Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Linkje ruilen?

Ik kijk naar mijn inbox die overspoelt wordt de laatste tijd met vragen voor het ruilen van links. Linkje ruilen is vaak de vraag.

De aanvragen komen van verschillende kanten. Eén ding hebben ze gemeen met elkaar. Ze vragen, maar hebben nooit iets te bieden. Wat is dat toch? Waarom zou ik een link plaatsen naar Roompot vakanties? Wat heeft dat met fotografie te maken? Ja ze doen ook in vakanties krijg je dan als antwoord. Pfff…..
En toen weer een redelijk grote fotowinkel uit het zuiden van het land. Of ik alsjeblieft een link op de website van Digitale fotografie vakantie wilde plaatsen. Dat zou erg interessant voor mij zijn. Oh, ja? Wat dan? Of waarom dan? Nou als we bij jou op de website staan is dan goed voor je uitstraling naar buiten toe…. En andersom? Nee daar konden ze niet aan beginnen, daar deden ze niet aan.

Afgelopen week kwam er een andere aanvraag binnen van een fotowinkel uit Noord Nederland. Of ik een link wilde ruilen? Maar jullie hebben helemaal geen link pagina antwoordde ik terug! Nee, maar dan zetten we jouw link op een andere website, die is niet van ons maar dat maakt niet uit. Het is een soort verzamel portal. Nu had ik toch nooit deze link toch nooit willen plaatsen omdat het een fotowinkel is waar ik niet achter kan staan, maar ik besloot het spel maar even mee te spelen. Nieuwsgierig ook naar het gene wat het zou kunnen opleveren.

De fotowinkel wilde graag hun link op mijn website hebben. Ook deze winkel gaf ook al aan dat het erg goed voor mijn uitstraling zou zijn. Nou van uitstraling kan ik geen brood kopen. En ik dacht nog… sowieso niet slim van ze om op mijn website te willen staan. Want dan hebben zeker niet mijn blog gelezen: Contact advertentie voor fotowinkels. Op 11 juli 2010 schreef ik bepaald niet positief over hen, maar wel netjes, ik had het net als nu over de firma C. te A. En zeker hebben ze dan ook niet die beroerde test over hun huismerk statieven hebben gelezen. Het Redged statief wat een waardeloze prul is. Er schiet me nu gelijk te binnen dat ik die test nog naar beneden moet bijschaven. Want inmiddels zijn alle rubberen ringen die om de poten en middelzuil zitten compleet vergaan, verdroogd, poreus en niet meer één deel met het statief. Je krijgt de statief poten nagenoeg niet meer los of vast draaien. Het lijkt mij van mijn kant gezonde en normale kritiek. 250 euro betalen voor een statief om het vervolgens na 3,5 jaar niet meer te kunnen gebruiken? Is niet goed en dat schrijf ik dan.

Maar goed het is de zorg van C. te A. om te weten wat ik schrijf en niet het mijne. Ik ga dus nog verder in discussie met de man die namens C te A handelde en vroeg ze om een financiële vergoeding. In de vorm van een Fuji X-T1, heb ik zelf ook eens wat waar ik voor het eerst in negen jaar niet voor zou hoeven betalen. Of een Nikon D750 voor uitlenen tijdens de cursus als er eens wat kapot gaat. Niet te laag mikken dacht ik nog, gewoon hoog inzetten en als ze slim zijn bieden ze dan de Fuji aan want die is een stuk goedkoper. En die wilde ik echt wel. De Nikon is ook leuk, maar die heeft niet perse in mijn tas te komen. En de derde en laatste keuze was 1000 euro om een jaar op website te mogen staan. Hey, 1000 euro is niet teveel gevraagd hoor. Zeker niet als je mijn andere blog hebt gelezen. Ik kan, als ik erachter ga staan of er achter wil gaan staan kan ik flink wat mensen richting een winkel proberen te sturen en die winkel aan extra omzet helpen. Want eerlijk is eerlijk, mijn cursisten geven best wel veel geld uit. Als ik alleen al de nieuwe Fuji’s bij elkaar optel die gekocht zijn in 2014!!! Pffff, niet normaal zo veel. Volgens mij ben ik de enige echte Fuji Ambassador.

