Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Zeven dagen fotografie

Mijn leven is fotografie. Het stroomt door mijn aderen. Ik adem fotografie en leef fotografie. Daarom een keer een overzicht van zeven dagen fotografie, waar dat allemaal uit kan bestaan.Een overzicht van fotografie in heel zijn hoedanigheid. Het is diverser dan je zou vermoeden.


_DSF6003

Maandag:
De eerste cursus dag van twee cursisten die al vaker op cursus geweest zijn. In eerste instantie weer even aftasten wat er is blijven hangen. Middels een dag een beetje herhalen en alles nog eens doornemen. Tot mijn grote schrik fotografeerde beiden weer op automatische witbalans. Als er een ding is wat je niet moet doen, zeker niet met een Fuji, of het nu een X-T2 of een X-T 4 is, is flitsen in combinatie met automatisch witbalans. dat geeft zulke vreemde resultaten. Fuji kan hier op een off andere manier echt helemaal niets mee. Is niet erg, gewoon handmatig instellen. Weet je ook tenminste wat je aan het doen bent.

DSCF3573DSCF3572

Zie bovenstaande foto's, soms gaat het okay, niet meer dan dat en soms gaart het helemaal fout bij de Fuji's met het meten van AWB in combinatie met flitsen. Hier ,het Fuji nog heel hard aan werken. Of nee laat maar. Want iedere cursist moet gewoon altijd zijn eigen Kelvin waarde kiezen. Voor totale controle.

Margreet portret Hermien

Met een gekozen K waarde maak je dan dit. Dit was de belangrijkste les voor beide cursisten de eerste dag. Er waren er nog veel meer, maar dit was de belangrijkste.'s avonds nog een klein uurtje aan de Flickr groep DFV na de cursussen gewerkt en nog drie uur van alles en nog wat aan mijn website veranderd.

Dinsdag:
's ochtends om 9 uur op de plaatselijk lager school aanwezig zijn. Deel twee van van school fotografie, waar ik het de eerste keer niet kon afmaken omdat er teveel kinderen afwezig waren. Cursisten meegenomen en het gedeeltelijk als een les heb gepresenteerd. De rust en mijn manier van werken. Ritme en stug doorgaan. geen tijd voor afleiding. De klasse foto was het leuks om te maken. De rest is vrij standaard werk.

_DSC2412

Tijdens het fotograferen geef ik ook les. Ik leg continu uit wat ik doe, waarom ik het doe en wat de keuzes zouden kunnen zijn. En oh ja, ik stuur ook nog kindjes , leraren en mijn Babs aan. Geen probleem. Routine. Dat komt omdat ik het zoveel en zo vaak doe. Noem het een tweede natuur. Nog even een voorbeeld van 1 van de 15 kinderen die ik gefotografeerd heb. Geen standaard schoolfotografie, maar net even een stapje verder. Ook weer niet te ver want anders kopen de ouders de foto's niet en dan verdien ik niets.

_DSC2467
Nog 15 kinderen zo gefotografeerd in een kleine drie kwartier tijd.


En toen meteen door met cursus geven. ook al was het bovenstaande ook wel degelijk een stukje cursus.
Met twee flitsers werken voor de cursisten in het bos. Met een pop in twee delen. Lekker andere en aparte foto's maken. Niet al dat standaard werk. Het leverde het onderstaande op.

Hermien get up stand up


Kijk dat is weer genieten. Lekker als mijn cursisten zoiets maken. Dan ben ik trots en blij. En ze werkten erg zelfstandig, rustig en goed. De lessen komen door. Dat is fijn. 's ochtends 9 uur begonnen. Om 17.00 uur klaar met de cursus. 's avonds nog achter Flickr gezeten en nog uren weer aan mijn website gewerkt. Ditmaal omdat Google analytics de boel helemaal gaat omgooien qua statistieken en ik alles moest nalopen of ik het wel goed heb ingesteld, maar ook of ik het überhaupt wel snap wat er allemaal gaat veranderen.

Woensdag:
Hele dag cursus gegeven. Studio fotografie onder andere en hoe precies en exact te werken.

Margreet artisjokken
Eind resultaat was dit van 1 van de cursisten. Prima werk. Doel bereikt. Cursisten beter maken met echte fotografie.

Gedurende zo'n dag is het het ook best wel weer veel bijsturen, afleren wat men op een officiele opleiding heeft geleverd, of juiste helemaal niet. Ik blijf me verbazen hierover ondanks dat ik het al lang wist. Wat ik op zo'n dag tegenkomen! Ik brij het wel weer recht. Maar iets afleren is altijd moeilijker dan aanleren. Studio binnen, met twee cursisten is altijd heel erg intensief. Veel praten en uitleggen en ook iedere keer controleren. Maar zo leuk om te doen.

