Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

De lekkerste soep maak je zelf

Wat doe je liever? Zelf lekkere soep maken of een pak soep openen en pretenderen dat je het zelf gemaakt hebt?

Bij ons in de tuin staat Pat's pit. Sommigen zien het als een BBQ men's cave, ik zie het als een hobby. Lekker koken waar dat dan ook uit mag bestaan. Groenten, vlees komt, en veel met kruiden werken om altijd iets te maken wat hoog op smaak is. En misschien maak ik nog wel het liefste soepen in mijn Dutch oven hangende boven de gloeiende houtskolen. Mijn specialiteit/voorkeur is Japanse ramen soep. En dan maak ik alles zelf, van bouillon tot aan de toppings toe. En het leukste van ramen soep is, er zijn geen regels. In principe kan alles. Het kost wat tijd, een dag of twee als ik het echt goed wil doen maar dan heb je echt iets lekkers. Ho, hoor ik je nu denken wat heeft dit nu met fotografie te maken? Nou alles.

IMG_20180707_183646

Als je met fotografie niet zeker bent van je zaak kan het gebeuren dat je onzeker wordt. En dat zie ik nog wel eens gebeuren. In deze blog ga ik het hebben over het kopen van kant en klare presets die je zouden moeten helpen om je fotografie naar een hoger plan te trekken. Een een van de pretendenten is Jared Polin, maar er zijn er nog veel meer. Ik vind Polin een verschrikkelijke man. Grote mond, iedere week een andere en vaak tegenovergestelde mening en een geldwolf. Nu hoef ik over at laatste geen mening over te hebben, moet hij lekker zelf weten, maar bedenk wel dat door die houding voor jou wel een probleem kan ontstaan. Met Youtube filmpjes kun je heel veel geld verdienen en dat doet hij ook. Chapeau. Daarvoor zijn wel nodig steeds uitdagender click baites en daarnaast is er nog de merchandising want alleen geld verdienen is niet genoeg het moet wel veel geld zijn. Ook hij weet dat dit op een dag ophoud te bestaan. Dan is de koek op den geldstroom droog.

Schermafbeelding 2020-11-01 om 22.12.32

Als je er de humor ervan inziet koop je zo'n muts die houdt in ieder geval je hoofd lekker warm in koude tijden. Hij schijnt het ook op zijn onderbroeken te hebben staan. Platvloerse humor, het is maar hoe je in het leven staat. Maar hij en andere zijn er wel schuldig aan dat anderen in de war raken. Want hij verkoopt ook nog presets. Wat is een preset? Een van de Nederlandse (fotografie) opleiders doet het onder andere zoals hieronder te lezen. Want iedereen kan mooie foto's maken. Maken of nemen denk ik dan?

Schermafbeelding 2020-11-02 om 22.04.57
Ik denk dan gaan we nu leren fotograferen of….wat?


Zoals ik mensen leer fotograferen is het veel drukken op knoppen en instellingen om de juiste keuzes te maken om tot een gave foto te komen. De dame in kwestie hierboven doet het lijken dat het ook met een druk op een prest knop kan. Maar weet je dan wel wat je gedaan hebt? Of waarom het is zoals het is? Word je dara een betere fotograaf van? Zeker weten van niet. En toch pretendeert deze Nederlandse dame dat ze iedereen kan leren fotograferen. Okay, maar hoe dan?
Als je niet kan fotograferen of geen idee hebt waar naar toe te gaan met je nog te maken foto of al gemaakte foto, gooi je een preset over je foto heen en dan is het klaar. Nee daar kun je nog wel wat in aanpassen. Zegt iemand anders dan weer. ja, dat is ook waar.

Schermafbeelding 2020-11-02 om 21.56.34
Dit zijn weer words of wisdom van een andere Nederlandstalige fotografie opleider.

Nu is het bij deze meneer wel zo dat als je de website goed bekijkt eigenlijk alles wel gericht is op Lightroom, Photoshop en nabewerken. Dus dat die dan presets verkoopt kan ik me nog wel iets bij voorstellen. Maar terug naar de vraag van deze blog. Maak je je soep zelf of haal je het uit een pakje?


Schermafbeelding 2020-11-01 om 22.14.53

Meneer Polin heeft nog nooit gepretendeerd om iemand te leren fotograferen. Dat is ook waar. Die wil gewoon geld verdienen. Ik denkdat er grof geld te verdienen is aan deze presets, maar mij zul je ze nooit zien aanbieden. Als het mij lukt om jou te leren fotograferen heb je echt nooit presets nodig. Nooit! Luister naar je smaak, wat wil je laten zien, hoe wil je het laten zien, speel met je camera instellingen en klaar ben je. Met die kennis die er op een gegeven moment helemaal inzit kun je alles maken wat jij voor ogen hebt. Of in gedachten hebt. Je bent als het ware je eigen preset.

Meneer Polin en vele anderen verkopen presets. Dus ze maken gebruik van je gebrek en/of tekort aan technische kennis en camera beheersing. Je maakt 1x als eigenaar van de preset een aantal voorinstellingen en vervolgens verkoopt die aan derden die geen idee hebben hoe een dergelijke foto te maken straight out of the camera. Ik verdien ook geld. Met het geven van fotografie cursussen. Ik leer je hoe je dit rechtstreeks uit de camera kan halen door met je instellingen te werken. Ik vind het zelf een puurdere oplossing. Ik ga twee van de vele presets analyseren waar het fout is gegaan bij meneer Polin of niet weet hoe het anders gefotografeerd had kunnen worden.

