Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Mooie manier van camera's vergelijken

Ik kwam vandaag iets tegen wat voor een ieder zich ervoor interesseert het bekijken meer dan waard is. Het is een handige tool van DP-Review waar je zelf vier camera’s met elkaar kunt vergelijken.

Leeg overzicht

Persoonlijk steek ik er veel vrije tijd in om als service testen te schrijven over camera’s objectieven en vele andere fotografische accessoires. Mijn vrije tijd is echter beperkt, ook in de winter. En het is helaas een feit dat fabrikanten nooit zo aardig zijn om mij eens een testexemplaar toe te zenden zodat ik rustig aan kan testen en vergelijken. Ik moet dus altijd heel goed opletten tijdens het cursus geven. Gelukkig zitten alle camera’s van alle merken goed genoeg in mijn hoofd zodat ik makkelijk kan vergelijken. Tijd is altijd tekort en ergens direct na een cursus of pas later kan ik de tests gaan schrijven. En deze is nooit helemaal compleet. Omdat ik op dat moment de camera niet meer voor handen heb. Ik moet het doen met wat in mijn hoofd zit en de foto’s die ik heb gemaakt door de cursist/eigenaar van een te testen camera. Waarbij ik wel weer het voordeel heb dat ik altijd met vier andere camera’s kan vergelijken.

Waarom schrijf ik tests? Het is een service van mij uit om jullie een eventuele miskoop te besparen. Ik ken ze allemaal, heb ze allemaal gezien en in handen gehad en….. dan is er nog de praktijk. Dat laatste is wel het allerbelangrijkste. Vijf dagen binnen en buiten fotograferen onder zeer wisselende omstandigheden. Grijze omstandigheden, grote contrasten, ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat, alles komt voorbij. Maar hoe we (de cursisten en ik) ook ons best doen, een door mij geschreven test kan nooit compleet zijn. Tijd is er te weinig en vaak is datgene waar ik het mee zou willen vergelijken nou net die week niet aanwezig.

Vandaag vond ik echt een alleraardigste tool van DP-review. Ze hebben een pagina waar je zelf kunt kiezen welke camera’s vergeleken moeten worden op één en dezelfde testfoto. Dat ziet er zo uit:


vier camera 1


Links zie je de testfoto en met je muis kun je overal op de foto gaan staan waar je maar wilt. Rechts krijg je een vergelijking van het gebied in de foto wat jij het gekozen met de camera’s die jij wilt zien in de vergelijking.

vier camera 2

Kicken vind ik dit wel. Ik wou dat ik dit zelf had verzonnen. Dit is tevens een hele betrouwbare methode om te zien en te vergelijken. Je ogen liegen niet en je smaak kan zijn/haar werk gaan doen. Je ziet immers zelf wat je ziet. Het enige nadeel is dat het geconditioneerde omstandigheden zijn. En dat is het in praktijk zelden. Daar waar de echte foto’s gemaakt worden. Bovenin zie je Lighting staan. Die kun je aanpassen. En dan krijg je opeens hele andere resultaten. Het is een klein beetje een simulatie hoe de camera’s zich gedragen als het licht slechter zou zijn. Slim, er is goed over nagedacht.

vier camera 3

Het licht op de afbeelding/ testkaart/achtergrond komt nu nog van één kant. Aan de ene kant is het licht en aan de linkerkant is het een stuk donkerder geworden. Juist aan de donkere kant is het interessant om te kijken hoe de eventueel door jou gewenste camera zich wel of niet staande houdt. Een belichting met weinig licht, noem het slecht licht. Hoe gaat de camera daar mee om? Als het licht goed is dan kunnen alle camera’s het wel. Dus schuif je met je muis naar de donkerder kant en ga daar eens kijken en vergelijken. Ook kun je zien hoe een camera zich houdt op dat punt met bijvoorbeeld 6400 ISO.

vier camera 6400 iso

Ik vind het een hele mooie oplossing van DP-review. Als ik het zelf had kunnen maken, ik kan zoiets niet, dan had ik het vast en zeker zelf gemaakt. Het geeft echt wel een aardig inzicht. Nogmaals het zegt niet alles maar het is een goede leidraad voor een eventuele geplande aankoop. En ik vraag me af of middels deze blog wel alles goed zichtbaar zal zijn. Het zijn maar screen captures die ik gemaakt heb. Reden te meer om zelf eens te gaan kijken als je dit interesseert.

Zet de volgende link in je bookmarks en check: http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/ en veel plezier met voortaan ook zelf vergelijken en bekijken.