's Avonds komt er een aanvraag binnen van de Miss Correze/Limousin verkiezing. Met de vraag dat ze mij graag als fotograaf erbij zouden willen hebben. Of ik volgende week vroeg in de middag al aanwezig kan zijn en dan mag ik 's avonds ook aan de rand van het podium foto's maken. Wauw wat een eer! Zeker omdat het ook weer zoals gewoonlijk gratis moet. Dat is de nieuwe standaard. Daar begin ik dus niet aan. Ik doe genoeg gratis, zeker weten of helaas, maar alleen als er iets goeds aan hangt. Een goed doel of zo als ik iemand kan helpen. Een miss verkiezing is geen goed doel. En natuurlijk weer die eeuwige smoes : " we hebben geen budget daarvoor".

Schermafbeelding 2022-05-07 om 17.53.16

Er zullen vast genoeg hitsige "would be" fotografen te vinden zijn dit het wel gratis willen doen. Ik niet. Veel succes ermee. Ik doe het ook niet voor alle naamsvermeldingen die mij beloofd worden. Bedankt, bekijk het maar. Er moet ook gewoon brood gekocht kunnen worden.

Donderdag:
' s Ochtends en 's ,middags lesgeven. Flitsen buiten. De hele wereld is namelijk je studio als je buiten kunt flitsen. Cursisten hebben nog niet al te sterke flitsers. Vandaar een gedeelte 's ochtends hoe buiten te flitsen en een gedeelte 's avonds, hoe te flitsen als de schemering invalt. Maar wel met een knoepers van een kasteel in de achtergrond. Door middel van gebruik van een van mijn sterke flitsers laten zien wat het voordeel kan zijn van het hebben van een sterke flitser. En voor de rest was het alleen maar werken aan ritme, rust en denkwijze. Zeker in combinatie met Fuji camera's. Mooi camera's maar lastige camera's. Omdat er altijd meerdere oplossingen zijn voor het oplossen van één probleem.


Babs voor kasteel

Na dt werk nog even de Flickr groep gecheckt. Maar het was al half twaalf en toen ik achter de computer zat had ik niet al teveel puf meer.

Vrijdag:
Net een bericht gekregen dat ik weer mag/moet fotograferen voor een Duitse TV kok. Van haar recepten worden vele in boeken geplaatst. Inclusief nu dus ook mijn foto's. Fijn begin van de dag. Ik heb al wat eerder voor haar gemaakt en dat werk is goed gekeurd door de uitgever. Ik mag nu nog drie keer. Hier alvast stiekem een voorproefje.

19-04-2022_Martine_0106

Even voor de de duidelijkheid. Dit is geen fotografie om te laten zien hoe mooi het is, maar gewoon zo goed mogelijk het gerecht en ondersteunend product laten zien. Ik heb al drie gerechten gedaan en nu nog drie. Yes, lekker.

En dan moet de dag nog beginnen met de cursisten. Even weer terug naar de les letterlijk en figuurlijk. Foto's van gisteren avond bespreken. En dan vooral de leerpunten die er uit te halen waren. Onder het mom, het kan altijd beter en perfectie bestaat niet. Dan de vragen die de dames nog hebben allemaal beantwoorden, lunchen en nog een keer een herhaling oefening doen. Een hele lastige. Waarbij de vraag van mij is dat buiten en binnen in één foto allebei goed moeten zijn.

Hermien digitale fotografie vakantie
Niet de spannendste foto, maar wel heel erg belangrijk om dit te beheersen. Pop in auto met flitser is niet moeilijk. De lucht niet laten uitbijten en toch genoeg flitslicht overhouden is wel erg lastig Puur een technische oefening.

Cursus klaar en dan naar mijn hok en de beste foto's van deze week van de cursisten op mijn website plaatsen. De resultaten moeten de reclame zijn om mijn mij een cursus te boeken.

Zaterdag:
Brandweer en ziekenvervoer is in Frankrijk in handen van de pompiers. De kazernes, in Nederland brandweer kazernes, worden in nabij gelegen dorpen volledig bemand door vrijwilligers. Die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar aanwezig zijn. Ik heb een enorm respect voor deze mensen. Vandaar dat ik vanochtend alweer voor het derde opeenvolgende jaar foto's van hun ga maken. Vandaag simpele portretjes voor de kalender die aan het eind van het jaar deur aan deur verkocht wordt. Zodat de vrijwilligers ook nog eens wat kunnen eten, drinken of een spelletje kunnen doen. Op onkosten na, doe ik dit gratis. 8 juni ga ik op locatie tijdens oefeningen vrijwillig proberen nog wat spectaculair kalender materiaal bij elkaar te schieten. Ze durfden het me niet te vragen! Nog even twee van de gemaakte portret foto's. Standaard werk. 15 mensen binnen drie kwartier. Op twee manieren gefotografeerd.

_DSC2489_DSC2490

En dan stap ik op zondag lekker op de motor. Even wat anders, even de kop lekker leeg rijden. Maar de camera gaat natuurlijk wel mee. En dan schiet ik puur voor de lol de onderstaande foto. Zo divers kan en is vaak mijn week. Van alles wat. Leuk dingen, saaie dingen, hard werken aan nieuw werk voor de toekomst. Investeren in mijn eigen toekomst. Fotograferen doe je niet om er rijk van te worden. Maar wel omdat het gewoon mijn passie is. En geen enkele dag hetzelfde is dankzij mijn fotografie.

_DSC2588