Schermafbeelding 2020-11-01 om 22.14.25


Hier een voorbeeld van een van de presets van de in raw schietende foto meneer Polin. Links zie je hoe het was en rechts zie je hoe het zou kunnen worden als je zijn preset gebruikt. De linker helft, het origineel, is niet lekker en goed belicht. De foto is met een te laag contrast gefotografeerd, de witbalans was te blauw en kleurverzadiging was te laag. Dat is in de rechterzijde van het voorbeeld allemaal opgelost. En er is ook nog structuur toegevoegds. Maar dat kan ook met je camera!!! Dan moet je gewoon beter belichten beter je instellingen kiezen en beter nadenken over waar je naartoe wilt met je foto. In de achtergrond ( de grijze muur) kun je zien dat Polin zelfs te ver is gegaan met contrasten verhogen. Doordat de preset niet goed stond ingesteld is de muur grof aan het worden en laat onnodige ruis zien. Een voorbeeld van een matige belichting op de verkeerde manier bewerken met een preset waar je wel voor betaald hebt.

De oplossing had ook kunnen zien: fotograferen met een iets hogere Kelvin waarde, iets meer contrast kunnen toevoegen in de camera, het zit er niet voor niets in, en hij had 1/3 misschien 2/3 donkerder kunnen belichten waardoor die contrast verhoging waarschijnlijk niet nodig was geweest. Misschien 1 tikkie hoger contrast nog met een beter belichting.

Schermafbeelding 2020-11-01 om 22.13.45


Nog een voorbeeld. Wederom zien we links niet echt een lekkere belichting. Deze keer heet de preset Cinnamon toast crunch. Geen idee waar de naam op slaat. Links zien we wederom te licht belicht, te weinig contrasten blauwe witbalans, let op de skate ramp, en ga zo maar door. Eigenlijk zitten hier precies dezelfde fouten is als bij het eerste voorbeeld. En dus wederom een slechte belichting die gered moet worden door een preset. Ik durf wel te stellen dat Polin niet zoveel tijd besteed aan zijn belichtingen en instellingen. Er word als uitleg gegeven dat het een typische preset is om de groene kleuren wat te temperen. Zelfs de beschrijving van de preset klopt niet. Het groen is gewoon donkerder gemaakt. het lijkt erop dat Polin zijn eigen presets niet eens begrijpt. Polin is best wel een hele matige fotograaf die het moet hebben van zijn nabewerkingen. Daar red hij het aardig mee. Fotograaf? Nee , absoluut niet. Hij heeft totaal geen idee wat hou zou kunnen doen met zijn camera en wat instellingen inde camera voor hem zouden kunnen betekenen. Hij weet ze wel te vinden in Lightroom en er presets van te maken en hopelijk ook te verkopen. Maar wat wil jij? Wil je lekkere soep of wil je soep uit een pakje?

Prestes gebruik/koop je omdat je niet tevreden bent over je foto's. Dat was Polin ook niet en zo te zien met slechts twee voorbeelden maakt hij ook steeds dezelfde fouten. Te licht belichten en te weinig werken met kleuren, contrasten en verzadiging. Dus een eigen preset ontwikkelen helpt om eerder gemaakte fouten of slordige fotografie nog een beetje recht te trekken. Het is het recht trekken van ontbrekende kennis.

Daarom begin ik dit verhaal met de opening van je eigen gemaakte soep is het lekkerst. Je kunt wel een pak Honig tomaten soep kopen en dan staat er nog op de verpakking wat je er zelf aan toe kunt voegen om het een beetje tegen te maken, maar het blijft een pak soep van Honig. Maar gelukkig zet Honig er nog op wat je erbij zou kunnen doen. Eigenlijk zou meneer Polin moeten vertellen hoe je je belichting moet maken want anders werkt de preset niet. Want om de preset te laten werken moet je wel een redelijk matige tot slechte belichting maken. Gooi die over een goed gemaakte foto een je krijgt echt een hele rare foto. En daar zit de crux. Met een goed gemaakte foto hoeft die niet meer. Die is al af en klaar. Het is net als mijn soep. Als ik Japanse ramen soep maak dan is die klaar. Daar kan niets meer bij. Die is vol van smaak en biedt diverse smaak sensaties. Als ik het echt goed wil doen ben ik daar wel twee dagen mee bezig, maar dan heb je ook wat. Goed fotograferen kost slechts een paar minuten in vele gevallen. Je instellingen en belichting opzoeken en dan ben je klaar. Preste verkopers doen het sneller. Koop hun presets, doe het liefst helemaal niets met je belichting, ga naar huis druk op een preset knop en klaar ben je. Dat is echter soep uit een pakje.

Soep pakket
Maar zelfs de verkoper hiervan zegt nog steeds eerlijk erbij dat je wel wat van jezelf erbij moet gooien.


De verkoper van deze preset soep weet ook wel dat als je er niets bij doet het wel heel erg algemeen en simpel is. Dus er moet nog wat bij en dan is het een verantwoorde keuze volgens Honig. Een gemiddelde soepverkoper uit een pakje is al een stuk eerlijker dan presets verkopers. En meneer Polin is echt niet de enige. Ik zie ook veel Nederlandse websites die pretenderen op te kunnen leiden maar er ook niet vies van zijn om presets te verkopen. Geld is geld.

Doe met dit verhaal wat je wilt. Het is van mijn kant uit weer een lesje hoe tegen dingen aan te kijken. Lekker of vies, zelf maken of het je laten overkomen. Het zijn allemaal keuzes. Met keuzes maken kom je ergens en zonder keuzes maken kom je nergens. Dan blijft het een hele gewone middelmaat soep. Die je bij al je buren in de hele straat ook kunt krijgen. Maar wil je dat?