En een ander feit waarom ik niet te laag ga zitten met wat ik vraag is dat als je op mijn website komt met een link dat dan ook echt iets exclusief is. Je komt er echt niet zomaar op. Het is tot nu toe maar één iemand gelukt. Het is het bedrijf van Rob en dat heet www.fotowebmanager.nl. Waarom? Omdat Rob een goede en mooie vent is en ik achter zijn dienst en service kan staan. En hij mag er gratis op staan. Niet alles hoeft geld te kosten en ik gun hem van harte succes omdat ik weet dat hij er ook hard voor moet werken. En soms moet je elkaar gewoon lekker helpen. En of mijn link naar fotowebmanager veel toevoegt weet ik niet, maar ik doe mijn best. Niet alleen via de website, maar ook in woord en daad. En laat ik ook de gun factor niet vergeten.

De fotowinkel C. te A. vond het allemaal veel te duur en overvraagd iets waar ik wel op gerekend had. Hey, je bent kruidenier of niet. En ik had het sowieso toch niet gedaan. Maar het meest vreemde voor mij blijft dat als ze goed mijn website hadden gelezen ze nooit op mijn website hadden willen staan. Kwestie van lezen. En aan mijn voorwaarden wat een goede fotowinkel moet zijn voordat ik ga proberen cursisten een bepaalde kant op te sturen kunnen ze bij lange na niet aan voldoen. Ja, ik ben kritisch, maar gezond kritisch. Ik vraag en verwacht hele normale zaken. Als ik een nieuw statief koop en er blijkt een schroefje te ontbreken dan verwacht ik dat ik dan geholpen wordt om aan dat ontbrekende schroefje te komen. Nee zegt C. te A. dan moet je zelf maar met de importeur contact opnemen. Dat hoort de winkel te doen die het jou verkocht heeft. Dat heet service en dat maakt je een goede winkel. Niet de rijen in de winkel door de lage prijzen. Maar oh wee…. als er iets mis is……

Mijn website blijft heerlijk schoon en blanco, op de link naar Rob zijn activiteiten na dan. Ik behoud mijn vrijheid om lekker te kunnen zeggen en schrijven wat ik echt denk en wat ik wil schrijven. Wat een bevoorrechte positie! En jullie kunnen mij blijven geloven. Ik heb nergens een commercieel belang bij. Af en toe ook wel helaas hoor. Dus als ik iets goed vind, dan is dat ook echt zo. En als ik iets niet goed vind dan is dat ook echt zo dat ik het niet goed vind. Heerlijk wat een vrijheid en geloofwaardigheid. Dat laatste is misschien nog wel het aller belangrijkste. Geloofwaardig zijn.

Mijn lijstje van geloofwaardigheid:
  • Hoodman zoekers zijn goed en erg praktisch en nuttig. Wel duur.
  • Fuji is fantastisch, maar kan nog beter op een aantal punten.
  • Nikon is nog steeds lekker bezig, maar let wel op Nikon het is wat minder origineel aan het worden.
  • X-Rite Pro beste product op calibratie gebied. Niets aan toe te voegen.
  • Aantal Dell monitoren, kan ik ook erg achter staan. Niet alle monitoren.
  • Calumet, best een goede winkel. Niet altijd alles op voorraad en veel verloop personeel.

Haha, en met de toevoegingen snij ik mijzelf weer meteen in de vingers. Bovenstaande bedrijven zou ik kunnen promoten zonder mijn geloofwaardigheid te verliezen. Ik meen de aanbevelingen, maar de toevoegingen ook. Maar ja, ik kan nu eenmaal niet alleen maar blind hilarisch over iets zijn. Perfectie bestaat niet. Enfin we zullen het zien. Wie weet stapt er ooit nog eens in bedrijf in zee met mij. Veel cursisten, veel uitgaven, veel bezoekers op de websites. En aanbevelingen van iemand die het wel aardig weet. Of weten kan…En als dat het geval is ooit, mag je me nog steeds geloven.