winkel in Frankrijk checken die ook Godox verkoopt, geleverd via Disnet. Dan vind ik daar een prijs van 372 euro. Ik zou nu kunnen schrijven dat ik er niets meer van snap. Maar ik snap het juist wel. Er zijn prijsafspraken gemaakt in Nederland. Dat kan niet anders. Frankrijk en Duitsland verkopen de Godox AD 200 Pro voor gemiddeld 375 euro, Ik kan met groot gemak nog meer voorbeelden geven. En in Nederland is de gemiddelde prijs 449 euro. Zeg maar 80 euro prijsverschil. Graaiflatie kun je het niet echt noemen. Het is alleen in Nederland. De andere landen hanteren realistischere prijzen. Nu is het dus eigenlijk zo, hoe dichter je bij de distributeur zit des te meer je moet betalen. Nederland betaalt gewoon gemiddeld 80 euro meer voor een Godox AD-200 Pro flitser. Is het Dinset? Of is het de schuld van Kameraexpress en Cameranu?

De tijd dat ik Nederlandse fotowinkels beschermde ligt ver achter mij. Ze bestaan namelijk nauwelijks meer. Op een enkeling na. Die twee andere Kameraexpress en Cameranu hebben mijn support niet nodig. Ze zorgen prima voor zichzelf wat ik zo zie. Sterker nog ze zijn de twee grootste partijen in de markt en het lijkt er toch echt op dat er afspraken gemaakt zijn. Alle concurrentie is inmiddels uitgeschakeld en dan ga je de markt met z'n tweeën verdelen. Dat is wat er gaande is. Gebrek aan concurrentie.

Kamera Express is inmiddels overgenomen door Vendis Capital. Een Belgische investeerder/uitbater. België is van oudsher een moeilijk en klein land voor het distribueren van fotografie artikelen door haar tweetaligheid. Zelfs bij een hele kleine dealer in België, Foto Coudenijs, is de Gofox AD 200 Pro goedkoper.

Foto coudenijs
En koop je via KameraExpress Deutschland dan betaal je….Kameraexpress deutschland

Ik vind het weer een bizar verhaal. Eén ding weet ik zeker, jullie betalen teveel in Nederland. Deze tip of les was zoals gewoonlijk weer geheel gratis.