Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Van fouten maken word je goed

Heel vaak en heel veel hebben mensen last van angst om fouten te maken. Ik zeg weg met die angst, gooi het weg. Je gaat ze toch wel maken, dus waarom zou je er bang voor zijn? Luid het oude spreek woord niet: " waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt". Het is een oude waarheid die helaas grotendeels vergeten is in deze tijd waar alles goed of nog liever perfect moet zijn. Het liefst in één keer. Ik noem dat naïef en onwerkelijk. Ook ik heb in 43 jaar fotografie nog nooit een perfecte foto gemaakt. En toch ben ik erg blij mede omdat ik geen perfectie nastreef en fouten maken een heel belangrijk onderdeel is van het fotografische proces.
Bij de jongere generaties dan dat ik zelf ben kom ik het erg vaak tegen. Angst om fouten te maken. Toch is het geen exclusieve angst voor jonger dan 50 jaar oud. Ook ouderen hebben er last van. Het negatieve effect ervan is in combinatie met fotografie dat men niets meer doet. En van niets doen word je niet beter. Met andere woorden je moet aan de slag om iets te maken, fotograferen, en daarbij ga je onherroepelijk fouten maken. Kan niet anders. En dat is het beste wat je kan overkomen.

Fouten maken is de eerste stap om beter te worden. Beter als fotograaf maar het werkt ook zo met andere zaken. In deze blog beperk ik mij echter tot fotografie. Maak fouten en je word beter. Ook dat is een waarheid als een koe. Ik heb ze vroeger allemaal gemaakt. Soms wel meerdere keren. Hierbij een aantal die ik nooit zal vergeten:

 • Dubbele belichtingen gemaakt op een al eerder deels gebruikte film
  • Zeer creatieve fotografie levert dat op, behalve als de eerder gemaakte foto's belangrijk waren voor een klant
 • Film ontwikkelen met te oude ontwikkelaar
  • Dan krijg je hele vage biet goed ontwikkelde beelden, niet meer te redden. En natuurlijk om tijd te winnen, vijf films tegelijk ontwikkelt
 • Camera uit je handen laten vallen
  • Dan is hij dus kapot.
 • 2x een dure Nikon 24-70 mm F/2.8 in een jaar tijd laten vallen
  • Dan ben je in een jaar tijd 3000 euro armer en je hebt nog steeds geen objectief, sindsdien nooit meer gebeurd.
 • Aankomen op de plek en de geheugenkaart zit nog thuis in de computer
  • Dan moet je dus even terugrijden
 • Te laat beginnen aan een opdracht
  • Dan krijg je het niet meer af, en dat moet je dan uitleggen aan de klant. Zonder irrelevante smoezen
 • Foto's kwijt!
  • Dat krijg je als je met Apple werkt 32 bits, verplicht wordt naar 64 bits te gaan en maar niet de juiste software kan vinden en iedere keer opnieuw je archief moet opzetten. Dan gaat er wel eens wat fout
 • Foute belichtingen….?
  • Nee die fout maak ik nou echt nooit. Ik kom altijd met de juiste belichting thuis. Kan ik je ook leren.
 • Teveel licht geplaatst
  • Alleen maar om te laten zien hoeveel lampen/flitsers je kunt beheersen. Stomme moedwillige fouten op een patserige manier om te laten zien dat je goed bent. Heel kinderachtig. Doe ik ook nooit meer. Mijn licht is altijd functioneel. Ik was toen echter nog jong.

En zo kan ik deze lijst nog oneindig langer maken. Ik heb ze allemaal gemaakt. De meeste komen uit de film fotografie periode. Maar er zitten ook enkele typische digitale fotografie fouten tussen. Toen digitale fotografie populair werd ( zo stond 1998) had ik alle fouten als gemaakt die je maar kon maken. Ik heb ervan geleerd en daarna maak je ze nooit meer. Als het goed is. Want als je leert van je fouten word je steeds beter en beter.

Als ik dat tegen een cursist zeg, maak veel fouten want van fouten maken word je beter, kijken ze over het algemeen of ze water zien branden. " Ja maar ik kom hier toch om te leren?" Ja maar dan moet je wel eerst fouten maken. Van fouten maken word je beter. Als je tenminste bewust bent van wat je fout hebt gedaan. Als je niet snapt wat je fout hebt gedaan dan leer je er niets van. In dat geval heeft fouten maken geen zin. Ik zou nu iets over RAW kunnen schrijven, maar ik doe het niet. Ik ga niet weer dezelfde fout maken. Ik heb geleerd dat jij niet de hele wereld kan overtuigen waarom het beter is in jpg te fotograferen. Dat je daar een veel betere fotograaf van wordt. Laat ik het houden bij kijk naar mijn home pagina van mijn persoonlijke website Patrick Mollema en bedenk dat alles wat je dan ziet gemaakt is zoals het eruit ziet. Zonder fouten te maken want elke keuze is een bewuste keuze. En al die andere fouten heb ik in het verleden al gemaakt. Daarom kan ik nu maken wat ik maak.

En nog steeds heb ik nooit de perfecte foto gemaakt en nog belangrijker zal ik hem waarschijnlijk ook nooit maken. Van die gedachte zou je gefrustreerd kunnen raken. Ik niet. Niet perfect kan ook mooi zijn. Altijd is er wel iets in een foto wat beter had gekund. En ik baal er nooit van. Dat stadium ben ik ver voorbij. Ik neem mijn fouten voor lief. Opdat ik weet dat ik het volgende keer anders of beter zal doen. Balen van je fouten heeft geen enkele zin. Als je er maar van leert voor de volgende keer!

Dus alles cursisten, lezers en aanstaande cursisten. Fotograferen doe je vandaag en fouten maken ook. Zodat je morgen alweer wat beter bent. Hoe klein de opvolgende stappen soms ook zijn, je wordt er beter door. Ik zie teveel en te vaak een soort verlammende angst bij mensen om fouten te maken. Niet doen! Koester je fouten. Niet alleen fotografisch maar ook op andere terreinen. Zodat je beetje bij beetje beter wordt. Perfect wordt het nooit.