Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Ik heb nooit last van slecht licht

Ik heb nooit last van slecht licht als ik iets moois wil maken. Binnen of buiten, het maakt niet uit. Wil je dat ook kunnen? Dan ga ik nu niet zeggen dat je bij mij op cursus moet komen, maar je kunt wel even dit verhaaltje lezen. Allicht dat je er weer wat van opsteekt of geïnspireerd raakt…._DSF1179

Aan mijn cursisten bied ik vaak aan dat ze ook na de cursus als een soort after sales service nog verder kunnen oefenen op Flickr. Dat is een foto community. In een besloten groep geef ik oefeningen, ik begeleid, ik becommentarieer gemaakte foto's en ga zo maar door.Echt als een extraatje voor degenen die meer willen.

Hoewel ik ze zelf leer fotograferen, is mijn kritiek toch vaak dat ze geen mooi licht in hun foto's hebben. En heel vaak is het excuus hetzelfde. Ja, er was geen mooi licht of het regent zo…. Jammer want ze hebben toch ook echt van mij geleerd dat er slechts twee dingen belangrijk zijn voor het maken van een goede foto:
1. Perfecte belichting
2. Maar nog liever, mooi licht!

Dat is het hele rijtje. Meer is het niet. Met punt 1 zijn we wel een tijd bezig. Punt 2 kun je op wachten of zelf maken( en met dat laatste zijn we dan ook wel weer een tijdje bezig). Ja, je kunt zelf mooi licht maken. Met flitsers bijvoorbeeld. En dan denken misschien wel heel veel mensen :" oh daar heb je hem weer met zijn flitsers!" Hoe moet weer zo nodig laten zien dat hij kan flitsen. Nee dat is het niet. Ik heb gewoon een bloedhekel aan slecht licht. Net als met een slechte stereo installatie waar slecht geluid uitkomt. Ik kan er gewoon niet tegen. Van slecht geluid en slecht licht word ik heel erg onrustig. Ik krijg er jeuk van, rode vlekken en ga zo maar door. Ik heb een bloedhekel aan lelijkheid. Zeker als het met een paar simpele ingrepen veel mooier kan worden. Of als het lelijk blijft omdat men gewoon de moeite niet neemt om het mooi te maken. De eenvoudigste oplossing is wachten op mooi licht. Dat kan echter heel erg lang duren. Soms wel een paar weken. Of je maakt het. En als je dan een beetje routine hebt ben je afhankelijk van je ondewrwerp wel binnen een half uur klaar.

Momenteel loopt er ook weer een Flickr oefening. Ik zit hier in Frankrijk en de rest is gewoon thuis in Nederland. Hier bij mij is het lekker weer en iedere dag zou ik buiten mooie foto's kunnen maken. In Nederland gaat dat geloof ik momenteel niet. Of het regent of het is knetter grijs. Ja, mij maakt het niet uit want als het grijs is neem ik gewoon een flitser meer, of meerdere. Hangt van het onderwerp af of wat ik zou willen maken. Maar ik kan altijd in iedere omstandigheid een mooie foto maken met mooi licht. Want als er geen mooi licht is wordt het nooit een mooie foto. En ook al ben je het daar niet mee eens, stel de foto is wel mooi, dan nog zo die mooier zijn geworden als je wel mooi licht had gehad of geplaatste met flitsers. Zo simpel is het.

Kan het nog mooier? Ja, maar er is geen mooi licht. Nou dan maak je het toch! Het is altijd de uitdaging had het nog mooier kunnen zijn dan dat het is geworden. Je belichting is perfect en toch is de foto niet echt dat je denkt, tjongejonge wat een wereldplaat. Dus de belichting is goed, laat ik zeggen perfect, zou moeilijk is dat nou ook weer niet, maar de uiteindelijke foto doet gewoon niet wat je had gehoopt van tevoren dat hij zou gaan doen. Het is altijd het licht wat je foto uiteindelijk wel echt mooi maakt.

Mooi licht geeft mooie foto's, Niet perfecte belichtingen. De laatste is wel nodig om het geheel af te maken. Mooi licht en een perfecte belichting doet wonderen. Als je dan kan dan ben je beter dan 98% van fotograferend Nederland.

Mijn portfolio bestaat voor het grootste gedeelte uit foto's van momenten buiten dat het weer, licht of lucht niet mooi was of verre van ideaal. En toch kom ik altijd met een mooie foto thuis. Want als de lucht niet mooi is kan ik in ieder geval wel het onderwerp mooi maken. Dan is in ieder geval de helft mooi. En als ik dan een beetje ga klooien met instellingen en belichtingen dan kan ik vaak de niet mooie lucht ook nog mooi maken. Onder het mom betere de helft goed dan helemaal niets goed. En nog liever natuurlijk alles goed.

Olivier-et-Jazz
Een voorbeeld als alle bij elkaar komt. En mooi licht in de lucht, mooie wolkjes en de door mij gemaakte verlichting op man en koe. Twee keer goed is het mooiste.
Ballet d'eau
In de lucht gebeurde echt helemaal niets. Het is gewoon een saaie strak blauwe lucht. Jammer. Maar het licht on het onderwerp maakt de foto tenminste nog interessant. Dat is fotografie. Spelen en schrijven met licht. Trek je onderwerp los van de achtergrond door middel van licht. De achtergrond wordt dan nog slechts een ondersteunend decor.

_DSC0919
Een foto met een nog waardelozer lucht en licht. Het is nog steeds geen topper. Maar door middel van flitsers toch nog proberen er iets moois van te maken. Hmmmm, is mij niet helemaal gelukt. Ik denk achteraf dat ik de achtergrond donker had moeten fotograferen. Dat ga ik dan niet alsnog met nabewerking donkerder maken. Dan had ik het maar beter moeten fotograferen. Dus een volgende keer zou ik dat dan anders doen. Van fouten maken leer je namelijk. Van nabewerken leer je niet beter fotograferen.

_DSC0652 1
En de volgende foto was dan de bovenstaande. Doordat de andere foto niet zo goed was geworden heb ik het bij deze anders aangepakt. Het aanwezig licht was echt totaal grijs en saai. Door de achtergrond iets donkerder te fotograferen komt mijn onderwerp er veel beter uit. De basis was heel slecht qua licht. Maar daar heb ik nooit last van. Mooi licht kun je altijd maken. En tegenwoordige met merken als Godox kost het niet eens veel geld meer.

Jeff glop glop
En heel soms heb je mazzel. Dat gebeurd niet vaker dan 10% van de tijd dat je fotografeert. Dan heb je en mooi licht en een mooie lucht. En je onderwerp is ook leuk. Maar dat is sowieso nodig anders hoef je er geen foto van te maken. Dus laat ik zeggen dat maximaal 10% van de tijd alles bij elkaar zou kunnen komen. En dan moet je nog echt mazzel hebben. En daarom flits ik zo goed als altijd. Ik eindig zoals ik begon deze blog.

Ik heb nooit last van slecht licht.