Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Kijken naar Janna

Het is 30 december. Het jaar zit er bijna op en we beginnen zowaar even wat rust te krijgen. Het is betrekkelijke rust want ik ben hard aan het werk om hopelijk over iets meer dan een jaar mijn ultieme fotografie leerboek af te hebben. We zullen het zien.
Wie ik in ieder geval wel goed heb gezien vanavond is mijn dochter Janna. Mina is momenteel een beetje ziek, wel herstellende, en daardoor is er wat meer ruimte voor Janna om zich te ontplooien. Het is heerlijk om te zien hoe zij zich kan vermaken. Tekenen en schrijven is haar lust en leven. Ze hebben op school al letters leren schrijven. Daar zijn ze hier heel vroeg mee. Zo kan ze al haar eigen naam schrijven, die van Mina en van papa en mama uiteraard. Oh ja, opa en oma ook nog. Die kan Janna ook al schrijven.
Vanavond stond ik echter met grote verbazing naar haar te kijken. Het was stil in het hoekje waar ze wel vaker zit als ze even alleen wil zijn of zit te tekenen. Dit keer zag ik echter wat anders gebeuren. Janna was woorden over te schrijven die ze op de laptop van mama zag staan. Het eerste woord wat ze volledig en perfect had overgeschreven was Microsoft! En perfect! Ze had letters geschreven waarvan ik niet wist dat ze ze al kon schrijven. Sommige letters zijn namelijk nog best moeilijk. Zoals de letter S. Meestal schrijft ze een spiegel verkeerde S. Maar dit keer niet. Ze had perfect Microsoft overgeschreven. Simpel, door heelgoed te kijken. Gewoon letterlijk overgeschreven. Kijken en vergelijken wat ze schreef en dat zonder fouten te maken. Geen doorgehaalde letters, geen correcties, gewoon in 1x perfect opgeschreven. Ik stond helemaal paf. Dit had ik nog nooit van haar gezien.Janna had er zo’n lol in en ze zag zoveel woorden staan in de e-mail inbox die ze nog niet kende, dat ze vrolijk verder ging. Ze is een erg leergierig kind. Ze neemt pas genoegen met iets als het perfect is. Dat kan misschien nog wel eens voor problemen gaan zorgen in de toekomst, maar daar maken wij ons als ouders voorlopig even geen zorgen over. Dat zien we dan wel weer. Janna ging verder met andere nieuwe woorden over te schrijven. Dit gaf mij de kans om snel mijn camera te pakken. Teruglopend naar boven alvast de ISO op 5000 gezet. Witbalans op preset omdat ik even snel een witbalans meting op de witte muur zou gaan maken. Contrast en kleurverzadiging stonden al goed ingesteld. En zo had ik dus ruim de tijd dankzij een leergierige Janna om van dit unieke moment rustig een foto te kunnen maken. Uniek, omdat ik dit haar nog nooit eerder had zien doen. Ze schreef rustige verder. En de volgende worden waren: Online werken, RTL4, en Appelsientje. Ja jullie niet weten wat er allemaal bij ons in de inbox staat. Echt heel interessant. Hieronder zie je de eerste eigen gekozen en geschreven woorden van Janna.Knap heel erg knap. En okay, niet alles is voltooid. Er staat nu appels in plaat van appelsientje want tegen de tijd dat ze appelsientje af zou gaan schrijven zag Janna alweer een ander leuk woord op de laptop staan. Maar wat was ik trots dat de zo goed kan kijken en overschrijven. Het kind is pas 4 jaar en dan al zo goed kunnen kijken en nadoen.

De avond was echter nog niet klaar. Dagelijks ritueel is even lekker dansen. Dit tot onvrede van mama. Pedagogisch is het niet verantwoord om nog wild te dansen net voor het slapen gaan. Ach, het is maar net hoe je het bekijkt. Je kunt het ook zien als even lekker afmatten voordat ze gaan slapen, waardoor ze beter zullen slapen. Maar mama zegt nee, dan zijn ze veel te druk als ze moeten gaan slapen. Ik denk dat ze gelijk heeft, maar papa vindt het ook zo leuk om met ze te dansen. En het geeft me de kans om de twee meiden te leren genieten van muziek. En zo gebeurde het vanavond dat na het douchen er gedanst werd op een videoclip van Faithless. Die staat standaard op mijn Iphone en die kan ik standaard aansluiten op de televisie. Reuze handig als je even iets wilt kijken, of wilt dansen met de meiden. Muziek is fantastisch, maar een goede en mooie clip erbij is nog mooier om tijdens het dansen naar te kijken.En zo kan het gebeuren dat Janna met de fles melk voor het slapen gaan staat te dansen op de muziek en clip van Faitlhless. Ik denk dat zanger Maxi Jazz veel gezien heeft in zijn leven vanaf het podium. Maar nog nooit een kind van 4 jaar wat staat te swingen met een babyfles in haar mond. Het moet niet gekker worden. En ach de camera was toch al boven dus ook hier heb ik maar gelijk een foto van gemaakt. Wederom op 5000 ISO, waar zijn toch de tijden van opgewaardeerde films tot maximaal 1600 ASA gebleven?
Janna staat op de foto met eigenlijk alleen maar tegenlicht van de televisie. En dan toch nog doortekening aan haar voorzijde. het is eigenlijk te gek voor woorden dat dit kan. Ja, en natuurlijk heb ik wel wat beeldruis. Dat heb ik ook wel gezien. Maar vroeger kon je zo’n foto niet eens maken.

Kortom ik heb op de avond van de de 30ste december weer heel wat dingen gezien. Leuk!